Enflasyon dengeyi giyimle korudu

04.09.2007 - 10:16 | Son Güncelleme :

Kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artışın enflasyon üzerindeki etkisi, giyim ve haberleşme fiyatlarındaki düşüş ile azaldı.

Kuraklık nedeniyle gıda fiyatlarında yaşanan artışın enflasyon üzerindeki etkisi, giyim ve haberleşme fiyatlarındaki düşüş ile azaldı.

HÜRRİYET

Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksi yüzde 0.02, üretici fiyatları endeksi yüzde 0.85 arttı. Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 7.39, ÜFE’de yüzde 3.72 oldu.

İki aydır düşüş eğiliminde olan enflasyon, ağustos ayında yeniden yükselme trendine girdi. Kuraklık nedeniyle özellikle gıda fiyatlarında yaşanan artışlar yüzünden yükselmesi beklenirken, giyim, ayakkabı ve haberleşme ücretlerinde yaşanan hızlı düşüşler tüketici fiyatları endeksini (TÜFE) aylık bazda enflasyonu geri çekti. Üretici fiyat endekslerinde (ÜFE) ise madencilik fiyatlarındaki hızlı artış aylık enflasyonun yüksek çıkmasında etkili oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yıl Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0.02, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 0.85 arttığını açıkladı. Ağustos ayı itibariyle yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 7.39, ÜFE’de yüzde 3.72 oldu. Yıllık enflasyon, geçen yılın Ağustos ayının TÜFE’de 2.87 puan, ÜFE’de 8.6 puan altında gerçekleşti. Gıda fiyatları yüzde 1.7 ile genel endeksi yukarı çekerken, giyim fiyatlarındaki yüzde 7.1’lik düşüş bu gelişmeyi dengeledi.

8 AYLIK ENFLASYON: Geçen yılın Ağustos ayında ÜFE’de aylık yüzde 0.75 azalırken, yıllıkta ise yüzde 12.32 artış olmuştu. TÜFE ise aylık bazda yüzde 0.44 gerilerken, yıllık bazda yüzde 10.26 artmıştı. Yılın ilk 8 ayında da TÜFE yüzde 3.13, ÜFE yüzde 3.93 olarak gerçekleşti. Ağustos ayı itibariyle 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 9.46, üretici fiyatlarında yüzde 8.29 olarak hesaplandı.
EN YÜKSEK ARTIŞ GIDA VE İÇKİ: TÜFE’de ana harcama grupları itibarıyla en yüksek aylık artış yüzde 1.69’la gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. Ağustos ayında endekste yer alan gruplardan, lokanta ve otellerde yüzde 0.71, konutta yüzde 0.70, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.66, eğlence ve kültürde yüzde 0.57, eğitimde yüzde 0.26, sağlıkta yüzde 0.13 artış görüldü. Ev eşyasında yüze 0.04, ulaştırmada yüzde 0.10, haberleşmede yüzde 2.92, giyim ve ayakkabıda yüzde 7.13 düşüş gerçekleşti. Yıllık bazda TÜFE’nin en çok arttığı harcama grubu yüzde 12.39’la gıda ve alkolsüz içecekler grubu olarak belirlendi.

TARIM VE SANAYİDE ARTIŞ: Sektörel bazda bakılığında tarımda yüzde 0.71, sanayide yüzde 0.89’luk artış meydana geldi. ÜFE sonuçları sanayinin alt sektörler bazında değerlendirildiğinde en yüksek aylık artış yüzde 6.25 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı alt sektöründe gerçekleşti. Sanayinin üç sektöründen madencilik ve taşocakçılığında yüzde 3.31, imalat sanayinde yüzde 0.60, elektrik, gaz, su sektöründe yüzde 3.84’lük artış yaşandı.

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde durum

Özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında ’çekirdek enflasyon’ yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0.55 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0.28 azaldı. Enerji hariç yüzde 0.01 oranında yükselirken, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0.36 geriledi. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0.02, enerji ve alkollü içkiler ile tütün ürünler ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0.16 oranında arttı. İşlenmemiş gıda ürünleri hariç, enerji hariç ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0.25, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç yüzde 0.42 düştü.

Zam şampiyonu taze fasulye

Ağustos ayının zam şampiyonu yüzde 21.85’lik fiyat artışıyla taze fasulye oldu. Onu yüzde 20.40’lık artışla yumurta, yüzde 19.08’le salatalık, yüzde 12.78’le limon izledi. Fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 18.56 ile taze üzüm oldu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.