Milletvekilleri ‘kıyak’ derdinde

24.07.2008 - 16:16 | Son Güncelleme :

AKP’nin kapatma davasında artık son aşamaya yaklaşılırken, <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tbmm8785.jpg" align="right" vspace="5">ortaya çıkacak olası bir erken genel seçime karşı bazı milletvekilleri kıyak olarak nitelendirilebilecek, ayrıcalık sağlama derdine düştü

AHMET KIVANÇ / RADİKAL

ANKARA - Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkında kapatma kararı vermesi durumunda erken genel seçim olasılığı ortaya çıkınca, 22 Temmuz 2007 tarihinde ilk defa seçilen bazı milletvekilleri, emekli milletvekillerine tanınan haklardan yararlanmak için gerekli iki yıllık TBMM üyeliği koşulunun kaldırılması için yasa çıkarma arayışına girdi. AKP’li İbrahim Yiğit tarafından verilen yasa teklifi ayrıca, emekli olup da halen milletvekilliği yapanların emekli aylıklarında da yaklaşık 1500 YTL artış öngörüyor.

Anayasa Mahkemesi’nin önceki gün AKP’nin kapatma davasıyla ilgili oturum tarihini 28 Temmuz Pazartesi günü olarak belirlemesinin ardından AKP İstanbul Milletvekili İbrahim Yiğit dün TBMM Başkanlığı’na yıldırım hızıyla bir yasa teklifi verdi. Milletvekillerinin ödenek, yolluk ve emekliliklerine ilişkin hükümleri düzenleyen 3671 sayılı kanunda değişiklik yapılmasını öngören Yiğit’in yasa teklifi, altı maddeden oluşuyor.

En az iki yıl şartı

Emekli Sandığı Kanunu ile TBMM üyelerinin özlük haklarını düzenleyen 3671 sayılı Kanun uyarınca, ilk defa milletvekili seçilen bir kişinin emekli milletvekillerine tanınan haklardan ve yüksek maaş imkânından yararlanabilmesi için en az iki yıl milletvekilliği yapmış olması gerekiyor. Geçen yıl 22 Temmuz’da  yapılan seçimlerde TBMM’ye yeni giren 371 milletvekilinden yaklaşık 150’si, daha önce hiç milletvekilliği yapmadı. Dolayısıyla emekli milletvekillerine tanınan haklardan yararlanabilmeleri için en az bir yıl daha milletvekilliği yapmaları gerekiyor.

Anayasa Mahkemesi’nin kapatma kararı vermesi ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın siyasi yasaklı olması durumunda, Erdoğan’ın yeniden TBMM’ye gelebilmesi için AKP yönetimince erken genel seçim planlanıyor. Ancak bu durumda, sayıları yaklaşık 150’yi bulan milletvekilleri iki yılı doldurmamış olacağı için, yenilenecek seçimde tekrar TBMM’ye giremedikleri takdirde emekli milletvekillerinin haklarından yararlanamayacaklar.

AKP’li Yiğit’in yasa teklifi, TBMM üyeleri ile dışarıdan atanan bakanların ‘seçildikleri veya atandıkları’, emekli olanların ise ‘istekte bulundukları’ tarihi izleyen ayın başından itibaren Anayasa’nın 86. maddesi hükümleri ile 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bu kanunda geçtiğimiz nisan ayında değişiklik yapan 5754 sayılı Kanun hükümlerinden ‘kazanılmış hakları korunmak kaydıyla ilgilendirileceği ve iştirakçilik sürecinde yararlandırılacağı’ belirtildi.

Yasa teklifinin bir başka maddesinde ise 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile 5510 sayılı sosyal güvenlik yasasının çıkartılacak kanuna aykırı hükümlerinin uygulanmayacağı öngörülüyor.

Milletvekillerinin emekli vekillere tanınan haklardan yararlanabilmesi için gerekli iki yıllık koşul Emekli Sandığı Kanunu’nda bulunduğu için, bu kanunun Yiğit’in verdiği yasa teklifine aykırı hükümleri uygulanamaz olduğunda, iki yıllık koşul da otomatik olarak ortadan kalkmış olacak.
Yasa teklifi ayrıca, emekli aylığı almaktayken yeniden milletvekili seçilenlerin yaklaşık 1500 YTL’lik temsil tazminatının kaldırılmasına ilişkin mevcut yasa hükmünü de kaldırıyor. Böylece bu durumdaki vekillerin emekli aylıklarında 1500 YTL dolayında artış olacak.

Grubun haberi yok

Yiğit, teklifinden AKP grubunun haberi olmadığını belirtirken, teklifinin sadece, farklı yasalarla düzenlenen milletvekili özlük haklarının tek bir yasada toplanmasını amaçladığını, teklifinin ne temsil tazminatı getirdiğini, ne de iki yıllık koşulu kaldırdığını ileri sürdü.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise teklifin iki yıllık koşulu kaldırıp kaldırmadığını bilmediğini belirtti. Ancak, şayet Anayasa Mahkemesi’nin olası bir kararı dolayısıyla TBMM’nin iradesi dışında genel seçime gidilmesi halinde ‘mücbir sebep’ oluşacağını savunan Canikli, milletvekillerinin seçim kararından mağdur olmamaları için iki yıl koşulunun kaldırılmasının doğru olacağını savundu. Canikli, “Beş yıllık milletvekilliği için seçilmiş bir kişinin, iradesi dışında iki yıl dolmadan vekilliği sona erdiği için bu haktan yararlanamaması, haksızlık olur. Onlara o imkân sağlanmalı. Bunun Hazine’ye getireceği yük de fazla değil. Bir yıl daha vekillik yapmış olsa o haktan zaten yararlanacak, bir yıl önce yararlanması bütçeye de fazla yük getirmez” diye konuştu. Canikli, emekli vekillerin temsil tazminatına ilişkin mevcut uygulamanın Anayasa’ya zaten aykırı olduğunu belirterek, yasa teklifinin bu konudaki hükmünün doğru olduğunu iddia etti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.