Krizden çıkışın tek yolu güçlü dolar

22.07.2008 - 09:33 | Son Güncelleme :

Dünyada yaşanan krizden ancak `güçlü dolar` ile  <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349borsayabancidusus.jpg" align="right" vspace="5">çıkılabileceğini belirten Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel, bunun da ancak Avrupa ekonomisinde yaşanacak çöküşle mümkün olacağını söyledi. 

Sefer YÜKSEL / REFERANS GAZETESİ
 
Global ekonomide yaşanan ABD kaynaklı kredi krizi birinci yılını doldururken, para otoriteleri de bu bunalımdan çıkışın yollarını arıyor. Daha önceki dönemlerde global ekonomik trendleri ve son olarak yaşanan gıda krizini öngörmesi, global krizler üzerine yazdığı kitapları nedeniyle adı kriz ekonomistine çıkan Denizbank Başekonomisti Dr. Saruhan Özel, bunalımdan ancak güçlü dolar ile çıkılabileğini ve bu trendin de önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde kendini göstereceğini söyledi.

Bugün 1.60`lara dayanan paritenin 2-3 yıl sonra tekrar 1.20 seviyelerine gerileyebileceğini belirten Özel, bu trendin başlangıcının ABD`nin faiz artırmasıyla değil, euro tarafının zayıflasmasıyla ortaya çıkacak bir dinamik olacağını kaydetti. 

Üçüncü aşama yaşanıyor

Ekonomik krizin, bilanço tahribatı, bilançoların yeniden yapılanması (sermaye artırımı ve deleveraging), ekonomik tahribat ve yeni bir motor bu durumdan çıkış olmak üzere dört tane safhası olduğunu söyleyen Özel, şu anda bankacılık krizinin yarattığı ekonomik tahribatın yaşandığını ve krizin üçüncü aşamasında olduğumuzu ifade etti.

ABD konut finansmanı şirketleri Fannie Mae, Fredie Mac ve IndyMac`in yaşadığı sorunların en önemli sebeplerden birinin ABD ekonomisinin ilk bankacılık krizinden dolayı yaşadığı büyük tahribat olduğunu kaydeden Özel, İngiltere`deki ipotek bankası Northen Rock likidite bulamadığı için battı. Ama Fannie Mae, Fredie Mac veya IndyMac, portföyleri sorunlu olduğu için battılar.

ABD`deki gayrimenkul piyasası bitkin bir durumda. İşte bu ekonomik etkiden bahsediyoruz. ABD ekonomisi uzunca bir süre yavaş büyümek ya da resesyona girmek zorunda diye konuştu.

Ekonomik tarafın en şiddetlisinin henüz görülmediğini belirten Özel, 2008`in sonu ve 2009`un ilk yarısı bu aşamanın etkili olacağı dönem. Dolayısıyla hiçbir piyasada bugün bir fırsat yok diye konuştu.  

Avrupa ekonomisi çökecek
 
ABD ekonomisinde yaşananların ardından, şu an pek fazla kimse düşünmese de Avrupa ekonomisinin hızla yavaşlayacağını ve bankacılık sisteminde ciddi bir tahribat yaratacağını vurgulayan Özel, Euro Bölgesi`nde 2008`in dördüncü çeyreği ve 2009`un ilk yarısında çok ciddi sıkıntılar yaşanacağını kaydetti. Euro ekonomilerinin büyük bir ekonomik yavaşlamaya ve hatta resesyona da gireceğini ifade eden Özel şöyle devam etti: Bugün sürekli faiz artıran ama enflasyondan çok korkan Avrupa Merkez Bankası, faizleri düşeremediği için aslında bu çöküntüye, büyük bir destek vermiş olacak. Daha sonra Avrupa Merkez Bankası panik şekilde faiz indirmeye başlayacak ve ABD faizleri artırmadığı halde euro-dolar-faiz aralığı aşağıya çekilecek. Yani güçlü dolar, ABD birşeyler yapıyor diye değil, Avrupa ekonomileri bugünkünden çok daha kötü duruma geleceği için olacak.

Başta otomotiv ve bankacılık sektörü olmak üzere, özellikle büyük Avrupa ülkeleri kaynaklı ve bugünün büyüme yıldızları olan Doğu Avrupa ülkelerinde de çatlamalar görüleceğini belirten Özel, Bu krizin finansal etkileri kaynaklı bir tahribat göreceğiz. Dolayısıyla 2009`u bile içine alacak şekilde, epey uzun bir zaman alacak bizi rahatsız edecek bir ortamdayız diye konuştu. 

Bankalar Türk lirası fonlamada sıkıntı yaşar

Saruhan Özel, global bankacılık sisteminin bu kadar çaresiz kaldığı bir anda Türk bankacılık sisteminin bundan hiç bir şekilde etkilenmeyeceğini söylemenin zor olduğunu belirtiyor. Türkiye`nin bu ortamdan zarar göreceği çok açık. Ancak bankaların yurtdışındaki bu krizden dolayı zarar yazacağını düşünmüyorum diyen Özel, eğer Türkiye ekonomisi zamana yayılan bir yavaşlama yaşarsa bu işten kurtarma ihtimali daha fazlalaşır. Özel, Ancak çok ani bir yavaşlama görürsek, bankacılık sektörünün son dönemde çok yayılmış olan bilançolarında kredi kalitesi üzerinden bazı sorunlar yaşama olasılığı var. Ancak şu anda bunun bariz etkileri yok dedi.

Bankacılık sektörünün son 4-5 yılda kurumsal kredilerden ziyade bireysel kredilerde büyüdüğünü söyleyen Özel, dolayısıyla Türk bankalarının YTL bulmalarının çok önemli olduğunu belirtti. Gelecek dönemde YTL fonlamada bankacılık sisteminin sıkıntı yaşayacağunı ifade eden Özel, Devlet daha az borçlandıkça YTL tahvillerden YTL fonlama yaratacağız. Türkiye`de başka kurtarıcı yok. Kurtarıcı, Türkiye Hazinesi. Hazine borç yönetimini iyi yapar ama onu sıkıntıya düşürmeyecek olan politikacılardır. Umarım bütçede ayağımızı yorganımıza göre uzatır, elde etiğimiz kaynakları da doğru kullanırız da Hazine daha az borçlanarak YTL yartmaya devam eder. Eğer bunlar olmazsa ekonomi ister istemez yavaşlayacaktır diye konuştu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.012 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.