Bombalar bizi yaktı Avrupa`da borsa düştü

18.11.2003 - 08:37 | Son Güncelleme :

İstanbul`da iki sinagogda 23 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı Türkiye`den çok Avrupa borsalarını olumsuz etkiledi. Avrupalı havayolu şirketleri ile turizm şirketlerinin hisseleri İstanbul`daki terör ve biraz da Irak`ın etkisiyle geriledi.

AVRUPA borsaları ve bu piyasaların ‘lokomotifleri’ arasında yer alan güçlü şirketlerin hisse senetleri İstanbul`da patlayan bombaların etkisiyle değer yitirdi. Uzmanlar, piyasalardaki gerilemenin tek nedeninin, en az 23 kişinin ölümüne neden olan bombalar olmadığını ancak, bu bombaların da önemli nedenler arasında sayılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa piyasalarını etkileyen nedenler arasında ABD ile ilgili ekonomik gelişmelerin ve büyük şirketlerle ilgili olumlu haber yokluğunun da yer aldığı vurgulandı. Diğer taraftan, Ortadoğu`da ortalığın durulmamasının petrol fiyatlarını yükseltebileceği beklentilerinin de piyasalarda etkin olduğu belirtildi.

ABD VE PETROL

Stratejistler, yatırımcıların, ABD`de cuma günü açıklanan ve eylülde yüzde 0.3 olan ekim ayı fiyatlarındaki artışın yüzde 0.8 oldugunu gösteren verilerin ardından ABD`nin beklenenden daha kısa sürede faiz oranlarını artırabileceği yönündeki spekülasyonlar yaptıklarını da söyledi.

Ayrıca, petrol fiyatlarının geçen hafta yükseldiği ve ABD üretici fiyatları endeksinin, enflasyon ve faiz oranlarına ilişkin kuşkuları artırdığına da dikkat çekildi.

DEVLER DÜŞTÜ

Alman Siemens ve Hollandalı çip üreticisi Philips şirketleri gibi ekonomiye duyarlı hisseler, yaşanan sorunların petrol fiyatlarını yükseltebileceği ve dünya ekonomisindeki iyileşmeyi yolundan çıkarabileceği endişeleriyle yaklaşık yüzde 3.8 değer kaybetti.

Avrupa`da lokomotif hisseleri kapsayan FTSE Eurotop 300 yüzde 1.54 düşüşle, 6 Kasım`da gördüğü seviyelere yakın ve 2 Kasım`da son bir yılın en yüksek değerinin yaklaşık 20 puan altında 925.49 puandaydı.

Avrupa`nın diğer endekslerinden Alman DAX yüzde 2.49, Fransiz CAC 40 yüzde 1.91 düstü. Tokyo Borsası`da temel gösterge Nikkei Endeksi, yüzde 3.7 gerileyerek 10 bin puan sınırının altına düşüp 9,786.83 puanda kapandı.

TURİZM PAYINI ALDI

İstanbul`da cumartesi günü patlayan iki bomba Avrupa`daki turizm şirketlerinin hisselerini de düşürdü. Bombalama olaylarının turistleri seyahat etmekten vazgeçireceği yönünde spekülasyonları üzerine, Alman turizm devi TUI AG`nin ve Avrupa`da havayolu şirketlerinin hisseleri değer kaybetti.

British Airways, Air France, İberia ve Lufthansa yüzde 2`den fazla değer kaybettiler. İşlemciler, İstanbul`daki bombalama olaylarının ve Irak`taki çatışmaların, turistlerin uçuslarını ve tatillerini erteleyebileceği kaygılarını artırdığını söylediler.

Avrupa`nın en büyük seyahat şirketi olan TUI, ortalama hacmin üzerinde görülen işlemlerde yüzde 4.7 değer kaybetti.

Altın zirveye çıktı

İSTANBUL`da önceki gün düzenlenen bombalı saldırılar ve saldırıların arkasındaki örgüt olduğuna inanılan El Kaide`nin yeni eylemlere hazırlandığına ilişkin haberler, uluslararası piyasaları etkiledi ve altını 400 dolara dayandırdı.

Terör korkusu, menkul kıymet piyasalarında hisse senetlerinin fiyatını düşürürken, kargaşa zamanlarında daha güvenli yatırım araçları olarak görülen altın ve sabit getirili devlet tahvillerinin fiyatını yükseltti. Dünya piyasalarında altının ons fiyatı değerlenerek, 400 dolardaki psikolojik sınırına çok yaklaştı.

Avrupa`da hangi hisseler düştü

Alman turizm devi TUI

British Airways

Air France

İberia

Lufthansa

Siemens

Philips

İstanbul Borsası yüzde 2.4 geriledi

HAFTASONU yaşanan gelişmeler nedeniyle, Avrupa borsalarında olduğu gibi İstanbul Menkul Kıymetler Borsası`nda da (İMKB) gerileme yaşandı. İMKB-100 Endeksi dünü yüzde 2.45 düşüşle kapattı. İlk seansta 128 puan inen borsa ikinci seansta 265 puan daha düştü ve toplam 393 puan gerileyip 15.687 puandan kapandı.

İMKB dünkü seanslara satışlı başlamasına ragmen kısa sürede toparlandı, ilk birkaç dakikada 15.900-16.200 arasında dalgalanan piyasa ilk seansın önemli kısmını 16.000 düzeyinde dalgalanarak geçirdi. Ancak ilk seansın sonlarına doğru satışlar biraz daha baskın hale gelmeye başladı. İkinci seansın başından itibaren sert olmamakla birlikte piyasadaki satış baskısı artmaya başladı ve borsa dalgalanarak geriledi. Merkez Bankası dolar satış kuru, cuma gününe göre yaklaşık 4 bin lira gerileyip 1 milyon 470 bin liraya indi.

Hazine uzun vadede faizi 27`ye indirdi

HAZİNE`nin borçlanma vadesini uzatmak için geliştirdiği farklı enstrümanlardan birini dün düzenlediği ihale ile ihraç etti. 2 yıl vadeli, altı ayda bir yüzde 12.5 kupon ödemeli Türk Lirası (TL) cinsinden sabit kuponlu tahvil ihalesinde bileşik faiz yüzde 27.13, net satış 1 katrilyon 336 trilyon lira oldu.

91 günlük referans ihalelerde yıllık bileşik yüzde 25`e kadar düşen faizler, bir yıldan daha uzun vadeli borçlanmalar itibariyle ilk defa yüzde 27 düzeyine çekildi.

Hazine`nin bu ay düzenlediği üç ihalede en düşük faiz 11 kasım`daki 91 günlük ihalede yüzde 25.95 ile gerçekleşti. 4 Kasım tarihindeki iki ihalenin dokuz aylık olanında yıllık bileşik yüzde 29.90, 14 aylık olanında 29.75 olmuştu.

Hazine, dünkü ihale ile birlikte toplam 12.7 katrilyon liralık iç borç geri ödemesi yapacağı kasım ayındaki yükümlülüklerini yerine getirmiş oldu.

Türk tahvilleri, az eridi, güven verdi

İSTANBUL`da patlayan bombalar, uluslararası yatırımcıların Türkiye`ye güvenini sarsmadı. Londra`da işlem gören Türk tahvilleri, bu bombaların patlamasından sonra değer kaybetmekle birlikte, gerilemenin son derece düşük düzeyde kalması ve Türk tahvillerinin değerinin, piyasa geneline göre hareket etmesi sevindirici gelime olarak yorumlandı.

Piyasa oyuncuları İstanbul`da patlayan bombaların, ekonomi üzerindeki etkisinin az olacağını, ayrıca Türkiye`de radikalleşmeye yönelik bir beklenin de bulunmadığını belirttiler,

JP Morgan`ın, ‘Gelişmekte Olan Ülke Tahvilleri Endeksi’nde Türkiye riskinin gün içinde 5 puan kadar artıp 386 puana çıktığı, ancak endeksin tamamının da 4 puan yükselip 466 puana ulaştığı lerildi. Bu nedenle Türkiye Endeksi`ndeki artışın ‘son derece’ önemsiz olduğu ifade edildi.

Diğer taraftan Türkiye`nin uluslararası piyasalardaki göstergelerinden biri sayılan 2030 tahvilleri 0.125 düştü. Hem 2030 tahvillerinde hem de Türkiye endeksindeki hareket, haftasonunda patlayan bombalardan sonra Türkiye riskinin yükseleceğini düşünen bazı yatırımcıların erken davranarak satışa geçmelerinden kaynaklandığı ifade edildi. Ancak Türkiye`ye yönelik endişeli bir görüntü bulunmadığı ve satış bekleyenlerin bekledikleri bu satışların da gerçekmleşmediği için piyasanın normale döneceği ifade edildi.

S&P: Saldırılar notu etkilemez

KREDİ derecelendirme kuruluşu Standard and Poor`s (S&P) İcra Direktörlerinden Scott Bugie, İstanbul`da iki sinagoga hafta sonunda yapılan ve en az 24 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırılarının Türkiye`nin notlarını etkilemeyeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Bugie, ‘‘Notları etkilemeyecek, Türkiye`nin bunun üstesinden gelebilecegini tahmin ediyoruz’’ dedi.

‘‘Şu anda ekonomi için bir çok zorluk var ve bundan daha büyük birçok zorluk var’’ diyen Bugie, bankacılık sektöründe yeniden yapılandırmanın devam etmesi ve yolsuzluk ve şişkin bürokrasiyle mücadele için alınacak önlemleri örnek gösterdi.

Bugie, ‘‘Ülke gerçekten sarsıntılı birkaç yıldan geçti ve her sey oldukça iyi bir yola girdi. Enflasyon hálá yatıştırılabilir ve ben bunu Türkiye`de hiç göremeyeceğimi düşünmüştüm. Bu, enflasyondan kurtulmak için yapılan en ciddi girişim gibi görünüyor’’ dedi. Ancak devlet maliyesinin hálá zor olduğunu ve yapılacak işler bulunduğunu söyledi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.