Uzanlar`a Rekabet`ten 9.5 trilyon ÇEAŞ cezası

18.11.2003 - 08:38 | Son Güncelleme :

Rekabet Kurulu, Sabancı Grubu`na ait Enerjisa`nın şikayeti üzerine yaptığı incelemede, Uzanlar`ın ÇEAŞ`ta ‘hakim durumu kullanıp, rekabeti engellediğini’ belirledi. Kurul, Uzanlar`a 9.5 trilyon lira ceza verdi. ÇEAŞ`ın tüzel kişiliği Uzanlar`da olduğu için, cezayı Uzanlar ödeyecek.

REKABET Kurulu, ÇEAŞ`ın (Çukurova Elektrik A.Ş.) elektrik iletim pazarındaki hakim durumunu kullanarak, fiili ve potansiyel rekabeti engellediği gerekçesiyle şirkete 9.5 trilyon lira para cezası verdi.

Enerjisa`nın şikayet başvurusu üzerine, 4 Temmuz 2003`den bu yana sürdürülen soruşturma sonucu verilen Kurul kararında, ÇEAŞ`ın şikayetçinin altyapıya erişimlerini, hukuki ve teknik dayanaklardan yoksun olarak engellediği belirtildi.

Verilen para cezası ÇEAŞ`ın 2001 yılı net satışları üzerinden tahsil edilecek. ÇEAŞ`ın mallarına el konulmasına karşın, ÇEAŞ`ın tüzel kişiliğinin sürmesi nedeniyle, bu cezayı Uzan Grubu`nun ödemesi gerekiyor. Rekabet Kurumu`na ilişkin yen yasa değişikliği uyarınca, gerekçeli kararın ceza kararı alınan ilgiye tebliğinden itibaren, ceazın 1 ay içinde ödenmesi gerekiyor.

ÖDEMEK ZORUNDALAR

Uzan Grubu`nun karar aleyhine idari yargıya başvurması, 9.5 trilyon liranın ödenme zorunluluğunu ortadan kaldırmayacak. Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkındaki Yasa hükümlerine tabi olan bu ceza, doğrudan Hazine`ye gidecek.

Karara göre ÇEAŞ; Enerjisa`nın tesislerinin, kabule hazır hale geldiği Aralık 2001 tarihinden, ‘Enerji Alış ve Enerji Nakline İlişkin Sözleşme’ nin imzalandığı Ağustos 2002 tarihine kadar, sisteme bağlantı taleplerini reddetti.

Rekabet Kurulu kararında, mahkemeye sunulan bilirkişi raporuna da atıfta bulunularak, ‘ÇEAŞ’ın Toros`un bağlantı oktalarına ters röleler yerleştirerek, sisteme erişimi, dolayısıyla ortaklara enerji naklini engellediği` bildirildi.

Enerjisa, Uzan Grubu`na aitken Haziran 2003`de imtiyaz sözleşmesi iptal edilen ÇEAŞ`ı, ‘Tarsus yolu üzerinde kurulan dtoprodüktör santralde üretilecek elektriğin iletimine ilişkin sözleşmeleri yapmama ve ulusal ağa gerekli bağlantıları kurmayarak Rekabet Yasası’nın ihlali`` gerekçesiyle Rekabet Kurumu`na şikayet etmişti.

Bu adalet sistemiyle yabancılar zor gelir

HÜKÜMET Türkiye`ye yabancı sermaye gelmesinin önündeki en önemli engelin ‘‘köhnemiş hukuk sistemi’’ olduğunu düşünüyor. Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, yabancı sermaye için çeşitli düzenlemeler yapıldığını ancak bu konuda olumlu gelişmeler sağlanabilmesi için en büyük reformun hukuk siteminde yapılması gerektiğini söyledi. Gül, ‘‘Türkiye`ye yabancı sermaye gelmesi için her türlü düzenlemeyi yapıyoruz ancak, artık köhneleşmiş hukuk sistemi nedeniyle sermaye Türkiye`yi tercih etmiyor. Herkes öncelikle ‘başım belaya girdiğinde güvenebileceğim bir hukuk sittemi var mı` diye soruyor’’ dedi.

Kayseri’de gazetecilerle bir toplantı yapan Abdullah Gül, ekonomideki genel olumlu gelişmelere rağmen özelleştirme ve Türkiye`ye yabancı sermaye ilgisi konularında sorunlar bulunduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘‘Özelleştirmede hedeflerin gerisinde kalındı. Gerçekleşen özelleştirme gelirine göre hedef çok büyük kaldı. Yabancı sermaye için de çok önemli sayılabilecek reformlar yaptık ama hálá Türkiye onlar için cazip bir ülke haline gelemedi. Bunların birçok nedeni var. Ama bence en önemlisi ülkemizdeki hukuk yapısıdır. Bence yenilenmeye en çok muhtaç ve bunun eş anlamlı olarak en köhneleşmiş yapı adalette görünüyor. Herkes şunu düşünüyor ki; başım derde girdiğinde objektif, gerçekten güvenebileceğim bir hukuk düzeni var mı yok mu? Bu konuda maaselef henüz fazla birşey yapılabilmiş değil. Bu nedenle bence en büyük reformların hukuk düzeninde yapılması gerekiyor.’’

Merkez Yatırım dosyası ‘mahkemesini’ arıyor

MERKEZ Yatırım ve Ticaret A.Ş`nin, aralarında Hakan ve Bahattin Uzan`ın da bulunduğu 22 yöneticisi hakkında bilgi ve belge saklamak suçundan açılan dava, iki mahkeme arasındaki görev uyuşmazlığı nedeniyle Yargıtay`a gönderildi. Şişli 3`üncü Asliye Ceza Mahkemesi`nde açılan davanın dosyası, zimmete iştirak iddiasıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmişti.

İmar Bankası`nın bilgi işlem hizmetlerini yürüten Merkez Yatırım A.Ş`nin 22 yönetici ve yetkilisi hakkında bilgi ve belge saklamak suçundan Şişli 3`üncü Asliye Ceza Mahkemesi`nde açılan davanın ilk duruşmasında dosya, suçun zimmete iştirak kapsamına girebileceği gerekçesiyle ağır ceza mahkemesine gönderildi. Dava dosyasını inceleyen İstanbul 2`nci Ağır Ceza Mahkemesi, suçun niteliğinin ağır cezalık olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verdi. Mahkeme, karara gerekçe olarak, İmar Bankası yöneticileri hakkında zimmet suçundan dava açılmadığını, bu dosyanın ana davayla birleştirilebileceğini gösterdi. Dosya iki mahkeme arasındaki uyuşmazlığın çözülmesi için Yargıtay 5`inci Ceza Dairesi`ne gönderildi.

Aynı dosya kapsamında Yeşim Salkım`ın mallarına yeniden ihtiyati tedbir konulması istemi de İstanbul 2`inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. İddianamede, 22 sanık hakkında Bankalar Yasası`nın 22/4 maddesi ve TCK`nın bilişim suçlarını düzenleyen 525/B maddelerine muhalefetten 3-9 9 yıl arasında değişen hapis ve 50 milyar lira para cezası isteniyor.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,2753 Değişim: -0,19%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,3442
Açılış: 32,3374
34,7971 Değişim: -0,04%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 34,8395
Açılış: 34,8108
2.380,44 Değişim: -0,55%
Düşük 2.376,13 06.05.2024 Yüksek 2.394,18
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.