Alarko`nun Riva Projesi Basliyor.

23.05.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Alarko Holding, yonetimacisindan turk is dunyasinin en ilgnic sirketlerinden biri. Profesyonellesmeyi yillar once hayata geciren sirketin sahipleri Ishak Alaton ve Uzeyir Garih, bundan uc yil once de icradan ellerini eteklerini buyuk olcude cekti. Bugun fiili olarak, Alarko Holding Gene Koordinatoru Ayhan Yavrucu tarafindan yonetilen sirketin, son yillarda bircok konuda yabanci sirketlerle ortaklik gorusmeleri yapmasi dikkat cekiyor. Bunlardan en onemlisi iki yil once sonuclandirildi. ABD`li klima devi Carrier ile yapilan evlilikten sonra sirket simdi de enerji, turizm, arazi gelistirme ve sinema alanlarinda yari yariya ortakliklar kurma konusunda dunyanin dev gruplari ile gorusmeler yapiyor. Yavrucu`nun ifadesine gore, bu gorusmelerden en gec bir yil icinde ardi ardina olumlu sonuclar alinacak. Ayhan Yavrucu, Turk is dunyasinda onemli bir yeri olan ALarko Holding`in gelecek planlari, yatirimcilari ve yabanci sirketlerle iliskilerine dair sourlarimizi yanitladi.
Ayhan Yavrucu, Kazakistan, Turkmenistan, Ozbekistan, Azerbaycan, Rusya ve almanya`da projelerimiz var. Kazakistan`da bizim Bogazici Koprusu`ne benzer bir is yapiyoruiz. Yine Philip Morris`e bir sigara fabrikasi kuruyoruz. Ozbekistan`da uc havalimani insa ettik. taskent havalimanina teklif verdik. turkmenistan`da japonlar`a dev bir kimya tesisi kuruyoruz. Rusya`da cocuk kanser hastanesi insa ediyoruz. Bir de is merkezimiz var 16 bin metrekare. Mulkiyeti bizim. Onu kiraliyoruz. 16 milyon dolarlik bir yatirim oldu. etiyopya`da bir baraj, bir de sulama projesine teklif verdik. Herhalde olumlu neticelenecek. Biz taahhut isinde cok iddialiyiz. Adana Rayli Sistemi, Erzurum-Imrali Boru Hatti, Izmit korfezi Aritma Tesisi, Suleyman Demirel Universitesi Hastanesi projeleri tum hiziyla suruyor. Melen Suyu Projesi`ne verdigimiz teklif birinci geldigimiz teklif birinci geldi. Yine Ankara-IStanbul hizli Tren Projesi`ne teklif verdik. Buyukcekmecede ALkent 2000`in ucuncu etabini gerceklestiriyoruz. Yilda yurtici ve disinda 120 projeye teklifimiz olur. Bunlarin yuzde onunu aliriz. Bazen yuzde 15 olabilir. Bazen zarar bile edebilirsiniz. Pasha`da yine mal sahibiyiz. Isletmeciligini bir yilligina kiraladik. Biz asil sinema ve otel konusuna daha fazla agirlik vermek istiyoruz. Su an Parliament cinema Club adi altinda 26 sinema salonuna sahibiz. Bu sayiyi bir iki yil icinde uc katina cikaracagiz. Bir anlamda Turkiye`nin dort bir yanini sinema salonlari ile donatacagiz. Mevcut tatil koyumuzu yeniliyoruz. Yine Antalya`da otel insa ediyoruz. Ancak orada mal sahibi biz degiliz. Isletmeci olacagiz. Kis turismine yonelik bir yer arayisimiz var. Alkent`te 3`uncu bolumu yapiyoruz. Bunun bir benzerini Anadolu`da yapacagiz, Riva`da. Alkent 2000`in ayri bir versiyonunu yapacagiz. 6 bin donum arazi uzerine. Universite sehri, hastane sehri gibi olacak. Daha kucuk konseptlik evler olacak. 10 milyar dolarlik bir is. 15 yil surecek bir poje. 4 bin konutu kapsayacak. Yilbasinda oradaki sahaya inerek calismaya baslayacagiz. Baik yetistiriciliginde daha fazla buyumeyecegiz. Sapanca`da bir arazi aldik. 20 donumluk bir arazi. Fabrika yapacagiz. Balik isleme isine yakin bir uretim yapacagiz. Deniz mahsullerinden olusan bir uretim. Yurticinde gerceklesecek bu tur ortakliklarin pek basarili olacagina inanmiyorum.
Size teklifler geliyor mu?
Yavrucu: Geliyor tabii. Fakat biz yerli tekliflere kapaliyiz. Carrier bize cok iyi bir tecrube oldu. Taahhut haric, icinde bulundugumuz tum alanlarda stratejik ortakliklara girmeyi planliyoruz. bu konuda ciddi adimlar atacagiz. Enerji, turizm, gida, arazi gelistirme, siname gibi sahalarda dunyanin onde gelen isimleri ile gorusmeler yapiyoruz. Yari yariya ortakliklar kurabiliriz. Ornegin somonda da ortaklik gorusmeleri yapiyoruz. Adini simdi aciklayamayayim. Sinemada cok kisa surede bir dunya deviyle yaptigimiz gorusmelerin olumlu sonuclanma ihtimali yuksek. Yilbasina gore revizyon ihtiyaci olup olmadigina temmuzda karar verecegiz. simdilik bir degisiklik yok. Biz hesapalarimizi yuzde 32 enflasyona gore yapmistik ornegin. Bu hedef herhalde tutacak gibi. GEcen yil 450 milyon dolarlik bir ciroyu yakaladik. 2000 hedefi 550 milyon dolar ciro. Yatirim miktari ise 20.3 trilyon lira. (EKONOMIST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.007 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.