Muhalefetten programa eleştiri

04.09.2007 - 10:08 | Son Güncelleme :

CHP, MHP, DTP ve DSP hükümet programına ret oyu vereceklerini açıkladı

60`ıncı hükümetin programı üzerindeki görüşmeler, TBMM Genel Kurulu`nda yapıldı. CHP, MHP, DTP ve DSP hükümet programına ret oyu vereceklerini açıkladı.

CNNTURK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Ağustos Cuma günü okunan programın görüşmeleri için TBMM Genel Kurulu, bugün saat 15.00`te toplandı.
 
Meclis`te grubu bulunan siyasi partilerin program üzerindeki konuşmaları 40`ar, şahıslar adına yapılacak konuşmalar ise 10`ar dakikayla sınırlandı.
 
Program üzerinde MHP adına söz alan Genel Başkan Devlet Bahçeli, güvenoylamasında ret oyu vereceklerini açıkladı.
 
AKP`nin bugüne kadar yaptıkları, bundan sonra yapacaklarının teminatıdır diye konuşan Bahçeli, Türk milletine kimlik arayışına girilmesinin abesle iştigal olduğunu söyledi.
 
Bahçeli, Türk milletinin din ve inanç temelinde kamplara bölünmesinin çok tehlikeli cepheleşmeye neden olacağının herkes tarafından görülmesi gerektiğini ifade etti.
 
Bahçeli, Dini inançlar, cumhuriyete ve devlete meydan okuma aracı olarak kullanılmamalı; devlet ve kurumları da inançlarla kavgalı duruma düşmemeye özen göstermelidir dedi.
 
Bahçeli: Dokunulmazlık kaldırılmalı

Devlet Bahçeli, TBMM`nin, vicdanları yaralayan bir kangren haline gelen milletvekili dokunulmazlığı ayıbı ve özründen bir an önce kurtulması gerektiğini söyledi.

Türk milletinden aldığı yetkiyle ikinci dönem iktidar olan AKP, bu konudaki direnişinden vazgeçmek durumunda olduğunu artık idrak etmelidir diyen Bahçeli, Türkiye`nin, IMF ve AB çıpasından çok daha önemli olan siyasi ve toplumsal ahlak çıpasına ihtiyacı bulunduğunu ifade etti.

Türk: Üniter yapı içinde çözüm arıyoruz
 
DTP adına ise Grup Başkanı Ahmet Türk söz aldı. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, reformların askıya alındığını, vatandaşın yaşam koşullarında hiçbir şeyin değişmediğini, dış borç yükünün azalmadığını söyledi.
 
Sorunlara sadece güvenlik penceresinden bakılamayacağını belirten Türk, Türkiye`nin bütünlüğünü tartışmaya açmadan üniter yapısı içinde birlik beraberlik ve kardeşliği esas alan bir çözüm arıyoruz dedi.
 
Kılıçdaroğlu: Faiz gelirinden niye vergi alınmıyor?
 
CHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu, özellikle ekonomi üzerinde durdu.
 
Türkiye`nin sıcak paraya mahkum edildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Faiz geliri elde edenden vergi yok. Bu kapitülasyon değil mi? diye sordu. Hükümetin özelleştirme politikalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, Mirasyedi mantığı ile bu iş gitmez dedi.
 
Kılıçdaroğlu, hükümetin programını eleştirerek, Soyulan Türkiye`nin adı, ne zamandan beri yükselen Türkiye oldu? diye sordu.
 
CHP hükümete güvenoyu vermeyeceğini belirtti.
 
Genç: Bakan çocukları ticaret yapmasın

Hükümet programı üzerinde konuşan Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç ise, Bazı bakanların çocukları ticaretle uğraşıyor. Bırakın, ticareti başkası yapsın dedi.
 
60’ıncı Hükümet’in programının işçi ve emeklinin sorunlarına çözüm üretmediğini ileri süren Bağımsız Tunceli Milletvekili Genç, Yolsuzluğu, hortumu kestiniz de kime bağladınız? AKP, iktidara gelir gelmez vergi affı çıkardı. Hükümetin içindeki bazı bakanların çocukları ticaretle uğraşıyor. Bırakın, ticareti başkası yapsın. Dünyanın hiçbir yerinde Başbakan veya bakanların çocukları ticaretle uğraşmaz. Çocuklarının düğünlerine on binlerce davetiye bastırıp devlete iş yapan müteahhitleri düğüne çağırmaz. İhalelerin, hangi usullerle yapıldığını belirtiyor musunuz? Özelleştirmeler, devletin zararına yapılıyor, yandaşlara veriliyor diye konuştu.
 
Öztürk: Ekonomik büyüme ithalata dayalı

Şahsı adına söz alan DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, hükümet programının eğitim, sağlık ve istihdama yönelik sorunların çözümüne yönelik olmadığını savundu.
 
2002`den beri ekonominin sürekli büyümesinin sevindirici olduğunu ancak bu büyümenin ithalata dayalı olduğunu kaydeden Öztürk, Bu modelin ortaya çıkardığı cari açık, sürdürülebilir değildir. Bu model, ekonomimizi giderek dışa bağımlı hale getirmekte, esnafın çökmesine neden olmaktadır. Ekonomimiz, büyüme belirsizliğinden mutlaka kurtarılmalıdır ifadelerini kullandı.
 
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, AK Parti iktidarı döneminde gelir dağılımında istikrarlı bir iyileşme sağlandığını belirterek, bunun gelecekte de süreceğini söyledi.
 
Eleştirilere Erdoğan yanıt verdi
 
Başbakan, muhalefetin hükümet programı ile ilgili eleştirilerine “Millet AK Parti’nin programını başarılı bulduğu için oylarını arttırdı” sözleriyle yanıt verdi.
 
Muhalefeti yapıcı davranmamakla eleştiren Başbakan, DTP`ye Önce PKK`nın terör örgütü olduğunu kabul edin diye seslendi.
 
Erdoğan, CHPye Cumhuriyetin temel değerleri üzerinden siyaset yapmayın uyarısında bulundu. “Ana muhalefetin hiçbir şeyden haberi yok” diyen Erdoğan, laiklik tartışmalarına son verilmesini istedi.
 
Başbakan, MHP`ye de Milli değerler kimsenin tekelinde değil mesajını verdi.

Erdoğan üniter devlet yapısı konusunda farklı bir yaklaşım içinde olmadıklarını da vurguladı ve “tek devlet, tek  millet, tek bayrak ve tek vatan anlayışını” sürdüreceklerini belirtti.
 
Genel Kurul`da zaman zaman tansiyon yükseldi. Erdoğan`ın konuşması sırasında CHP sıralarından gelen eleştirilere Meclis Başkanı Köksal Toptan müdahale etti.
 
Tüm muhalefet partilerinin ret oyu vereceğini açıkladığı 60’ıncı Hükümet programına ilişkin güvenoylaması 5 Eylül Çarşamba  günü yapılacak.
 
DSP: Oylamada ret oyu kullanacağız
 
DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, TBMM`de bir basın toplantısı düzenleyerek 60`ıncı hükümetin programını değerlendirdi.
 
Sezer, programın yapılacak işlerden çok, icraatı anlatan bir metne benzediğini, geleceğe dönük hedefler koymadığını savunarak, DSP`li milletvekillerinin ret oyu vereceğini bildirdi.
 
Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, hükümet programını okurken, kalkış kelimesi yerine take-off kelimesini kullanmasını yadırgadığını belirten Sezer, Kelimeyi duyunca, `uçmuş bunlar` diye düşündüm dedi.
 
Erdoğan`ın, aktif dış politikadan söz ettiğini ifade eden Sezer, en pasif dış politikanın AK Parti hükümetleri döneminde izlendiğini ileri sürdü. Sezer, AK Parti`nin, belli bir dış politikası bulunmadığını, hükümetin en beceriksiz olduğu konuların başında Kıbrıs geldiğini söyledi.
 
Programda, sivil bir uzlaşma anayasası ve geniş toplumsal uzlaşma gibi ifadeler kullanılarak, uzlaşıya vurgu yapıldığını belirten Sezer, Bunu olumlu bir yaklaşım olarak görüyoruz. Ancak Sayın Başbakan`ın yakın bir zamana dek olduğu gibi, bundan sonraki süreçte de uzlaşı ile dayatmayı birbirine karıştırmamasını diliyoruz. Kaygılarımız var; sistemin başka bir noktaya çekilmesi gibi girişimlerde bulunmamaları konusunda uyarıyoruz diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.