Kişi başına 5 bin dolar milli gelirle demokrasi bu kadar olur

11.07.2007 - 10:39 | Son Güncelleme :

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri’nin (İMMİB) düzenlediği 2006 İMMİB İhracat Yıldızları ödül törenine katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ülkelerin gelişiminde ve demokrasi kültürünün yerleşmesinde ihracatın büyük önemi olduğunu söyledi.

Tüzmen, Kişi başı gelirin 5 bin dolar civarı olduğu ülkemizde demokrasi de bu kadar oluyor. Tüm dünyada kişi başı gelirin 15 bin doların altında olduğu ülkelerde demokrasinin tam olarak uygulandığını göremezsiniz. İhracat, gelirin artışına olan katkısı sayesinde demokrasi yolunda da önemli bir basamak dedi. Türkiye’nin asıl dinamosunun ihracat ve ihracata dayalı büyüme olduğunu belirten Tüzmen, Bir de sevimli bir kur olsaydı bu ihracatçı neler yapmazdı? İşte o zaman ihracata dayalı büyümenin nasıl olduğunu biz bütün dünyaya gösterirdik diye konuştu.

GERİ KALMIŞ ARKADAŞLAR VAR: İhracatçının pazar payını artırmak için bazı ara mallarını dışardan getirmeye çalıştığını ve bununla girdi maliyetlerini aza indirerek ihracatı devam ettirdiğini kaydeden Tüzmen, Aşırı değerli kurla böyle davranırsın. Bunu anlamayan; halen 21’inci yüzyıla gelememiş, 19’uncu, 20’inci yüzyılda kalmış bazı arkadaşlarımız var. Ama ihracatçı şu an en doğrusunu yaptı dedi.

DERVİŞ BİLE ’NASIL’ DİYE SORDU: Kürşad Tüzmen, ihracatçının üretim, kendini tanıtma ve kalitede problemi bulunmadığını dile getirerek, İhracatçının tek sıkıntısı girdi maliyeti. Az önce katıldığım toplantıda Kemal Derviş de sordu, ’Bu kurla bu ihracatı nasıl başarıyorsunuz’ diye. Ben de ’Meslek sırrıdır söyleyemem’ dedim. Arka arkaya 22 çeyrek büyüme gösteren Türkiye’nin asıl dinamosu ihracat ve ihracata dayalı büyümedir dedi. Türkiye’de kişi başına gelirini, ihracata dayalı sektörlerin artırdığına işaret eden Tüzmen şunları kaydetti: Hangi dinamo Türkiye’nin GSMH’sini destekliyor? İhracat. Onun için devamlı olarak ’ihracat ihracat’ diyoruz. Demokratikleşme için de çıkışımız, ilacımız yine ihracat. Zenginleşme için de ihracat. İkisi birbirini tamamlayan unsurlar. İMMİB’e üye 23 bin firma arasında geçen yıl en fazla ihracat gerçekleştiren TÜPRAŞ oldu. Tüpraş’ı Vestel Dış Ticaret ve Arçelik izledi. Bakan Tüzmen, Türkiye’nin geçen yılki ihracatında 28 milyar dolarlık payı bulunan İMMİB üyelerinin, bu yıl 35 milyar doları zorlayacağını söyledi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.