Breuer: Birleşmeler, Cenneti Sunmuyor

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Deutsche Bank Başkanı Rolf Breuer, bu hafta yayınlanan bir ropörtajında, şirket birleşmelerinin hedeflerine ulaşmasında sorunlarla karşılaşacağını ileri sürdü. Breuer`in, Die Zeit`ta Kuşkuculuk Ödüllendiriliyor başlığıyla yer alan görüşleri, birleşmelerin en iyi koşullarda sadece üçte birinin şirket sahipleri ve müşterileri için fayda sağladığı saptamasına dayanıyor. Breuer, istatistiklerin, çalışanlar açısından daha karamsar bir tablo ortaya koyduğuna da işaret etti.


Deutsche Bank Başkanı, birleşme adaylarının ev ödevlerini iyi yapma düzeylerinin, birleşmenin başarısını garantilemediğini kaydetti. Breuer`in başkanı olduğu, Almanya`nın en büyük bankası Deutsche Bank`ın, daha küçük rakibi Dresdner Bank ile birleşme planları, bu yılın başlarında başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Deutsche Bank Başkanı, Akla gelebilecek her bilgi ve rakamı elde edebilirsiniz. Fakat birleşmenin başarılı olması, iki şirketin kültürünün uyumu ile bağlantılıdır. Bu, işleri daha duygusal bir düzeye taşıyor ve öngörülerde bulunmak güçleşiyor şeklinde konuştu. Buna karşın birleşmelerin sayısının azalmasını beklemediğini ifade eden Breuer, Şu ana kadar ulusal birleşmelerin ilk dalgası ile karşılaştık. Daha önümüzde uluslararası birleşmelerin ikinci evresi bulunuyor şeklinde konuştu.


Deutsche Bank Başkanı, yeni uluslararası birleşmelerin ortaya çıkmasını beklediğini belirtirken bunların Daimler- Benz`in Chrysler`i ya da Deutsche Bank`ın Bankers Trust`ı satın almasından farklı görünüşte olacağını kaydetti. Breuer, birleşmelerin ABD şirketlerinin giderek artan oranda, Avrupa`daki şirketleri avlaması şeklinde gerçekleşeceğini ifade etti.


SURİYE`NİN GÜNDEMİ, BANKA ÖZELLEŞTİRMESİ;

Suriye`nin devlet mülkiyetindeki bankalarını bir an önce özelleştirmeye başlaması gerektiği belirtildi. Şam`da düzenlenen yatırım konferansına katılan uzmanlar, Suriye`nin kalkınma için gerek duyduğu milyarlarca dolarlık krediyi temin etmesi için bunun zorunlu olduğunu kaydetti. Dünya Bankası`nın kolu International Finance Company`nin (IFC) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sami Haddad, Suriye`nin şu anda özel sektörüne yönelik uzun dönemli fonlamaya sahip olmadığına dikkat çekti. Haddad, bankacılık sektörünün verimlilikten uzak olduğunu da vurguladı. İktidardaki Baas Partisi`nin yönetimi ele geçirmesinin ardından 1963`te millileştirilen bankacılık sektörü, Suriye Ticaret Bankası ile, sanayi, tarım, konut, genel işler ve tasarruflarla ilgili faaliyette bulunan beş bankadan oluşuyor.


MÜŞTERİLER LÜBNAN`A KAÇIYOR;

Bu bankaların hizmet kalitesinin düşüklüğü ve bürokrasiden kaynaklanan yavaşlık, müşterilerin büyük bölümünün Şam`a bir saat uzaklıktaki Lübnan`ı tercih etmesine neden oluyor. Lübnanlı bir bankacı, Lübnan bankalarındaki mevduatların yüzde 10`dan fazlasının Suriyelilere ait olduğunu söyledi. Aynı bankacı, bu müşterileri, kredi kartı ve ticari işlerinde teminat sağlamanın yanında bankacı gizliliğine sadık kalarak kendilerine çektiklerini ifade etti.


BANKALARIN TOPLAM VARLIĞI 12 MİLYAR $

Suriye`de merkez bankası dışındaki bankaların toplam varlığının 12 milyar doların altında olduğu belirtiliyor. 17.5 milyon nüfuslu bir ülke için bu miktarın düşüklüğü, 4 milyon nüfuslu Lübnan`daki bankaların 44 milyar dolarlık varlığı ile karşılaştırıldığında daha açık görülüyor. Suriye, yeni bir devlet başkanı ve hükümet ile bu olumsuzluğu ortadan kaldırmaya yönelik adımları atmaya başlamış durumda. Suriye, serbest ticaret bölgelerindeki şirketleri fonlamaları için yabancı bankaların buralara yerleşmelerine izin verdi. Piyasa daha da açıldığında avantajlı konumda olmak için dört Lübnan bankası şimdiden buraya yerleşti.


Suriye yetkilileri, özel sermayeye açık bankaların yanı sıra yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik uzmanlık bankalarını da kuracaklarını ilan etmiş durumdalar ancak bu açıklamalara şimdilik kuşku ile bakılıyor. Yarım önlemlerin önlem niteliği taşımayacağını belirten uzmanlar, bankacılık alanındaki liberalleşmenin doğrudan ve açık olması gerektiğine dikkat çekiyorlar. Aynı uzmanlar, bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin de yapılması gerektiğini kaydediyor. Kamuya ait ve özel sermayenin bir araya gelmesiyle oluşturulacak karmaşık sermaye yapılı uzmanlık bankalarının da Suriye`ye bir yarar sağlamayacağına işaret ediliyor. Suriye`de bankacılık alanına yapılacak yatırımların ve yatırım bankacılığının, yılda 200 bin yeni iş oluşturma zorunluluğu ile uyumlu olması gerektiği de kaydediliyor. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
994 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.