Türkiye’nin 100 milyar dolarlık ihracatı ’yoksul’a örnek oldu

11.07.2007 - 10:21 | Son Güncelleme :

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, 70’li yılların sonunda hiç kimsenin Türkiye’nin ihracatının 2006 yılında 100 milyar dolara ulaşacağını düşünemeyeceğine dikkat çekerek, En az gelişmiş ülkeler ve onların arasında en zayıf olanlara bakarken, doğru politikalar ve uluslararası destek ile 30-40 yılda yoksulluktan refaha ulaşabileceğimizi bilmeliyiz dedi.

BİRLEŞMİŞ
Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, 70’li yılların sonunda hiç kimsenin Türkiye’nin ihracatının 2006 yılında 100 milyar dolara ulaşacağını düşünemeyeceğine dikkat çekerek, En az gelişmiş ülkeler ve onların arasında en zayıf olanlara bakarken, doğru politikalar ve uluslararası destek ile 30-40 yılda, zaaf ve yoksulluktan refaha ulaşabileceğimizi bilmeliyiz dedi.

İDDİAYA GİRDİM: BM En Az Gelişmiş Ülkeler Dışişleri Bakanları Konferansı kapsamında, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen çalışma kahvaltısında konuşan Derviş, 1977-78 yıllarında Türkiye ihracatının 1.2-1.3 milyar doların üzerinde olup olmayacağı konusunda bir arkadaşı ile iddia girdiğini belirterek, Türkiye’nin 30 yıl sonra 100 milyar dolar ihracat seviyesine ulaştığını hatırlattı. Bu durumun, ekonomide neler olup biteceğini kestirmenin zor olduğuna bir işaret olduğunu dile getiren Derviş, En az gelişmiş ülkeler ve onların arasında en zayıf olanlara bakarken, doğru politikalar ve uluslararası destekle 30-40 yıl gibi bir züre zarfında büyük bir zaaf ve yoksulluktan, gerçek bir kalkınma ve varlığa, refaha ulaşabileceğimizi akılda tutmalıyız diye konuştu.

YOKSULLUK İÇİN NEDEN YOK: Dünya üzerindeki teknoloji ve kaynaklar düşünüldüğünde, 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşaması için hiçbir neden bulunmadığına dikkat çeken Derviş, bu konudaki ulusal ve uluslararası engellerin 20 yıl içinde aşılabilmesi durumunda, en az gelişmiş ülkelerin çok iyi kalkınma düzeyleri yakalamasının hiç de zor olmadığını ifade etti. Derviş, yoksul ülkelerin kalkınması için uluslararası ve ulusal özel sektörün desteğine ihtiyaç olduğunu, özel sektör faaliyetlerinin bu ülkelerdeki büyümenin motoru olması gerektiğini söyledi. Derviş, bu kapsamda, en az gelişmiş ülkeler ile Türk özel sektörünün bir araya gelmesinin iki taraf için de önemli fırsatlar içerdiğini aktardı.

KURALI GÜÇLÜ KOYUYOR: Derviş, uluslararası sistemde oyunun kurallarının en az gelişmiş ülkelerin kalkınmasını desteklemesi gerektiğine vurgu yaparak, şu görüşleri dile getirdi: Burada katedeceğimiz çok mesafe vardır zira uluslararası kurallar güçlüler tarafından yapılmaktadır. Müzakere gücü onlara aittir. Ticaret alanına bakarsak ikili müzakere pozisyonlarına geçtiğimizde güçlülerin kendi görüşlerini dayatmaları çok daha kolaydır.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.