Hedge fonlar eylül sonu piyasada

30.07.2008 - 09:32 | Son Güncelleme :

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabanci66.jpg" align="right" vspace="5">Gür Çağdaş, mart ayında kuruluş izinleri verilmeye başlanan hedge fonların (serbest fonlar) eylül ayının ikinci yarısından itibaren yatırımcılara sunulabileceğini söyledi.

REFERANS GAZETESİ

Çağdaş, böylece hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için cazip olacak önemli yatırım aracının sisteme dahil olacağına dikkat çekti. Çağdaş, ayrıca kollektif araçlarında yeni bir sınıflandırma için Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) ile çalışma yapıldığını ve özellikle yatırım fonlarında A ve B şeklinde olan ayrım yerine, fonlarda taşıdığı risk grubuna göre bir sınıflandırmaya gidileceğini, bu çalışmanın da bu sene içinde bitirmeye çalıştıklarını belirtti. Serbest fonları kurmak isteyen banka ve aracı kurumlara Mart 2008`den itibaren kuruluş izni verilmesinin ardından, Garanti Bankası, İş Yatırım ve Oyak Yatırım`ın aldığını hatırlatan Çağdaş, Yapı Kredi bankası`nın ise izin beklediğini kaydetti. 
 
Krizden ders aldık

Dünyadaki krizden sonra oluşturulduğu ve oradaki tecrübeden yola çıkıldığı için hedge fonlar konusunda Türkiye`nin şanslı olduğunu belirten Çağdaş, Sermaye Piyasası Kurulu ile uzun süre çalıştık. Bu fonlar hem long hem de short kullanılabiliyor, dolayısıyla her türlü hareketi yansıtabiliyor ve yabancı yatırımcı getirebilme şansı var. Bu çerçevede kaynak birikimi sağlayacağını düşünüyorum dedi. Bu fonların ne zaman kullanılabileceği sorusuna ise Çağdaş, İlk onaylar verildi. Eylül ikinci yarıdan itibaren hedge fonları görmeye başlayacağız şeklinde yanıtladı.
Çağdaş, Burada dünyadaki tecrübeden de yola çıkarak kendi ürünümüzü oluşturduk. Şu anda dünyada 3 trilyon dolar civarında ve özellikle son 10 senede ciddi talep görüyor. Türkiye`de de öyle olacak diye konuştu. Global piyasalarda likidite azalmasının fonlara olan talebi nasıl etkileyeceği sorusunu ise Çağdaş şöyle yanıtladı: Bir miktar etkiler tabii. Ama Türkiye mevcut potansiyeli, stratejik konumu itibariyle dünyada her zaman talep görecektir. Yabancı yatırımcının her zaman ilgisi olacaktır. Türkiye`yi artık klasik emerging market olarak görmemek lazım. Özellikle son dönemde yaşadığımız çalkantı bize Türkiye`nin finansal kırılganlığının önemli ölçüde törpülendiğini gösterdi. Eğer bugün olanları 2000 senesinde yaşasaydık faizin de, endeksin de, kurun da seviyesi farklı olurdu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.