`Leasing`de geri dönülmeyecek`

11.01.2008 - 10:38 | Son Güncelleme :

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, leasing`de eski sisteme dönmenin mümkün olmadığını belirtti. Daha önce leasing`le alınan malların KDV`si yüzde 1 iken, bir süre önce KDV`nin leasing`e konu olan mala göre belirlenmesi, yani artırılması yönünde bir düzenleme yapılmış, bu da tartışma yaratmıştı.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen bilgi teknolojileri proje yarışmasının ödül töreninde konuşan Unakıtan, leasing`de haksız bir durum olduğunu ifade ederek, Bu bardağı peşin satın alırsan yüzde 18, leasing`le alırsan yüzde 1. Böyle adaletsizlik olmaz dedi.
Unakıtan, zaten geçici olarak getirilmiş bir müesseseyi kalıcı hale getirmek suretiyle büyük adaletsizlikler işlendiğini, buna göz yummalarının mümkün olmadığını belirterek, Dolayısıyla eski sisteme dönmemiz mümkün değil diye konuştu.
Geriye dönük bir uygulama yapılmayacağını, kazanılmış hakları yok saymayacaklarını anlatan Unakıtan şunları kaydetti:
Bazı makinelerde, bunların başında tarım makineleri gelir, vergiyi de indirmek isteriz biz, ama indirirsek herkese indireceğiz. Bir şeyi yaparken herkese yapmalısın yoksa ayrıcalık yapmamız mümkün değildir. Yeni dönemde vergideki ayrıcalıklar giderek son bulacaktır. Bunu bilmelisiniz. Adalet dönemi başlıyor.


Komünist Çin örneği

Konuşmasında, Türkiye`de özelleştirme sürecini eleştirenlere de değinen Unakıtan, dünya pazarlarına ucuz işgücü sunan Çin`in devamlı olarak yabancı sermaye çektiğine işaret ederek şöyle konuştu:
Biliyorsunuz Çinliler komünist. O komünistler bir özelleştirme yapıyorlar aklınız durur. Bana Güler Sabancı anlattı. Demişler ki `Bak burada ne kadar alan istersen, işaret et orayı sana vereceğiz`. Bizim komünistler bana hâlâ `ne özelleştirme yapıyorsun` diye soruyorlar.
Unakıtan`ın bu sözleri salonda büyük alkış aldı.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/01/11/ekonomi/resim/axeko023.jpg" align="right" vspace="10"> `Sistem dejenere edildi, bakıyoruz`

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan leasing`deki KDV artışına ilişkin değerlendirme yaparken, sistemin dejenere edildiğini belirtti. Çağlayan, Bu bir sonuçtur. Sonucu doğuran sebepler ortadadır. Amacından dışarı çıkarılmıştır dedi.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Meclis üyeleriyle görüştükten sonra İTO Başkanı Murat Yalçıntaş`la birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Çağlayan şunları söyledi:
Piyasa koşulları içinde hiç kimsenin mağdur edilmemesi noktasında Maliye Bakanı ile çalışma içerisindeyim. Leasing konusunda vergilerin oransal boyutu tabii ki geçmişe dönük bir şey söz konusu olamaz. Geçmişle ilgili yapılmış olanların mağdur edilmesi söz konusu olamaz.
Çağlayan, leasing`in bundan sonra hangi alanlarda devam edeceğine yönelik çalışmaların önümüzdeki günlerde tekrar gündeme geleceğini ifade ederek bu konuda eksiklik varsa gerekli düzenlemenin yapılacağını bildirdi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.