İşte köşk için 6 senaryo

25.07.2007 - 12:13 | Son Güncelleme :

AKP`nin cumhurbaşkanını tek başına seçmek için yeterli milletvekili sayısına erişememesi nedeniyle gözler bu konudaki uzlaşma arayışlarına çevrildi

Çankaya için ileri sürülen senaryolar: 1- Gül`ün adaylığı sürer. <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/cankayakosku1.jpg" align="right" vspace="5">2- Eşi türbanlı başka bir AKP`li aday gösterilir. 3- Erdoğan aday olur. 4- Eşi türbansız bir AKP`li aday olur. 5- AKP`li bir kadın milletvekili seçilir. 6- Yeni bir kriz Sezer formülünü gündeme getirir.
 
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU, ÖNDER YILMAZ Ankara

AKP`nin seçimden tek başına iktidar çıkmasına rağmen cumhurbaşkanını tek başına seçmek için yeterli milletvekili sayısına erişememesi nedeniyle gözler bu konudaki uzlaşma arayışlarına çevrildi. Başbakan Tayyip Erdoğan`ın cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma arayacağına ilişkin sözlerinin ardından çok sayıda senaryonun konuşulduğu kulislerde kilit parti olarak MHP öne çıkıyor.

Seçimde 340 milletvekili çıkaran AKP`nin, 367 şartı nedeniyle 11. Cumhurbaşkanı`nı seçebilmek için mutlaka bir uzlaşma sağlaması gerekiyor.

Köşk seçimleri için kulislerde konuşulan ve cumhurbaşkanlığı seçiminin bir ay içinde sonuçlanmaması durumunda derhal seçime gidileceği yolundaki Anayasa hükmünün gündeme gelmeyeceği varsayımına dayanan senaryolar şöyle:

1 - GÜL YENİDEN ADAY:

Gül`ün cumhurbaşkanlığı adaylığının sürmesi halinde, CHP`nin ret pozisyonu bilindiğinden MHP kilit parti konumuna gelecek. TBMM Başkanı olacak isim oy kullanamayacağı için 339 sandalyesi bulunan ve 28 kişinin desteğine ihtiyaç duyan AKP`nin, 22 milletvekili bulunan DTP ile pazarlık yapması beklenmiyor.

AKP, bütün bağımsızları ikna etse de sayı 27`de kaldığı için Gül`ün seçilmesi ancak MHP`nin desteğiyle mümkün görülüyor. MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Gül ya da bir başka isme destek verilip verilmeyeceği yetkili organlarda tartışılır. Genel Başkanımız, cumartesi günü toplantıya çağırdı dedi. AKP`nin DTP ile görüşmesi halinde kapıları kapatacağı belirtilen MHP`nin Gül`e bakışı konusunda iki farklı yorum yapılıyor.

Birinci yorum, Tartışmalarda yıprandığı gerekçesiyle MHP`nin Gül`e soğuk baktığı tahminini içeriyor. Diğer yorum ise, 22 Temmuz öncesi süreçte askerin de soğuk baktığı Gül`e MHP`nin destek vermesinin, 27 Nisan bildirisi nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı`nı eleştiren Devlet Bahçeli`nin tutumuyla tutarlı olacağı yönünde.

2 - EŞİ TÜRBANLI BAŞKA ADAY:

Gül, tavrını MHP`den ve partisinden gelecek işarete göre belirleyecek. Gül, çekilme kararı alırsa eli rahatlayacak olan Erdoğan`ın eşi türbanlı bir başka milletvekilini aday gösterebileceği belirtiliyor. Türbanın Köşk`e çıkmamasını önkoşul olarak görmeyen MHP`nin tutumu bu seçenekte de önemli.

Bu senaryoya göre AKP, bir yandan Anayasa`ya içtenlikle bağlı, ancak, eşi türbanlı birine karşı çıkmayacağı imasında bulunan CHP`ye karşı esnek bir pozisyon almış olacak, diğer yandan da parti tabanına mesaj verebilecek.

Eşi türbanlı aday seçenekleri konusundaki AKP`nin tavrında, Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt`ın Dolmabahçe`de yaptığı başbaşa görüşmede konuşulanlanların da etkili olabileceği kulislerde öne sürülüyor.

3 - EŞİ TÜRBANSIZ ADAY:

Geniş çaplı bir uzlaşma için eşi türbanlı olmayan bir milletvekilinin de aday gösterilebileceği belirtiliyor. Kulislerde, Erdoğan`ın yaptırdığı anketlerde adı geçen Mehmet Aydın, Beşir Atalay, Köksal Toptan ve Vecdi Gönül`ün, ya da bu gruptakilere yakın özellikler taşıyan başka birinin bu kategoride aday gösterilebileceği kaydediliyor. Zafer Üskül, Ertuğrul Günay gibi yeni AKP`lilerin aday gösterilmesi ise zayıf bir olasılık.

4 - ERDOĞAN`IN ADAYLIĞI:

Kulislerde, yüksek olasılık olmasa da, uzun süre tavrını açıklamayarak Köşk`e çıkmayı düşündüğünü belli eden Erdoğan`ın seçim sonrasında tekrar aday olmayı düşünebileceği belirtiliyor. CHP`nin Erdoğan`ın adaylığına karşı olduğu biliniyor. MHP`nin de, `Yüce Divan`a göndereceğiz` dediği Erdoğan`a destek vermesi beklenmiyor.

5 - KADIN ADAY:

Köşk`te türbanlı eş tartışmasına nokta koyacak önemli bir formül de, AKP`nin bir kadın aday için muhalefetten destek istemesi. AKP`nin Köşk`e ilk kadın cumhurbaşkanını gönderme fikrini kategorik olarak reddetmeyeceği tahmin ediliyor. CHP ve MHP`nin böyle bir adaya destek verme olasılığı yüksek. 22 Temmuz öncesinde de bu formül konuşulmuş ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu`nun adı telaffuz edilmişti.

6 - MECLİS DIŞINDAN ADAY:

En düşük olasılık tanınan seçenek TBMM dışından birinin aday gösterilmesi. Ancak, yeniden yaşanabilecek bir krizin Sezer formülü olarak anılan bu seçeneği aniden gündeme sokması da olasılık dahilinde. Erdoğan ile AKP`lilerin demokrasi dışı sözleriyle reddettiği bu formülü en sık dile getiren parti CHP.

Sezer`in seçilmesi sırasında onay veren MHP`nin önerilecek isme göre dışarıdan birine yine sıcak bakacağı belirtiliyor. Bu seçenek için adı daha önce de telafuz edilen isimler arasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu da vardı.
Sezer`de olduğu gibi, bugüne kadar adı hiç konuşulmamış isimler de bu senaryo çerçevesinde gündeme gelebilir.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.