e-tasarruf

29.07.2003 - 09:20 | Son Güncelleme :

SSK`nın milyar dolara varan yatırımla otomasyona geçirilme girişimine karşın, sadece 10.8 milyon dolarlık bir yatırımla otomasyona geçen Emekli Sandığı yaklaşık 2.4 katrilyonluk israfın önüne geçti

Türkiye`nin kanayan yarası sosyal güvenlik sisteminde, açık büyürken Emekli Sandığı, IBM işbirliği ile başlattığı otomasyon projesiye masraflarını kıstı. SSK`nın milyar dolarlık yatırımla geçmeyi planladığı otomasyona, sadece 10.8 milyon dolarla geçen Emekli Sandığı, ilaç, gözlük, protez, tahlil ve özel hastaneler kanalıyla yapılan tedavi giderlerinde 2.4 katrilyon liraya varan yolsuzluk ve israfın önüne geçmeye başardı. Sandık şimdi 4 milyon memur, emekli ve yakınlarının yataklı tedavi giderlerinde akıllı kart sistemine geçiyor. Uygulama ile yıllık 120 milyon dolarlık yolsuzluk ve israf önlenecek.

1994`te başladı

Emekli Sandığı`nın Sağlık Harcamaları Projesi 1994 yılında başladı. Sandığın bütün emekli ve iştirakçilerinin verileri ile her türlü sağlık harcamasının bilgisayara yüklenerek, işlemlerin bilgisayar ortamında yapılmasını ve kontrol edilmesini öngören proje kapsamında, 1997 yılından itibaren eczane, gözlükçü, vakıf ve dernek hastaneleri, röntgen, tahlil laboratuvarları ve diyaliz merkezleri ile bilgisayar bağlantısı yapıldı. Aşamalı olarak telefon ya da veri hatları üzerinden yapılan bu bağlantıların ardından kontroller başladı. Kontroller sonucu bir emeklinin karnesi ile bir çok hastanın tedavi edilmesi, aynı karneye defalarca reçete yazılması, reçetelere en pahalı ya da gereksiz ilaçların yazılması, tahlil sayılarıyla özel hastanenelerdeki muayene faturalarının şişirilmesi önlendi.

Sahtecilik önlendi

Sistemin kurulması için bugüne kadar 10.8 trilyon lira harcanırken; sistem sayesinde Emekli Sandığı`nın ilaç harcamalarındaki yıllık yüzde 124 olan artış durduruldu. Sandığın ilaç harcamalarındaki artış, iştirakçi ve emekli sayısındaki büyük artışa karşın yüzde 66.1`e kadar çekildi. İsraf ve yolsuzluğun azalması sonucu sağlanan tasarruf, 2002 yılında yüzde 143.7`ye ulaştı. Sandık, uygulama sonucu 1999`da 39, 2000`de 174, 2001`de 533 trilyon lira tasarruf yaparken, bu rakam 2002 yılında 1 katrilyon 577 trilyon liraya yükseldi. Sistem 139 bin 690 geçersiz karnenin de ortaya çıkarılmasını sağladı.

Köşk`te kullanılıyor

Yakın zamanda başlanacak akıllı kartı içeren sağlık projesinin şu anda Cumhurbaşkanlığı dahil birçok kamu kuruluşu tarafından da kullanılmaya başladığını, diğer kamu kuruluşlarının da bu yıl kullanmaya başlayacağını bildiren Emekli Sandığı Genel Müdürü Naci Yatbaz, böylece 2.4 milyon memurun da sisteme dahil edileceğini söyledi. Projenin genel sağlık sigortası sistemi düşünülerek tasarlandığını da belirten Yatbaz, `BAĞ-KUR da sistem üzerinden çalışabiliyor. Yani genel sağlık sigortasının bilgisayar altyapısı hazır durumda` dedi.

Sırada Akıllı Kart var

Sandığın otomasyon projesinden sağlanan toplam tasarruf 2.4 katrilyon liraya yaklaşırken; sandık, şimdi Akıllı Kart ve tedavi kontrol sistemine başlıyor. Pilot uygulaması 2001 sonunda başlatılan sistem kapsamında bütün emeklilerin sağlık verilerinin bilgisayara yüklenmesi tamamlanmak üzere. 26.5 milyon dolara mal olması beklenen sistemin 2 ay içinde uygulamaya sokulması planlanıyor. Buna göre, bütün emeklilere sistem uygulamaya girinceye kadar geçirdikleri hastalıklar, uygulanan tedaviler, verilen recetelere ilişkin verilerin yer aldığı kartlar dağıtlılacak. Hastanelerin de bilgisayarla Emekli Sandığı`na bağlanmasını öngören proje kapsamında verilen kartlarla emekliler hastaneye gittiğinde yapılan her türlü tedavi işlemi hem kartlara hem de sisteme yüklenecek. Böylece hem doktorların teşhis ve tedavi işi kolaylaşacak hem de bir emeklinin kartı ile başkaları tedavi olamayacak.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.007 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
999 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.