`Kayıtlar bulunamazsa formül bulunur`

16.07.2003 - 09:17 | Son Güncelleme :

BDDK`nın İmar Bankası`nda parası kalan mudiler için açtığı danışma hattını aradık. Karşımıza çıkan uzmanlara merak edilen soruları sorduk

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nda İmar Bankası için kurulan bilgi hattındaki yetkililer, kayıtlara ulaşılamaması durumunda çeşitli alternatifler üzerinde çalışmalar yapılacağını, `B` ve `C` planlarının hazırlandığını söyledi. İki ayrı yetkiliyle yaptığımız görüşmede sorularımıza aldığımız yanıtlar şöyle:

Kayıtlar ne zaman bulunur?
Tüm kayıtlara ulaşmaya çalışıyoruz. Çalışmalar büyük bir özveriyle sürüyor. En kısa süre içinde tüm tabloyu görebileceksiniz.

Öyle diyorsunuz ama kayıtlar bulunmazsa ödeme yapılmayacak diye konuşuluyor?
Tüm portreyi görebileceğimizi umuyoruz. Bulunmazsa olasılığını açıkçası biraz kenara itiyoruz. Hesaplarla kayıtlar arasında en kısa sürede mutabakat sağlanacak.

Kayıtlar bulunamadı diye duyuru yaptınız? Herkes kayıtları merak ediyor?
Ödenmeyecek denildi mi? `Çalışmalar devam ediyor` dendi. Kayıtların bulunmamasına şu an için ihtimal vermiyoruz. Gerçek sağlıklı kayıtlara ulaşmaya çalışıyoruz. Muhakkak çözüm bulunacak ve kimse mağdur edilmeyecek.

Cüzdanlardan kayıtlara gidilir
Kayıtlara ulaşılamasa da ödeme olacak mı?
Yapılabilir tabii. Hesap cüzdanlarınız var. Birkaç yoldan sonuca varılabilir. Genel müdürlük kayıtlarından cüzdanlara ya da cüzdanlardan kayıtlara gidilebilir. Sonuçta B Planı, C planı devreye sokulacak.

Neden şubelere bakılmıyor?
Şubelere de bakılıyor. Ancak öncelikle genel müdürlük kayıtları inceleniyor.

Şube müdürüne sorduğumuzda kimse bizden bilgi belge almadı diyor?
Belki o şubeye gidilmemiştir. Bazı şubelerden talepler yapılıyordur.

Ne zaman ayrıntılı açıklama yapılacak?
İncelemeler bitsin. Biraz sabretmemiz gerekecek.


Off - shore`dan geçişte son günler inceleniyor
Off - Shore`larda muvazaalı işlemlerin ödenmeyeceği açıklandı. Bunları nasıl ayırt edeceksiniz? Son gün yapanlar mı muvazaalı sayılacak?
Özellikle son günlerde yapılmış olanlar incelenecek. Bunlar yeminli murakıplar ve banka teftişçilerince gözden geçirilecek. Son gece yapılmış olanlar öncelikle değerlendirilecek. Tespit edilenlere ödeme yapılmayacak.


`Açığa satışı araştırıyoruz`
Bonoların ödenmesinde sorun yok deniyor ama açığa satış tespit edilirse bu alacaklar iflas masasına kayıt yaptıracak diyorsunuz?
Açığa satış için dediğiniz doğru. Ama şu ana kadar böyle bir kayda rastlanamadı. Araştırıyoruz, çalışmalar devam ediyor.

Peki benim aldığım bono nerede saklanıyor? Takasbank `bizde yok` diyor. Bonolar Merkez Bankası`nda mı duruyor?
Onlar bankanın kayıtlarında var. Hazine`den ulaşılabilir İMKB`den bir şekilde ulaşılıyor. Bunların hepsi biraraya getirilip bilgiler toparlanıyor.

Ya repo?
Repo da bono gibi. Karşılığında bir menkul kıymet varsa garanti kapsamında. Aynı Hazine bonosu gibi karşılığı açığa yapıldıysa bunlar garanti dışında. Böyle bir şeyle karşılaşmayı umut etmiyoruz ama karşılaşılırsa tasfiye masasına bildirilmesi gerek.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
996 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.