Ataşehir diye bir semt var, niye olmasın?

01.02.2008 - 09:56 | Son Güncelleme :

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetle gerginlik konusu olan bankanın İstanbul`a taşınması konusunda temkinli konuştu. Yılmaz, Para politikasının güvenilirliğini zayıflatan her türlü çabadan uzak durmalıyız. Söyleyeceğim bu dedi.
Yılın ilk Enflasyon Raporu`nu dün açıklayan Yılmaz, gazetecilerin, Merkez Bankası`nın taşımasına ilişkin yaklaşık 20 sorusunu toplu aldıktan sonra şu cevabı verdi:
Bu, `Başkan`ın tarzı değil, açıkça yanıt verirdi` diyeceksiniz. Tarzım değişmedi. Para politikasında paranın rolünü beklentiler aldı. Beklenti yönetimi en önemli konu. Bu da Merkez Bankası`nın kredibilitesi ve güvenilirliği ile yakından ilgili. Başta banka yönetimi olmak üzere, Merkez Bankası`nın para politikasının saygınlığı ile ilgili olarak yavaşlatmaya, tereddüde, geriletmeye, endişeye yer vermemelidir.
Merkez Bankası`nın taşınmayla ilgili olarak ön planda tutması gereken husus, para politikasının sağlamlığıdır. Söyleyeceğim bu. Başta bizim, sizin ve toplumunun tüm kesimlerinin yapacağı katkı bu.
Toplantının ardından gazetecilerle sohbet eden Yılmaz, bankanın taşınması konusunda `Ataşehir var mı?` diye sorulması üzerine Yılmaz, Ataşehir niye olmasın? Öyle bir semt var İstanbul`da diye espri yaptı.
Merkez Bankası`nın açık enflasyon hedeflemesine geçtiği dönemden beri enflasyon hedefinin hiç tutmadığının anımsatılması üzerine Yılmaz, Merkez Bankası açık enflasyon hedeflemesine geçmeden önce üst üste başarı grafiği vardı.
Enflasyon hedefleri tutuyordu. Ancak arz yönlü şoklar söz konusu ve bunlar para politikasının etki alanında değil. Enflasyon hedefini tutturmamak Merkez Bankası`nın kredibilitesinde sorun yaratıyor elbette. Hangi Merkez Bankası için yaratmaz ki. Ama bunun açıklaması var dedi.


2008`de de hedefin üstünde

Enflasyon raporunda, 2008 sonunda enflasyonun büyük bir olasılıkla yüzde 4 olan hedefin üzerinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Bu çerçeve doğrultusunda enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2008 sonunda yüzde 4.1 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşecek.

Hükümete, `hedef niye tutmadı` mektubu

Merkez Bankası yasa gereği enflasyon hedefindeki sapma durumunda hükümete yazması gereken mektubu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek`e gönderdi. Mektup IMF`ye de iletilecek. Mektupta, 2007`de yüzde 4 olması gereken enflasyonun 2 puanlık belirsizlik aralığını da aşarak yüzde 8.39 olarak gerçekleşmesinin nedenleri anlatıldı.
Mektupta, petrol, gıda ve yönetilen yönlendirilen mal fiyatlarındaki gelişmeler gibi para politikasının etki alanı dışında kalan unsurların enflasyondaki düşüşü sınırladığı, 2007`de tarımda yaşanan kuraklığın arz yönlü şok yarattığı anlatıldı.

`Türban konusu risk ise kararlarımızın içindedir`

Yılmaz, türban konusunun enflasyon hedefi için bir risk olup olmadığının sorulması üzerine, Bunu siyasi risk olarak alıyorsanız, bu da Irak, seçimler gibi o çerçevede bir gelişme. Bu tür gelişme ekonomik değişkenler üzerinde etkisi olursa, yapılacakları kararlarımızın içine yerleştiririz. Bu riskse, her türlü risk kararlarımızın içindedir. Siyasiler kendi aralarında tartışır. Risk olursa bizim ne yapacağımız önemli diye konuştu.

`Her an sürpriz olabilir, ihtiyatlı olalım`

Türkiye ekonomisinin küresel finans piyasalarındaki dalgalanmalardan önemli ölçüde etkilenmediğini dile getiren Yılmaz, belirsizlik-lerin ortadan kalkmadığını ve ekonominin direncini koruması için mali disiplin ve yapısal reformların kritik önem taşıdığını vurguladı. Yılmaz, küresel dalgalanmaya yönelik uyarıda bulunarak, Dalganın tam ortasındayız. Her an bir sürprizle karşılaşabiliriz. Başta kendime söylediğim ve diğer ekonomik birimlere de söylediğim şu, herkes ihtiyatlı olmalı, hesabını kitabını ihtiyatlı yapmalı dedi.



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.000 TL        
DOLAR
997 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.