Bankacılıkta yeni dönem

29.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

Bankalar Kanunu Taslağı`yla grup kredilerinin kademeli olarak düşürülmesi şartı getiriliyor. Halen yüzde 60 olan oran, 2005 sonuna kadar yüzde 35`e inecek

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık kanun tasarısı taslak metninin hazırlandığını açıkladı. Bankalar ve bankalarla koordinasyon kapsamında bulunan mali iştirakleri bütüncül bir yaklaşımla ele alan taslak metin, bankaların ortaklık, iştirak, organizasyon yapıları, gözetim ve denetimleri ile bunların sonucunda alınacak tedbirleri içeriyor. Avrupa Birliği bankacılık sistemine uyum için yeniden düzenlenen kanun taslağına göre bankalar artık grup şirketlerine özkaynaklarının yüzde 20`sinden fazla kredi kullandıramayacak. CNBC-e`de yer alan habere göre bu çerçevede, halihazırda yüzde 60`a ulaşan grup kredi riski olan bankalar da 2003 yılı sonuna kadar bu rakamı yüzde 55`e,

2004 yıl sonuna kadar yüzde 45`e, 2006 yılı sonuna kadar yüzde 35`e ve daha sonra yüzde 20`ye çekmek zorunda kalacak.

Risk en aza inecek

Aynı şekilde, bir gerçek kişi ya da tüzel kişiye kredilendirmede de bankalar özkaynaklarının sadece yüzde 20`si oranında riske girebilecek. Taslak yasalaşırsa, bir risk grubu ya da kişiye kullandırılan kredi miktarı özkaynaklarının yüzde 10`una eşitse, bu `büyük kredi` olarak kabul edilecek ve bir banka bu büyük kredilerden en fazla 8 kat kullandırabilecek. Bu anlayışla hareket edildiği zaman, Türk bankacılık sisteminde artık grup riski ve büyük ölçekli kredi riski minimuma indirilmiş olacak.

Finansal holding şartı

Yeni taslakla, bankalarda üst düzey yöneticilerin sorumlulukları da değişiyor. Taslak yasalaşırsa artık banka yönetim kurulu üyeleri, genel müdür ve yardımcıları, banka hakim sermayedarlarıyla aynı sorumluluğu paylaşacak. Usulsüz işlemlerden ötürü de bankanın uğradığı zararla eşdeğer oranda yönetici ve hakim sermayedarlar yargılanabilecek, zararın tazmini istenebilecek. Taslakta bankalardaki mevduatın TMSF tarafından sigorta ettirilmesi kuralı getiriliyor. Sigortaya tabi olacak tasarruf mevduatının tanımı, kapsamı, tutarı, sigorta priminin tarifesi TMSF`nin görüşü alınarak BDKK tarafından belirlenecek. Banka iflas ederse tasarruf sahipleri, tasarruf mevduatlarının `sigortaya tabi olmayan kısımları için` İcra İflas Yasası`ndaki birinci sıra anlamında imtiyazlı alacaklı sayılacak. Yeni bankalar kanunu taslağı, kontrolü altında birden fazla finansal kurum bulunan sermaye gruplarının `finansal holding` çatısı altında yapılanmasını şart koşuyor.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.