1 milyar $`lık parite kumarı yeni İmar korkusu yarattı

25.02.2008 - 09:30 | Son Güncelleme :

Yaklaşık 15 şirketin faaliyet gösterdiği ve günde 1 milyar dolarlık pozisyon alındığı parite işlemleri piyasasında denetim ortada kaldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Hazine Müsteşarlığı`nın şirketleri denetleme konusunda karar verememesi sektörde işlem yapanlar arasında bile yeni İmar Bankası korkusu yaşatıyor. İmar Bankası`nda yıllarca sahte Hazine bonosu satılarak sonunda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir batık oluşmuş, İmarzede adını alan binlerce kişinin bu paraları devlet yıllar sonra da olsa ödemek zorunda kalmıştı. O dönemde televizyonlarda reklam bile vererek gözler önünde yapılan bu işlemlerde sorumluluk ortada kalmış devlet binlerce davayla uğraşmak zorunda kalmıştı.

6 AYDA 2`YE KATLANDI
Türkiye`de dolar/YTL ve Euro/dolar gibi parite işlemleri yaptıran şirketlerin sayısı son 6 ayda ikiye katlandı. Paranın bir anda ikiye üçe katlandığı veya bir anda yok olduğu bir yatırım aracı olarak çok riskli işlemlerin yapıldığı ve birçok kişinin parasını bir anda kaybettiği veya tersine katladığı piyasada yaklaşık 10 bin kişi bir para biriminin ötekine karşı yükseleceği varsayımıyla her gün 10 milyon dolarlık işlem ile 1 milyar dolarlık pozisyon alıyor. Türklere yurtdışında bir şirkete para yatırılarak yaptırılan işlemlere aracılık eden bu şirketler bile her an bir batak haberiyle tüm sektörün çökeceği korkusu yaşıyor. Sektör temsilcileri, SPK ve Hazine ve BDDK`ya başvurduklarını ancak hiçbir kurumun bu yetkiyi üzerine almadığını Bizim sorumluluk alanımızda değil yanıtı aldıklarını söyledi.

YABANCILAR GELDİ HACİM ARTTI
SPK`nın bu işlemleri bir sermaye piyasası işlemi olarak görmediğini, BDDK`nın da bunun bankacılık işlemi olmadığı yönünde görüş bildirdiğini belirten sektör temsilcileri, Hazine`nin de sadece döviz alım satımından sorumlu olduğunu ve bu işlemlerin döviz alım-satımı olmadığını aktarmış. Parite işlemlerini Türkiye`de iki banka yaptırıyor. Ancak, son dönemlerde özellikle borsanın yabancıların eline geçmesi ile bu piyasada işlem yapan spekülatörlerin, parite ve vadeli işlemler borsası gibi türev işlemlerine kayması bu piyasayı da büyüttü. Yüzde 200 gibi yüksek bir kaldıraç oranı ile 10 bin dolar ile 1 milyon dolarlık pozisyon alındığı piyasadaki oyuncular, çok riskli olması nedeniyle paritenin biraz oynaması halinde tüm paralarını kaybediyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.