Erdoğan`dan odalar aracılığıyla dünyaya `terörle mücadele` çağrısı

05.07.2007 - 11:33 | Son Güncelleme :

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yılda 1 trilyon dolarlık yatırımı yöneten yabancı işadamlarına, hem Siz bize bir adım gelirseniz, biz size 100 adım yaklaşırız diyerek Türk misafirperverliğini gösterdi hem de, Bize dost görünen ülkelerden terörle mücadele konusunda laftan uygulamaya geçilmesini bekliyoruz diyerek uyarıda bulundu.

`Güvenlik ve ekonomi başattır`
118 ülkeden 1595 katılımcıyla gerçekleştirilen Beşinci Dünya Odalar Kongresi`nin açılışında konuşan Erdoğan, terörle mücadelede diğer ülkelerden adım bekledikleri mesajını verdi. `Senin teröristin kötü, benim teröristim iyi` mantığını ortadan kaldırmak gerektiğine dikkat çeken Erdoğan, Diğer ulusların sizdeki terörü kınıyoruz mesajlarını vermesini artık yeterli görmüyoruz. Laftan uygulamaya geçilmesini bekliyoruz. Bize dost görünenlerden de bunu bekliyoruz. Bu en doğal hakkımız. Bu şekilde terörle mücadeleden insanlık galip çıkacaktır diye konuştu.
Konuşmasını terör ağırlıklı sürdüren Erdoğan, refaha ve kalkınmaya karşı her türlü terör eylemini ciddiye almak gerektiğini de aktardı. `Bizim için ekonomi önemli değil, güvenlik önceliklidir` demenin de doğru olmadığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Güvenlik ve ekonomi başattır. Küresel terörü önlemenin yolu da ekonomik kalkınma, yolsuzlukla mücadele, işsizliği azaltmaktan geçiyor dedi.

`Piyasadan krize geçit yok`
Erdoğan, Türkiye`nin 2013`te milli gelir seviyesinin 800 milyar dolar seviyesini geçmiş, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alacağını belirterek, Cari işlemler açığı artık düşüş trendine girdi. Küresel teröre karşı vereceğiniz mücadelenin odak noktasını ekonomik kalkınma, işsizlikle, yolsuzlukla, yoksullukla mücadele oluşturmaktadır. Türkiye haksızlıklara maruz kalmış bir ülke olarak bugüne kadar ağır bedeller ödemiş, buna karşı medeni yürüyüşünü durdurmadan tarihi reformlar gerçekleştirmiş bir ülkedir diye konuştu. Erdoğan, Türkiye`nin siyasi, ekonomik ve hukuku reform sürecini başarıyla yürüttüğünü belirterek, demokratikleşmeye paralel olarak sağladıkları ekonomik büyümenin Türkiye`yi cazibe merkezi haline getirdiğini söyledi. Erdoğan, seçim sürecinde olunmasına rağmen ekonomik göstergelerin olumlu geliştiğini belirterek, ekonomik piyasaların hiçbir kriz ihtimaline pirim vermediğini, kötümser hiçbir senaryoyu alma ihtiyacı duymadığını kaydetti. Türkiye ekonomisine ilişkin verdiği rakamlarla, ekonominin geçmişten bugüne geldiği noktayı anlatan Erdoğan, Türkiye`nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 6.7 büyüme gösterdiğini söyledi.
Erdoğan, Ülkemiz 21 çeyrektir yüksek oranlı büyüme performansı gösteriyor. Büyümenin yüksekliğiyle dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor dedi.





`Doha`dan bir kriz çıkabilir`
Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Marcus Wallenberg, `Doha Round`unda olumlu bir sonuç alınamazsa dünyayı bir krizin beklediği uyarısında bulundu. Doha`da sonuç alınamazsa belirsizlik ortamı oluşacağını, bunun da ekonomik bir tehdit yaratacağını belirten Wallenberg, 60 yıldır ilk kez müzakerelerin olumsuz sonuçlanması gibi bir endişe var. Bu daha belirsiz bir dünya yaratır. Böyle durumlarda himayecilik oluşuyor. Bu da ticareti azaltıyor ve ekonomi için olumsuz etki yaratıyor. Himayecilik beraberinde maliyetlerin yükselmesi, iş dünyasının gelişiminin engellenmesi gibi negatif etkiler oluşturuyor dedi. Doha Round müzakereleri, serbest ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlıyor. Doha, Katar`ın başkenti ve 2001 yılında yeni bir küresel ticaret anlaşması sağlamayı amaçlayan müzakerelerin başladığı yer. 2007 yılında çıkmaza girmiş olan bu müzakereler bu nedenle Doha Round diye anılıyor. Wallenberg, küresel ekonominin geleceğinin, KOBİ`lerde neler olup biteceğine ve nasıl gelişeceklerine bağlı olduğunu da belirtti.





`İlk kez gelen ayağa kalksın`
Erdoğan, konuşmasına başlarken İstanbul`a ilk defa gelenlerin ayağa kalkmasını istediğinde, salonun büyük bir kısmının ayağa kalktığına işaret ederek, kongrenin yanı sıra İstanbul`un cezbediciliğinin de kongreye katılımda etkili olduğunu vurguladı. Erdoğan, misafirlerin şu anda medeniyetlerin, kültürlerin, farklı siyasi coğrafyaların kesişme noktası olan bir ülkede bulunduklarını söyledi. Bu yıl beşincisi gerçekleştirilen Dünya Odalar Kongresi, İstanbul`da rekor bir katılımla başlarken, katılımcıların yarıya yakını ilk kez bu organizasyona dahil oldu. Dünya Odalar Federasyonu Başkanı Rona Yırcalı, kongreye ilk kez 38 ülkeden 55`den fazla giriş yapıldığına dikkat çekerken Uluslararası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Marcus Wallenberg de, İstanbul`a gelene kadar ne kadar doğru bir karar verdiğimizin farkında değildim diyerek övgüde bulundu ve Türkiye`nin birkaç yıl öncesine göre etkileyici ve büyük bir ekonomik performansı var dedi. İstanbul`da üç gün boyunca kongreye katılacak olan işadamları, hafta sonunda Kapadokya, Efes gibi tarihi yerleri gezecek.





Albright`la yaka iğnesi sohbeti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eski ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Korbel Albright ile bir görüşme yaptı. Erdoğan, Dünya Odalar Kongresi`nin açılış toplantısının ardından, eski ABD Dışişleri Bakanı Albright ile VIP ofisinde bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin başında Anadolu Ajansı ile yabancı bir haber ajansının görüntü almasına izin verildi. Erdoğan, görüşmenin bu bölümünde Albright`a `hoş geldin` dileklerini iletti. Erdoğan, Albright ile sohbeti sırasında kendisine Türkiye`den ne aldığını sordu. Albright da Erdoğan`a, `Üç halı aldığını, zaten daha önceden de aldığı üç halısı bulunduğunu` belirtti. Albright, Erdoğan`a elbisesinin yakasındaki iğneyi de göstererek aldıkları arasında bunun da yer aldığını söyledi. Erdoğan da gülerek, Ben de zaten yaka iğnenizi soracaktım dedi. Daha sonra basına kapalı gerçekleştirilen görüşmeye AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış da katıldı.





`Hisarcıklıoğlu` demesi zor geldi
İş dünyasının en büyük buluşması olarak adlandırılan Dünya Odalar Kongresi`nde ev sahipliğini iki yıl önce bu kongreyi düzenleyen Güney Afrika Durban Ticaret Odası Başkanı Sifiso Zulu`dan devralan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, uzun soyadının kurbanı oldu. Zulu, başkanlığı devrederken Hisarcıklıoğlu`na hitap etmekte oldukça zorlandı. Hisarcıklıoğlu kongredeki konuşmasında, Türkiye`nin ekonomik performansıyla ilgili bilgi verirken İpekyolu üzerinde yer alan Türkiye`nin her zaman ticaret merkezi olarak önemli bir rolü bulunduğunu belirtti. TOBB Başkanı, katılımcılardan, 2015 EXPO`nun İzmir`de ve 2013 Akdeniz Oyunları`nın Türkiye`de düzenlenmesi konusunda desteklerini istedi. Hisarcıklıoğlu da, İpekyolu üzerinde yer alan Türkiye`nin, yüzyıllar boyunca bir ticaret güzergâhı olduğunu belirterek, TOBB`un Dünya Odalar Kongresi`ne ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.





Koç `Migros`a talip çok` dedi, Wal-Mart`ı övdü
Satışa çıkarılan Migros`u isteyenin çok olduğunu söyleyen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, henüz kendisine kadar ulaşmış bir karar olmadığını açıkladı. Migros`un satışı için Wal-Mart, Tesco ya da Carrefour gibi perakende devleri arasında herhangi birinin talipli olması ihtimaline karşılık Wal-Mart`ı övücü ifadeler kullanan Koç, Wal Mart, her girdiği ülkede çok agresif politikalar izliyor. Dünyanın her yerinde var. Biliyor musunuz, Wal Mart`ın başındaki adam hâlâ bir pikapla işine gidip geliyor. Yöneticiler de onun kadar mütevazı. Çok iyi çalışıyorlar ve öteki zincirlerden daha ucuz satıyorlar şeklinde konuştu.
Migros`un satışı konusunda espri de yapan Koç, Bir atasözü vardır. Bin akçe bir akçe, bir akçe bin akçedir. Migros, bizim için fayda analizinde en yüksek noktaya vardı. Bir şirketi satmak için de bu en iyi noktadır. Zamanı geçirmemek lazım dedi.
Türkiye`nin enerji konusunda eşsiz bir konumda olduğuna dikkat çeken Uluslararası Ticaret Odası (ICC ) eski Başkanı Rahmi Koç, elektrik arzında yaşanan eksikliklere değinerek uyarıda bulundu. Koç, 2008-2009 arasında elektrik arzında eksiklikler yaşayacağız. Hükümet rehabilite edip bu tesislerin etkinliklerini artırarak tedbirler almaya çalışıyor. Bu tedbirlerin yeterli olmadığı görülüyor. Sıfırdan ve ağır yatırım gereken yatırımlar gerekli, bunları da büyük enerji şirketleri yapabilir ifadesini kullandı.

`Yabancı yatırımcı cayıyor`
Üç elektrik dağıtım şirketinin özelleştirmesiyle ilgilenen birtakım şirketler olduğunu ancak ihalelerin durdurulduğunu belirten Rahmi Koç, Bu da yabancı yatırımcıları caydırıyor ve Türkiye`nin imajını zedeliyor diye konuştu.
5. Dünya Odalar Kongresi`nin öğleden sonra düzenlenen `Enerji Güvenliğinin Geleceği` konulu oturumunda açılış konuşmasını yapan Koç, Türkiye`nin yenilenebilir enerji kaynakları kullanımında zayıf kaldığını söyledi. Yatırımların teşvik edildiğini ve ruhsatlandırma maliyetlerinin azaltıldığını vurgulayan Koç, Ancak bunlar uygulamada yeterli olmadı. Ülkede enerji etkinliğini artırmak için yeni teşvikler getirilmeli dedi. Koç, AB üyeliği sürecinde yenilenebilir enerji kaynaklarına daha da odaklanılması gerektiğini de vurguladı. Ekonominin iyi gittiğini, dolayısıyla herkesin bundan memnun olduğunu aktaran Koç, Erdoğan`ın da toplantıya katılmış olmasının fevkalade isabetli olduğunu sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.