Hastane kapıları açıldı, vatandaş özele koştu

29.08.2007 - 10:24 | Son Güncelleme :

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 15 Haziran`dan itibaren tüm sigortalılara sevksiz açılan üniversite hastaneleriyle özel sağlık kurumlarının bütçeye yıllık yükünün 500 milyon YTL olacağını hesapladı.
Uygulamada, hastaların üniversite hastanelerinden çok özel sağlık kuruluşlarını tercih ettiği ortaya konuldu. Devlet hastanelerine giden hasta sayısı yüzde 12 azalırken, üniversite hastanelerinin hasta sayısı yüzde 25, özellerin ise yüzde 50 arttı.
Hükümetin Sağlık Uygulama Tebliği`nin 15 Haziran`da yürürlüğe girmesinin ardından, üniversite hastaneleri ve özel sağlık kuruluşlarından SSK ve Bağ-Kurluların da sevksiz yararlanmasının yolu açılmıştı. Hastanelerde yığılmalara neden olacağı gerekçesiyle eleştirilen uygulamanın ilk sonuçları, üniversite hastanelerinden yararlanan hasta sayısının beklentinin altında kaldığını ortaya koydu.

Memurun masrafı azaldı

SGK verilerine göre, toplam hasta sayısından en büyük payı özel hastaneler aldı. Özel hastaneler toplam hasta sayısının yüzde 6`sına denk gelen payını yüzde 9`a çıkardı. Devlet hastanelerine giden hasta sayısı ise yüzde 12 oranında azaldı. Üniversite hastanelerinin toplam hastalardan aldığı yüzde 5`lik pay ise yüzde 6.2`ye çıktı.
Uygulamadan önce de üniversite hastanelerine sevksiz başvurma imkânı olan Emekli Sandığı mensuplarının bu hastanelere gitme oranı azaldı.
Söz konusu azalmada, hastanelerde yığılma olacağı kaygısının etkili olduğu ifade edildi. Emekli Sandığı mensuplarının üniversite hastanelerindeki poliklinik, ilaç, diyaliz, görüntüleme, tahlil ve ameliyat gibi işlemleri nedeniyle tahakkuk ettirilen harcama bedeli, 7 ayda 385.8 milyon YTL oldu. Haziranda 60.4 milyon YTL olan harcamalar temmuzda hasta sayısının azalmasıyla birlikte 45.6 milyon YTL`ye düştü.

`Özele kayması doğal`

Bir süre sonra hastaların yeniden devlet hastanelerine yöneleceğini dile getiren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, Yasak olan şey ilgi çekiyor. Üniversite hastanelerine olan talep bir süre sonra tersine dönecek. Zaten yığılma olmadı. Sistemin yıllık maliyetini sadece raporlu hastaların sağlık kuruluşuna gitmeden ilaç yazdırmasıyla elde edilecek tasarrufla karşılarız dedi.
Özel hastanelerin tercih edilmesini doğal bulduğunu aktaran Birol Aydemir şöyle konuştu:
Devlet hastanelerinde doktorlar ve sağlık personelinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu`na tabi olmasını doğru bulmuyorum. Özel hastane ile devlet hastanelerinde bırakın sağlık personelini, bekçinin bile davranışı farklı. Devlet hastanesinde kapıdaki görevliye soru soramıyorsunuz. Yeni sistemle rekabet olacağı için, sağlıkta kalite de artacaktır.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
995 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.