Petkim`e 2.05 milyar dolar

05.07.2007 - 09:33 | Son Güncelleme :

Petkim ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi

Petkim ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/petkim.jpg" align="right" vspace="5"> TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi...

CNNTURK

Petkim`in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinde en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu verdi. Böylelikle Petkim`in yüzde 100`lük borsa değerinin yaklaşık 1.5 katı fiyata ulaşıldı. Nihai kararı Özelleştirme İdaresi verecek.

En son dün akşam itibariyle Petkim`in borsadaki değeri 1 milyar 417 milyon 500 bin doları bulurken, satışa konu yüzde 51`lik hissenin karşılığı ise 722.7 milyon dolar olarak hesaplanmıştı.
 
Buna göre, ihalede ulaşılan 2 milyar 50 milyon dolarlık rakamla, Petkim`in yüzde 51`lik hissesinin satışında, bu orandaki hisselerin borsa değerinin yaklaşık yüzde 184, Petkim`in toplam borsa değeri üzerinden bakıldığında ise yüzde 44.6 üzerine çıkılmış oldu.
 
İhaleyi kazanan TransCentralAsia yetkilileri, ihale sonrası sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçındı.

Petkim`in gizemli ortağı!

MİLLİYET

Petkim`in yüzde 51 hissesi için yapılan ihaleyi 2 milyar 50 milyon dolarlık teklifle kazanan TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu gizemli yapısıyla dikkat çekiyor. Konsorsiyum yetkilileri ihale öncesi sır vermezken, ihaleyi kazandıktan sonra küçük bir basın toplantısıyla grup hakkında kısa bilgiler verdiler.

TransCentralAsia yetkililerinin, ihalenin öncesinde ve sonrasında sorulan sorular üzerine ortaklıkta Kazak hisselerinin ağırlıkta olduğunu belirtirken, detaylı bilgi vermekten kaçındılar.

Daha sonra kısa bir basın toplantısı düzenleyen konsorsiyum danışmanı Haluk Recai Ulusoy, ortaklığın 3 ayaklı olduğunu açıkladı. Bunlardan finansal ortağın Troyka Dyala adlı bir Rus bankası olduğunu söyleyen Ulusoy, stratejik ortakların ağırlıklı olarak Kazakistan`da petrol çıkarma ve işletme işi yapan firmalar olduğunu söyledi. Ulusoy, konsorsiyum danışmanlığını ise Şekerbank`ın şu andaki ortağı Turan Alem Group`un yaptığını açıkladı.

Konsorsiyumun Petkim ile ilgili büyük hedefleri olduğunu söyleyen Ulusoy, rafineri için ciddi bir çalışmanın hemen başlayacağını açıkladı. Bunun dışında enerji yatırımları ve liman ile ilgili gelişktirme projeleri olacağını belirtti. Ulusoy, Kazaklar`ın bankacılık alanında da önemli yatırımları bulunduğunu hatırlattı.

Ulusoy, ödemenin nasıl yapılacağına henüz karar verilmediğini, konunun ortaklar tarafından görüşüldükten sonra netleşeceğini söyledi.

Açık artırmanın seyri

Saat 12.28... İHALEYİ TRANSCENTRALASİA PETROCHEMİCAL HOLDİNG ORTAK GİRİŞİM GRUBU KAZANDI....

Saat: 12.28 TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu 2.050 milyon dolar teklif verdi

Saat 12.28 : Socar&Turcas 2.040 milyon dolar teklif etti


Saat 12.17 : Socar&Turcas mola aldı

Saat: 12.17 TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu 2.020 milyon dolar teklif verdi

Saat 12.17 : Socar&Turcas
2.000 milyon dolar teklif etti

Saat: 12.17 TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu 1.965 milyon dolar teklif verdi

Saat 12.15: Çalık-IOCL çekildi

Saat 12.15: Socar&Turcas 1.940 milyon dolar teklif etti

Saat 12.14: Çalık-IOCL 1.875 milyon dolar teklif etti

Saat 12.13: Zorlu Holding çekildi

Saat 12.12: Socar&Turcas
1.870 milyon dolar teklif etti

Saat 12.11: Zorlu Holding 1.830 milyon YTL teklif verdi

Saat 12.11: Zorlu Holding mola aldı

Saat 12.10: Socar&Turcas 1.825 milyon dolar teklif etti


Saat 12.10 : Carmel Limak çekildi

Saat 12.09: Çalık-IOCL 1.790 milyon dolar teklif etti

Saat 12.08: Zorlu Holding 1.785 milyon YTL teklif etti

Saat 12.07: Çalık-IOCL 1.740 milyon dolar teklif etti

Saat 12.02: Çalık IOCL mola aldı

Saat 12.01: Zorlu Holding 1.730 milyon dolar verdi


Saat 11.45: Petrol-İş, ihalenin yapıldığı Ankara Swiss Otel önünde protesto eylemi yapıyor. Petkim`in ihalesine karşı çıkan Petrol-İş Sendikası, ihalenin iptaline yönelik olarak Danıştay`da dava açacak

Saat 11.45 : Carmen Limak OGG mola aldı

Saat 11.40 :
Şu ana kadar ki en yüksek teklif 1.720 milyon dolar oldu

Saat 11.36 : İkinci elemeli turda en düşük teklifi veren Hokan Chemicals Ortak Girişim Grubu elendi; en yüksek teklif ise 1 milyar 550 milyon dolar oldu. Üçüncü elemeli tur için teklifler alınıyor. Bu turda da en düşük teklifi veren bir firma elenecek, ardından da ihale açık artırma usulüyle devam edecek.

Saat 11.27: İlk elemeli turda en düşük teklifi veren Fırat Plastik elendi. İhalede  rakam 1 milyar 439 milyon dolara yükseldi.

Saat 11.22: Kapalı zarf usulüyle yapılan elemesiz ilk turun ardından en yüksekl teklif  1 milyar 50 milyon dolar olarak açıklandı.

Saat 11.12: Fırmalar ve ortak girişim gruplarından elemesiz tur için kapalı zarf usuluyle teklifler alınıyor. Teklifler yazılmaya başlandı.


İLGİLİ HABERLER

Petkim ihalesi nasıl yankı buldu? Tıklayın

Petkim`in değeri 4 milyar doları geçti... Tıklayın


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
997 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.