Odalarda seçim var

01.02.2008 - 09:56 | Son Güncelleme :

İş dünyasının gündeminde geçen yıl `genel seçim` vardı. Bu yıl da oda seçimleri var. 2008 yılı, iş dünyasındaki örgütler açısından `seçim yılı` olacak. Birçok sektörel birlik ve odada yeni yönetimler belirlenecek. Seçimlerin bazı örgütlerde oldukça çekişmeli geçmesi bekleniyor. Bazılarında yeni dönem `başkan`ların isimleri şimdiden belli gibi. Ancak İHKİB ve odalarda seçimlerin erteleneceği yönünde iddialar var. Buna neden olarak da, çıkarılacak TİM Yasası, oda seçimleriyle yerel seçimler arasında 6 aydan kısa bir süre olması gösteriliyor. Örgütlerdeki kulisler ve beklentiler şöyle:

İHKİB`de üç aday konuşuluyor

Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği`nin (İHKİB) seçimleri yaklaşıyor. Kulisler hareketli. Seçimlerin nisanda yapılması bekleniyor. Başkanlık yarışı var. Adaylar yavaş yavaş belli olmaya başladı.
Mevcut Başkan Süleyman Orakçıoğlu`nun yeniden aday olması bekleniyor. Başkanlık için adı geçen diğer bir isim de eski Malatyaspor Başkanı işadamı Hikmet Tanrıverdi. Bir dönem GİSAD başkanlığı da yapan Tanrıverdi`nin içinde olduğu grup seçim için ciddi bir hazırlık yapıyor. Grubun liderliği için Tanrıverdi`ye yoğun baskı yapıldığı konuşuluyor.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/01/ekonomi/resim/eko011.jpg" align="right" vspace="10">

`Tarafsızız`

13 sektör örgütünü çatısı altında toplayan Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu seçim öncesinde tarafsız kalma kararı aldı. Federasyon Başkanı Kahraman Öztürk, Dernekleri kimleri destekleyecekleri konusunda serbest bıraktık. Ama Federasyon olarak biz tarafsız kalmaya karar verdik dedi.



Özbek: Aday çıkarabiliriz

Kulislerde Türkiye Denim Sanayici ve İşadamları Derneği (DENİMDER) Başkanı Nedim Özbek`in de İHKİB başkanlığına aday olacağı konuşuluyor. Nedim Özbek, Seçimlere gidiliyorsa, derneğimiz kendi içinden başkan çıkaracak kadar güçlü bir dernektir. Öyle bir karar aldık. Veya oluşabilecek konsorsiyumda derneğimizin ağırlığı olacaksa varız. Bu, Orakçıoğlu ile birleşme konusunda çalışmamız olduğu anlamına gelmemeli. Böyle bir çalışma yoktur ve olmamıştır. Orakçıoğlu ile konsorsiyum düşünmüyoruz diyor.



`Seçim olmaz`

Mevcut durumda birlik seçimlerinin nisan-mayıs aylarında tamamlanması gerekiyor. Ancak çıkarılması planlanan TİM Yasası nedeniyle seçimlerin ertelenmesi de gündemde. İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, seçim takviminin belirsiz olması nedeniyle bir şey söylemenin erken olacağını belirterek şunları söylüyor: Söylenen her şey polemik olur. Bu polemikler içinde olmam. Yönetim görev başında. Tablo, yıl sonundan önce seçimlerin olmayacağını gösteriyor. Bunun karar vericisi biz değiliz.
Bu arada müsteşarlığın birliklere genel kurul kararı alınmaması yönünde yazı gönderdiği de iddia ediliyor.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/01/ekonomi/resim/eko012.jpg" align="right" vspace="10"> İSO`da Bahçıvan ve Dalgakıran adı

İstanbul Sanayi Odası da (İSO) bu yıl seçimler nedeniyle hareketli günler geçirecek. Mevcut yönetimi, eleştiren Bahçıvan`ın çıkışı kulislerde, başkanlığa aday sinyali olarak değerlendirildi. Ancak Bahçıvan bu konuda bir yorum yapmayı çok erken gördüğünü söyledi.
İSO Başkanı Tanıl Küçük de konuyla ilgili olarak, Seçime kadar 10 ay süre var. Ne varım ne yokum demek yanlış olur dedi. Öte yandan seçim öncesinde Okan Oğuz ve Nuri Tuna`nın isimleri de İSO Meclis Başkanlığı için konuşuluyor.

İTO`da seçim yarışı kasımda, aday çok

İTO`da seçimlerin kasım ayında yapılması beklenirken kulislerde Murat Yalçıntaş`ın yeniden aday olacağı konuşuluyor. Bununla beraber diğer başkan adaylarının ismi de gündeme gelmeye başladı. Bunlar geçen dönem de İTO başkanlığına aday olan İbrahim Çağlar ve eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım.
Yıldırım`ın dönüş hazırlığında olduğu belirtiliyor. İTO`da inşaat ve ulaştırma sektöründe faaliyet gösteren Karadenizliler grubunun ağırlığı olduğu biliniyor. Bu grubun seçimlerde Ali Kopuz`u aday göstereceği konuşuluyor.

TİM`de seçim yeni yasayı bekleyebilir

İhracatçı birliklerinde seçimlerin tamamlanmasının ardından temmuz ayında da Türkiye İhracatçılar Meclisi`nin (TİM) yönetimi ve başkanı belirlenecek.
Bilindiği gibi TİM Yasası`nın da seçimler öncesinde çıkarılması gündemde. Bu nedenle müsteşarlığın birliklerden genel kurul kararı almamalarını istediği söyleniyor.Yasanın çıkması halinde seçimler bu yasanın öngürdüğü şekilde yapılacak.
Bu nedenle seçimlerin ertelenme ihtimali bulunuyor. Yasa çıkmazsa mevcut şartlarda TİM seçimi temmuzda yapılacak. TİM`de bu dönem seçim yarışı mevcut başkan Oğuz Satıcı ile İHKİB başkanlığına da aday Hikmet Tanrıverdi arasında geçecek gibi görünüyor.

<ımg class="img" alt="hspace=10" src="http://www.milliyet.com.tr/2008/02/01/ekonomi/resim/eko013.jpg" align="right" vspace="10"> İTHİB`de Mustafa Damar aday olabilir

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri Birliği`nde (İTHİB) mevcut başkan İsmail Gülle`nin karşısına aday olarak aynı zamanda İSO Meclis Üyesi olan Mustafa Damar`ın çıkacağı konuşuluyor. Damar da bunu doğruluyor. Bununla birlikte seçim gününe kadar çekilme ve yeni ittifakların oluşması da mümkün.
Bilindiği gibi İTHİB`in 2006`daki seçiminde Gülle`nin karşısına Mustafa Damar`ın kardeşi Mehmet Damar çıkmıştı. Mehmet Damar`ın listesi 191 oy alırken, İsmail Gülle`nin başında olduğu liste 498 oy almıştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.003 TL        
EURO
1.010 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.