Bilişimciler Teknoloji Borsası ve ücretsiz e-ders kitabı istedi

13.11.2006 - 09:34 | Son Güncelleme :

Türkiye’nin bilişim sektöründeki en büyük etkinliği olan Bilişim 06’da hükümete sunulan Sektör Değerlendirme Raporu’nda bilişimciler hükümetten Teknoloji Borsası ve eğitim müfredatının internet üzerinden erişilebilir ve ücretsiz olmasını istedi.

TÜRKİYE Bilişim Derneği’nin (TBD) Ankara’da düzenlediği ve yaklaşık 8 bin kişinin katıldığı ortak akıl ana temalı 3 günlük Bilişim’06’da hükümetten Teknoloji Borsası ve eğitim müfredatının internet üzerinden erişilebilir ve ücretsiz olması istendi. Bilişim 06 etkinliği için oluşturulan ve toplumun her kesiminden 69 kişinin yeraldığı Danışma Kurulu, hükümete sunulmak üzere bir sektörel değerlendirme raporu hazırladı. Rapor, TBD Başkanı Doç. Dr. Turhan Menteş tarafından Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e verildi. 8 sayfalık raporda Bilgi Teknolojileri (BT) sektöründe 2006 yılında nelerin yapıldığı, nelerin yapılmadığı ve bundan sonra yapılması gerekenler ayrı bölümler halinde yer aldı. Rapordaki değerlendirmelerden bir kısmı şöyle:

2006’DA NELER OLMADI?

İletişim tekelinin ortadan kalkması, sektöre başkaca telekom işleticilerinin girmesi ile artması beklenen toplumun BT ürünlerinden faydalanma oranları geçmiş yıllara nazaran beklenen hızda artmadı. Türkiye, bilgisayar kullanım yaygınlığı açısından 44-45’inci sıralarda kaldı.

2006 sonuna gelindiğinde 2.200.000 yeni kişisel bilgisayar satışı ile toplam kurulu kişisel bilgisayar sayısının 5.500.000’e çıkması beklenirken, kullanım yaygınlığının yıl sonunda yüzde 8 olması öngörüsü geçerli ise, bu gelişme bile ülkemizi beklenen üst sıralara taşıyamayacak.

e-Devlet Kapısı Projesi gecikmiştir ve muhtemelen daha da gecikecektir. e-Devlet Kapısı Projesi’nin Aralık 2006’da hayata geçeceğine dair çeşitli beyanlar olmakla birlikte, Türksat tarafından ele alınan takvime göre, söz konusu projenin Aralık/2006 tarihinde hayata geçmesi çok zor görülmektedir.

Her eve internet, her eve bilgisayar niyetiyle başlatılan kampanyalar, başta internet erişim imkanlarının yeterince ucuzlamaması nedeniyle beklenen başarıyı, beklenen zaman dilimi içerisinde yakalayamamıştır.

TÜBİTAK’ın Ar-Ge desteği olarak teşvik sağladığı projelerde sadece innovasyona yönelik değerlendirmeler yapması, kıt olan yerli yazılım sanayinin gelişimine katkı sağlamamaktadır.

Teknoparklar Kanunu’nun, üniversiteleri adeta modern emlakçı konumundan çıkaracak, gerçekten innovasyona dayalı, küçük kuluçka merkezleri halinde çalışabilecek bir konuma kavuşturulmasına yönelik eleştiriler de bu süreçte ortadan kalkmadı.

NELER OLMALI

Yazılım sektörünün gelişmesi için melek sermaye veya risk sermayesi niteliğinde çalışacak, uygun büyüklükte Ar-Ge ve inovasyon fonlama aracı kurulmalıdır. Bir taraftan kurulacak teknoloji borsası sayesinde, öte yandan planlı teşvik programları ile ülkemizi kaliteli, rekabetçi yazılım ve teknoloji üreten, uluslararası pazarlarda sürdürülebilir rekabet gücüne sahip yazılım endüstrisi yaratılarak, ülkemiz dış ticaret dengesinde lokomotif sektör haline getirilmelidir.

Eğitimde, tüm eğitim müfredatımızın okullarımızda ve evlerde internet üzerinden erişilebilir ve ücretsiz kullanılabilir hale getirilmesi, gelecek nesillerin bilgi toplumu bireyi olarak yetişmelerini sağlayacak, bu sayede; çok zahmetli olan, devletin eğitim sorumluluğu, elektronik ders içeriklerinin internet üzerinden üstelik ücretsiz verilmesi ile daha kolay ve hızlı yerine gelmiş olacaktır.

Hürriyet’e Bilişim Oscar’ı

BİLİŞİM 06 kapsamında bilgi tekonlojileri sektörünün en prestijli ödülü olarak kabul edilen Bilişim Ödülleri de dağıtıldı. İnternet üzerinden yapılan oylama ile yapılan değerlendirme sonucu Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdür Yardımcısı Mustafa Kutlay da ’Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Telekom: İnternetli ucuz PC kampanyası hedefte gidiyor

SHERATON Oteli’ndeki etkinliğin son gününde, sektörün sorunlarının tartışıldığı paralel oturumlar gerçekleştirildi. Türk Telekomünikasyon A.Ş’nin kuruluşu TTNet’in başlattığı Her eve bilgisayar, her eve internet kampanyasının ele alındığı oturumda konuşan Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Toros, kampanyanın hedeflenen rakamlara doğru ilerlediğini, kampanyanın geniş bant internet satışlarını da tetiklediğini kaydetti. Kampanyanın donanım sağlayıcılarından Intel’in Türkiye Müdürü Ege Ertem, bilişim teknolojilerinin ülkelerin kalkınmasında önemli bir unsur olduğunu, firmalarının sosyal sorumluluk anlayışıyla kampanyada yer aldığını ifade etti. Ertem, bu tür kampanyaların devam edeceğini de belirtti. Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Selim Zafer Ellialtı da kampanyada sunulan işletim sistemlerinin yanı sıra Microsoft’un ailelerin çocuklarının gelişimini olumsuz etkileyecek internet sitelerine erişimini denetlemek üzere ebeveyn kontrol yazılımı hazırladıklarını söyledi. Vestel Bilişim Genel Müdür Yardımcısı Zafer Küçükateş de Türkiye’nin gelişmiş ülkelerle sayısal uçurum oluşmaması için TTNet’in önderliğindeki kampanyanın çok önemli olduğunu kaydetti. Casper Genel Müdürü Altan Fakılı kampanyanın başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
998 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.013 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.