Küresel ısınma kışlıkları inceltti

25.07.2007 - 11:56 | Son Güncelleme :

Geçen kış sıcak geçince üreticiler tedbirlerini bu yıl yazdan aldı. Önceki yılların kalın palto, kaban, manto ve kazakları bu kış yerini daha incelere bırakacak. Küresel ısınma nedeniyle bazı kuruluşlar manto, kaban ve palto üretimini önceki yıllara göre daha azaltırken, bazıları daha radikal karar alarak hiç üretmemeyi bile düşünüyor.
Bu kuruluşlardan biri de dünyanın en nadide iki hammaddesi ipek ve kaşmiri bir arada kullanan Silk&Cashmere firması. Silk&Cashmere bu yıl küresel ısınmadan dolayı artık pek de giyilecek gibi görülmeyen mantolara alternatif olarak saf kaşmir örgüden blazer ceket üretti.
Silk&Cashmere Yönetim Kurulu Başkanı Ayşen Zamanpur, Kaşmirin zaten vücut ısısını dış ısıyla dengeleme özelliği biliniyor. Küresel ısınma için belki de tek çözüm kaşmir. Çünkü düşünülenin aksine kaşmir vücudu istediğinden fazla ısıtmaz dedi.


Kaşmir ceketle iddialı
Silk&Cashmere`in yeni ceket kaşmirleriyle kışa damga vuracağını belirten Zamanpur, Böylece müşterilerimiz serin ya da ılık kış günlerinde hafif ama üşütmeyen keyifli kaşmiri triko tadında sokakta kullanabilme imkânı bulacak. Kürk düşkünleri içinse astarsız püfür püfür kürkün tek tek elde örülmesi tekniğiyle yapılan örgü vizon modellerse değişen iklime uyum sağlamak için birebir. Biz buna `hava geçirebilen kürk` diyoruz diye konuştu.
Zamanpur, bunların dışında saf kaşmir şalları alternatif üst giyim olarak müşterilerine sunduklarını, önümüzdeki kış sezonunun en çarpıcı yeniliğininse ipek gömlekle ipek kaşmir ceketi birlikte kullanmayı kolaylaştıran tek parça ceketimsi bluzlar olduğunu anlattı. Makine parkurunu tamamen yenilediklerini ve kalın makineden inceye geçtiklerini söyleyen Motif Triko Yönetim Kurulu Başkanı Türesin Anık da, Kazaklarda, hırkalarda ciddi anlamda incelme var. Geçtiğimiz yıllarda ürettiğimiz neredeyse paltoya eşdeğer hırkaların koleksiyonumuzdaki yeri azalıyor. Artık o tarzda ama daha ince hırkalar yapıyoruz. Bu arada kışlık koleksiyonda örme ürünlere ve penye ürünlere daha fazla yer vermeye başladık dedi.


Doğal iplik terletmiyor
Koleksiyonda ince modellerin yanı sıra doğal iplikten yapılmış kazak ve hırkalara da yer vermeye başladıklarını ifade eden Anık, şunları söyledi: Kayın ağacından, bambudan ve soya fasulyesinden doğal iplik elde ediyoruz. Koleksiyonumuzu bu ipliklerle hazırlıyoruz. Ayrıca bu ipliğe kaşmir de katıyoruz. Bu sayede ürün ince olmasına rağmen sıcak da tutuyor. Terlemeyi önlüyor.
İnsanlar üşümeden kışlık kazak ve palto almıyor diyen Türesin Anık, Küresel ısınmadan ziyade modern yaşam koşulları nedeniyle günümüzde üşümek neredeyse imkânsızlaşıyor. Çünkü otomobil sahipliği artıyor. İnsanlar işlerine ya da alışverişe arabayla gidiyor. Evlerde ve işyerlerinde doğalgaz kullanımı yaygınlaşıyor. Tüm mekânlar sıcacık hale geldi. Bu da daha ince giymeyi gerektiriyor diye konuştu.
Küresel ısınma nedeniyle tedbir alan bir diğer kuruş da Türkiye genelinde 155 mağazayla faaliyet gösteren L.C. Waikiki. L.C. Waikiki Pazarlama Müdürü Hami Cilara, Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve insanların artık ısıtılmış ortamlarda yaşamaları nedeniyle kaban ve palto satışlarımız bir miktar düşüş gösterdi. Ama biz yine de bu yıl kaban, palto ve manto üreteceğiz. Üretim belki geçen yıllara göre biraz daha az olacak ama devam edecek dedi.
Türkiye`de 155 mağazayla faaliyet gösterdiklerini ve önümüzdeki dönemde mağaza sayısını 300`e çıkarmayı hedeflediklerini dile getiren Cilara, Büyük bir satınalma gücümüz var. Bu satın alma gücü sayesinde son beş sezondur fiyatlarımız geriliyor. Bu sezon da düşük fiyattan ürün satacağız açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı



Matraş: Kürke talep azalıyor
Türkiye`nin en eski deri, konfeksiyon ve saraciye üreticilerinden Matraş da küresel ısınmayla birlikte üretim portföyünü değiştirdi. Günümüzde ayakta kalabilmek için çok hızlı, dinamik ve esnek olmak gerektiğini söyleyen Matraş Deri`nin perakendeden sorumlu yönetim kurulu üyesi Ayşen Matraş, Küresel ısınma deri sektörünü de etkiledi. Uzun, içi kürklü ceketlerin yerini ince deriden yapılmış kısa ceketler, uzun çizmelerin yeriniyse kısa botlar aldı. Düşen talep nedeniyle kürk üretimini de azalttık dedi.


Süet önem kazandı
Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle malzemeyle oynamaya başladıklarını belirten Matraş, Artık daha kalın deri yerine ince deri kullanıyoruz. Süete daha fazla yer veriyoruz diye konuştu. Küresel ısınmanın sadece Türkiye`nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu belirten Ayşen Matraş, Rusya`da bile artık ince deriler tercih ediliyor. İçi kürklü ceketlere fazla rağbet yok. Biz Rusya`ya daha çok saraciye ürünleri ihraç ediyoruz. Eskiden kürklü çantalar yapıp satardık. Şimdi daha çok yazlık deri çantalar gönderiyoruz. Renkleri de pembe, beyaz, turuncu ve yeşil açıklamasını yaptı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.