Süper Lig`in yayın ihalesi yenilenirse herkes kazanır

29.08.2007 - 10:26 | Son Güncelleme :

Doğan Yayın Holding CFO`su Soner Gedik, Türkiye Futbol Federasyonu`nun (TFF) Turkcell Süper Lig futbol maçlarının yayın hakkı ihalesini Mayıs 2008`de yenilemesi durumunda kazanmak için `iddialı` olduklarını söyledi.
2004`teki ihaleyi Çukurova grubuna ait Digiturk kazanmış, TTF, Mayıs 2008`de süresi dolacak yayın hakkı süresini 2010`a kadar uzatmıştı. Reuters`a açıklamalarda bulunan Gedik, yayın hakkının bu şekilde uzatılmasının şeffaflıktan uzak bir işlem olduğunu belirtti. Gedik şöyle dedi:
İhale mayısta yenilenirse takımlar, federasyon ve tüketiciler kazanır. Çünkü Digiturk`ün şu anda yılda ödediği yaklaşık 120 milyon dolardan çok daha fazla bir rakamı, yani 180 milyon doları biz minimum rakam olarak teklif ettik. İhalede bu rakamın üzerine çıkılabilir.
DYH önceki gün yaptığı açıklamada Süper Lig`in TV yayın hakları ihalesinin yenilenmesi için D Smart platformu aracılığıyla TFF`ye başvurduğunu açıklamış ve ihalenin 2004 ihale şartnamesine bağlı kalacak şekilde, 2008/2009 sezonundan başlayarak en az 4 yıllık bir süre için yenilenmesini talep ettiğini belirtmişti. D Smart, ihaleye yıllık 180 milyon dolar artı yüzde 10 federasyon payı, artı yüzde 2 operasyon gideri, artı KDV teklifi vermişti.

D-Smart hızla büyüyor

Gedik, yaptıkları minimum teklif tutarı için banka teminat mektubu da sağladıklarını ve TFF`nin bu tekliflerini reddetmesi ihtimalini düşünmediklerini belirterek, Bizce bu teklifin hukuki bir altyapısı var. TFF uygun görürse ihaleyi yenileyecektir. Rekabet Kurulu`na da başvurduk. Yenileneceğinden kulüpler de umutlu. Teklifimizin TFF tarafından değerlendirilip 1-2 ay içinde karar verilmesini bekliyoruz diye konuştu.

Gedik, nisanda faaliyetine başlayan D Smart`ın hızla büyüdüğünü belirterek, 200 binin üzerinde kutu satıldı. Bu yılın tamamında minimum 400 bin kutu satılmasını bekliyoruz. D Smart`ın en az Doğan TV kadar bir değer yaratacağına inanıyoruz dedi.

Star televizyonundan yayımlanan Avrupa Şampiyonlar Ligi Türk takımlarının oynadığı maçlar hariç, grup ve eleme maçlarının da D Smart`a devredileceğini belirten Gedik, TFF`nin ihaleyi yenilemesi ve ihaleyi başka bir firmanın kazanması durumunda bu firmanın D Smart`ın platformunu kullanarak maç yayınlarında işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Gedik, Türkiye`deki toplam 17 milyon hanenin yaklaşık 1.2 milyonunun Digiturk, bir milyonunun kablo TV kullanıcısı, 7.5 milyonun da kutu sahibi olduğunu söyledi ve uydu üzerinden TV seyretmek üzere her yıl 1.5-2.0 milyon yeni kutu satışının yapıldığını söyledi.

Smile 450 noktada

Yurt çapında 450`ye ulaşan satış noktalarında faaliyet gösteren Smile Holding`in, telekom, medya, eğlence ve yarı finansal ürünler ile son kullanıcının hayatını kolaylaştıracak ürün ve hizmetleri içerecek şekilde yaygın ve aktif bir dağıtım ağı kurmak üzere yola çıktığını belirten Gedik, Bu iş modeliyle telefonla ilgili her şeyi tüketiciye temin etmek niyetindeyiz. Yıl sonu hedefimiz bin satış noktası açmak dedi.

Sabah ihalesine girmemiz etik olmaz

Rekabet Kurulu`nun onayı halinde hisselerinin yüzde 22`si Deutsche Bank`a geçecek olan ve son olarak bünyesine Vatan gazetesini katan Doğan Gazetecilik`in stratejik ortak şansının yüksek olduğunu belirten Gedik şunları söyledi:
Bünyesinde beş ulusal gazete var ama şu anda piyasa değeri çok düşük. Deutsche Bank`tan beklentimiz sinerji yaratması, şirketin yurtdışı atılımlarla farklı bir konuma gelmesine destek sağlaması. Doğan Gazetecilik bu konuma geldiğinde beş yıllık bir perspektif içinde Deutsche Bank çıkacak. Kendi payını halka arz edebilir ya da stratejik bir ortağa satabilir. Avrupa`dan bir şirketin Doğan Gazetecilik`e stratejik ortak olmasını yüksek bir ihtimal olarak görüyorum. Doğan Gazetecilik`te çoğunluk hisseyi tutmak kaydıyla hisse satışı da yapabiliriz. Bu, bizim asıl faaliyet alanımız; yüzde 51`in altına düşmemek kaydıyla yönetim paylaşımına gidebiliriz.
Bu yıl yeni bir satın alma planlamadıklarını belirten Gedik, TMSF`nin yakında Sabah gazetesi ve atv için yapacağı ihalelere de `etik olmayacağı` gerekçesiyle katılmayacaklarını kaydetti.

DYH`nin ciro beklentisi 2.8 milyar YTL

Doğan Yayın Holding (DYH) CFO`su ve Yönetim Kurulu Üyesi Soner Gedik, Hürriyet`in satın aldığı basılı ve online seri ilan şirketi Trader Media East`in (TME) dokuz aylık operasyonel sonuçları da dahil olmak üzere holding için yıl sonu ciro beklentilerinin geçen yıla göre yüzde 30 artışla 2.8 milyar YTL olduğunu söyledi.

Gedik, Reklam gelirlerimizin özellikle TV yayıncılığındaki atılımlarımız ve tematik kanallarımızın katkısı ile 2007 yılında yüzde 25`in üzerinde artış göstermesi, TME`nin dokuz aylık reklam gelirleri dahil toplam reklam gelirlerimizin ise yüzde 50 civarında artmasını bekliyoruz dedi.
Türkiye reklam pazarı 2006 yılında 2.7 milyar YTL, pazarda en büyük paya sahip olan Doğan Yayın Holding`in reklam gelirleri ise 1.03 milyar YTL olmuştu.

Gedik, tahmini verilere göre, ilk altı ayda Türkiye reklam pazarının yüzde 10 büyüdüğünü, aynı dönemde geçici verilere göre DYH`nin reklam gelirlerinin YTL bazında yüzde 20`ye yakın arttığını söyledi.

Pazar payı yüzde 42

Reklam pazarındaki paylarının yaklaşık yüzde 42 olduğunu belirten Gedik, gelecek 1.5 yıl içinde pazar paylarında 1-2 puanlık artış öngördüklerini, yazılı basında reklam gelirlerinin ikinci yarıda daha hızlı büyüyeceğini, tasarruf tedbirleri ve TME`nin olumlu etkisiyle marjların geçen seneye göre iyileşeceğini ifade etti.

Gedik, TV ve radyo yayıncılığında STAR TV`nin bünyemize dahil olmasıyla birlikte sağlanan sinerji ilk etkilerini göstermeye başladı. Özellikle Kanal D`nin faaliyet kârlılığında çok önemli gelişmeler oldu.
Yine bu yılın parlayan yıldızı D-Smart Projesi ise DTV bünyesine getirdiği pozitif ivmenin yanı sıra yaratmaya başladığı değeriyle doğru bir yatırım ve iş modeli olduğunu kanıtladı. Dolayısıyla, yapılan birçok yeni yatırıma rağmen 2007 sonunda Doğan Yayın Holding`in yüksek gelir artışına yakın bir faaliyet kâr artışı ve marjlarda da geçen seneye göre bir miktar iyileşme gözlemliyor olacağız dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.008 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.