Bonkör Merkez Bankası!

22.07.2008 - 09:49 | Son Güncelleme :

TC Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu, 17   <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349YTLparayuzdebuyume.jpg" align="right" vspace="5">Temmuz Perşembe günkü toplantısında gecelik borçlanma faiz oranını 50 baz puanlık artışla yüzde 16.25’ten 16.75’e yükseltti. Faiz bileşik bazda yüzde 18.23’e yükselmiş oldu.


Ali AĞAOĞLU / VATAN GAZETESİ

MB’nin faizleri 50 baz puan artırdığı aynı gün bono bileşikleri 60 baz puanlık düşüşle yüzde 21 bileşikten 20.40’a geriledi. Yani Merkez’in faiz artırdığında, piyasa faizi düşürdü!

Tüm bunlar olurken, dolar kurları 1.20’nin hızla altına inerek, 1.1870’e kadar geriledi. Ne gam... MB’nin faiz kararı sonrasında yapılan açıklamada, “Bu çerçevede, enflasyonun kısa bir süre yüksek seviyelerde seyrettikten sonra kademeli bir düşüş eğilimine girerek 2009 sonunda yüzde 7.5 olan hedefe yakın gerçekleşeceği öngörülmektedir.” Faiz artışının ardındaki en önemli motif de bu değil miydi?

Bu arada MB’nin internet sitesinin en tepesinde “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını http://www.tcmb.gov.tr/yeni/evds/konusma/tur/2002/konusma.php sağlamak ve sürdürmektir” yazar. Sanki kur bir fiyat değilmiş gibi...

Dünyadaki petrol fiyatları bir yıl içinde yüzde 150 artıyor. Yurtiçindeki petrol fiyatlarındaki “istikrarı” sağlamak için denklemde tek değiştirilebilir parametre (YTL/dolar kuru) ile “oynanarak” arzu edilen “istikrar” sağlanabiliyor. YTL değerli hale getirilerek, enflasyonla mücadele ediliyor. Peki bunun için faiz artırmaya gerek var mı? Bu denli bol kepçeden, bu denli bonkör faiz artışlarına gitmeden de bu amaca ulaşılamaz mı? Pekala mümkün! Neden mi? Dolardan fazla faiz veren her para birimi, dolara karşı değer kazanıyor. (Emtia fiyatlarındaki artışların ardındaki sebeplerden birisi de bu değil miydi?) YTL’nin ekürisi para birimlerine baktığımızda Brezilya Reali, G. Afrika Randı ya da Macar Forinti de dolar karşısında değer kazanıyor. Peki bunların hepsi mi faiz artırıyor?

Tabii ki değil. Mesele “doların zaafiyeti” meselesi. Bizim MB bunu da   dikkate almadan, enflasyon hedefinin türünde de (oranında değil nev’inde) değişiklik yapmadan, adeta ‘kör değneğini beller gibi’ sadece faiz silahıyla enflasyona karşı mücadele ediyor.

Yel değirmenlerine karşı mızrakla savaşan Don Kişot misali...

Bu ayki toplantıdan yine gereksiz ve bonkörce bir faiz artışı geldi! Çok daha ucuza ve çok daha itibarlı bir “mücadele sürdürmek varken, yine Londra’nın ” dümen suyunda “bir politika izlenerek maliyet artırılıyor. Elini veren MB şimdi kolunu kurtaramıyor. “İlahlar kurban istemeye” devam ediyorlar. Önümüzdeki iki ayda yapılacak toplantılarda da 25’er baz puanlık artışlar yapılması gerektiğini şimdiden yazıyorlar.

Dolar euro karşısında bile 1.60’ın üzerinde kalamıyor ve değer kazanıyor. Neden YTL karşısında değer kaybederek yeni zirvelere gidiyor? (1.1755 teknik olarak yeni hedef. Bir sonraki 1.13, ardından da 1.07 var)

Tek cevabı var: YTL’nin gerekmediği kadar yüksek olan faizi!

Cari açığı daha da “kamçılayacak” bu denli değerli YTL’yi

1 ) Hakediyormuyuz?

2 ) İhtiyacımız var mı?
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
993 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.