MB dövize müdahale eder mi?

25.07.2007 - 09:18 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası kendisinden bekleneni yaptı ve döviz alım ihalelerindeki günlük döviz alım miktarını artırdı

Merkez Bankası kendisinden bekleneni yaptı ve döviz alım <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar1241.jpg" align="right" vspace="5">ihalelerindeki günlük döviz alım miktarını artırdı. Buna göre en yüksek alım miktarı 15 milyon dolardan 40 milyon dolara ve ihalede Merkez Bankası`nın kullanabileceği ek alım opsiyonunun miktarı ise 30 milyon dolardan 80 milyon dolara çıkarıldı. Bu şu demek: Bundan sonra Merkez Bankası piyasadan daha fazla döviz çekmeyi hedefliyor.

Servet Yıldırım / REFERANS GAZETESİ

Neden böyle bir değişikliğe gitti? Çünkü seçimlerin ardından oluşan iyimserlik ortamında ülkeye döviz girişlerinde hızlanma bekliyor. Aynı şekilde vatandaşlarda değişen algılama nedeniyle 2001 krizinden bu yana biriktirdikleri döviz tevdiat hesaplarını bozmasalar bile yeni döviz tevdiat hesapları açtırmaktan vazgeçebilirler. 

Rezerv artırılacakMadem böylesi bir döviz girişi olacak o zaman Merkez Bankası açısından döviz rezervlerini artırmak için uygun bir zaman ortaya çıkıyor. Tabii burada Merkez Bankası`nın bir varsayımı var, o da döviz girişlerinin arkasındaki önemli nedenlerden biri olan olumlu yurtdışı koşullarında bir değişiklik olmayacağı. Eğer bu süreçte dışarıdan bir şok gelmesi halinde Merkez Bankası döviz almak bir yana döviz satmak zorunda bile kalabilir.

Dün Merkez Bankası açıklamasının ardından ilginç bir gelişme oldu ve döviz fiyatları gerilemeye başladı. Aynı ilginçliği daha önceki benzer açıklamalar sırasında da yaşamıştık. Oysa normalde bir Merkez Bankası piyasadan daha fazla döviz çekeceğini açıkladığında bu dövizin değerinin yükseltici bir etki yapar, çünkü bir mal olan dövizin talebi artmış olacaktır.

Ama bizde Merkez Bankası`nın ihaleler yoluyla alım miktarını artıracağını açıklaması doğrudan müdaheleyi en azından şimdilik yapmayacağı olarak yorumlandığı için pozisyon açmayı düşünenleri cesaretlendiriyor. Oysa Merkez Bankası`nın ihalelerle ilgili açıklamasından doğrudan ihale yapmayacağı anlamını çıkarmak teknik olarak mümkün değil. Biliyoruz ki Merkez Bankası geçmişte ihalelerle alım yaptığı sırada doğrudan müdaheleyi denediği de olmuştu.

Doğrudan müdahale gelir

Günlük alım ihalelerinde miktarın artırılmasının döviz fiyatlarındaki gerilemeyi hemen kesmesi beklenmiyor. Eğer dışarıdaki hava değişmez ve içeride cumhurbaşkanlığı krize dönüşmezse döviz girişlerinin devam etmesi mümkündür. Dövize yatırım yapanların uzun bir süredir zarar etmesi tasarruf sahiplerinin eski birikimlerini bozdurabilir, bozdurmasa bile bundan sonra yeni birikimleriyle döviz almayacaklardır. Bu durumda eğer Türk lirasındaki değerlenme Merkez Bankası`nı rahatsız ediyorsa başka bir şeyler yapması gerekiyor.

Ama Merkez Bankası yıllardır aynı söylemi koruyor ve dövizin fiyatı ile ilgili olmadığını ve onun sorununun döviz piyasasındaki aşırı oynaklıklar olduğunu söylüyor. O halde biz de konuyu oynaklık çerçevesinde ele alalım ve diyelim ki, "Bu durumda eğer Türk lirasındaki oynaklık Merkez Bankası`nı rahatsız ediyorsa başka bir şeyler yapması gerekiyor.” Ne yapabilir? Doğrudan müdahale bir yol. Bunu yapmaya her ne kadar istekli görünmese de ben önümüzdeki gün ya da haftalarda müdahale gelebileceğini düşünüyorum.

Faizde erken idirim zor

Merkez Bankası`nın döviz alımları karşılığında piyasayı verdiği Türk liralarını çekebilmek için daha önce gecelik vadelerle yaptığı operasyonları şimdi 90 güne varan vadelerde yapabiliyor olması müdahalelerin enflasyonist etkisinden korunma yolunda Merkez Bankası`na yardımcı oluyor.

Diğer yol ise şu anda yurtdışından döviz çekiminde bir mıknatıs rolü oynayan yüksek faizlerin aşağı indirilmesi. Geçen hafta faiz indirimi için olası zamanı yılın son çeyreği olarak açıklayarak bir anlamda kendisini bağlayan Merkez Bankası`nın enflasyonda orta vadeli hedefler konusunda emin olmadan bu takvimi öne kaydırması zor görünüyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.016 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.