Abdullah Gül aday gibi

25.07.2007 - 09:08 | Son Güncelleme :

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Köşk seçimi ile ilgili beklenen açıklamasını yaptı. Gül: Aday olamam diye birşey söz konusu değil

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığına aday olup  olmayacağı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/abdullahgul334234.jpg" align="right" vspace="5">konusunda ``net`` bir ifade kullanmaktan kaçındı, ancak ``Meydanların işaretini görmezlikten gelecek halim yok`` dedi ve süreci ``aceleye getirmeden``, ``olgunluk içinde`` yürütme mesajı verdi.

CNNTURK

Dışişleri Bakanlığı`nda bir basın toplantısı düzenleyen Abdullah Gül, daha önce Meclis`in "nafile oylama"larla yıpranmaması için Köşk adaylığını geri çektiğini belirterek, "Milletin, meydanların gösterdiği istikamette hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Seçim sonrası ortaya çıkan tablonun, halkın iradesinin iyi bir şekilde tahlil edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Gül, "Hepimiz üstümüze düşen ders ve görevleri çıkartmalıyız. Türk halkı ne söyledi, mesajı nedir. Önümüzdeki süreç belli. Bir acelecilik içinde olmaya gerek olmadığı kanaatindeyim" dedi.
 
Kimsenin kimseye siyasi yasak koyamayacağını söyleyen Gül, "Ben olamam, diye birşey söz konusu değil tabii ki... Kim Türkiye`yi içeride ve dışarıda en iyi şekilde temsil edebilir, bütün bunların konuşulması gerkir. Kısır döngüye girmeden, olgun bir şekilde götürmemiz gerekir" ifadesini kullandı.

"Bazı argümanlarda haklılık payı vardı"

Meclis`in cumhurbaşkanını seçemediği için erken seçime gittiğini hatırlatan Gül, o süreçte muhalefetteki partilerin bazı karşıt argümanları olduğunu ve bunlardan bazılarının haklılık payı taşıdığını kaydetti.

Gül bu argümanları şöyle sıraladı:

1. Görevini tamamlamak üzere olan bir Meclis`in, son aylarda böyle bir konuda (Köşk seçimi) karar vermemesi ve kararı yeni Meclis`e bırakması gerekir
 
2. Bu Meclis`in temsil kabiliyeti yeterli değil, daha yüksek bir temsil kabiliyetini sahip Meclis buna karar vermeli
 
Gül, bugün ortaya çıkan tabloda bu iki argümanın karşılanmış vaziyette olduğunu belirterek, Türkiye`nin önünde yeni bir Meclis olduğunu ve bu Meclis`te oy verenlerin yüzde 85`inin temsil edildiğini kaydetti.

"Yüzde 50`ye yakın oy oranı doğru okunmalı"
 
"Şüphesiz ki, bu süreçte bütün siyasi partiler iç değerlendirme yapacaktır" diyen Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın da bu konuda görüşmeler yapacağını kaydetti.
 
Gül, "Bütün partiler ve milletvekillerinin (süreçte) aktif ve yapıcı biçimde yer almaları gerekli. AKP`nin diğer partilerin aldığı oy oranlarını önemsediği gibi, diğer partilerin de yüzde 50`ye yakın oy oranını doğru okuyacaklarına inanıyorum" dedi.
 
Referandumun öne çekilmesi
 

Yeni Meclis`in hep beraber "referandumu erkene alalım" yönünde bir karar alabileceğini kaydeden Abdullah Gül, "Halk seçsin, denebilecek. Bütün bunlar görüşmelerde ortaya çıkabilecek olduğu için acelecilik içinde olmamamak gerekir" dedi.
 
"Halkın muhtırası" söylemi
 
Bakan Gül, seçim sonuçlarının ardından yapılan "halkın muhtırası" yorumları için de, "Bu söylemi seçim kampanyamızda hiç kullanmadık... Biz, bu tartışmalara girmenin Türkiye`ye faydası olmadığı kanaatindeyiz. Türk demokrasisi güçlü çıktı, buna inanıyorum" şeklinde konuştu.

İşte Gül`un bu açıklamasından öne çıkan başlıklar...

Gül: Aday olamam diye birşey söz konusu değil

Gül: Kimin daha iyi hizmet edeceğine halk karar verdi

Gül: Yaza rağmen en yüksek katılımlı seçim gerçekleşti

Gül: Katılımcı demokrasi açısından çok önemli bir sonuç elde edildi

Gül: Halk icraatımıza güvenoyu verdi

Gül: Türkiye`nin dünyadaki imajını ve itibarını artırdı

Gül: Erken seçim kararına cumhurbaşkanının seçilememesi yol açtı

Gül: Muhalefetin yeni meclis argümanı ortadan kalktı

Gül: Acelecilik içinde olmaya gerek yok

Gül: Milletin gösterdiği yönde hareket etmemiz gerek

Gül: En büyük uzlaşmayı millet gösterdi

Gül: Aday olamam diye birşey söz konusu değil

Gül: Herkes halkın iradesine saygı göstermeli

Gül: Milli irade cumhurbaşkanlığı sürecinin kilitlenmemesini istedi

Gül: Türkiye`de ``Laik Azınlık`` gibi birşey söz konusu değildir

Gül: Adaylık için meydanların işeretini görmemezlikten gelemem

Gül: Benim kararım gayet açık

Gül: Erdoğan ile Büyükanıt`ın aday olmamam konusunda anlaştığı yalan

Gül: Anayasa neyi söylüyorsa o çerçevede hareket edeceğiz


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.