Tüfenkci: Ekonomik gidişat iyi ama...

16.05.2017 - 11:51 | Son Güncelleme :
Tüfenkci: Ekonomik gidişat iyi ama... | Ekonomi Haberleri

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Türkiye'de ekonomik gidişatın iyi olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ekonomide gidişatın iyi olduğunu ancak bunu yeterli bulmadıklarını belirterek, "Bunu daha da iyileştirme noktasında neler yapabiliriz? Atmamız gereken adımları, uyum yasalarıyla aynı zamanda ekonomiyi geliştirecek, destekleyecek tedbir ve destekleri yine önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz." dedi.

Tüfenkci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2016'nın Türkiye açısından zor bir yıl olduğunu ifade ederek, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından yaşanan süreç ve referandum döneminde oluşturulan haksız algı ortamını hatırlattı. Tüfenkci, bu ortamda hükümetin aldığı tedbir ve hayata geçirdiği teşviklerle 2017'ye ekonomik anlamda güçlü bir başlangıç yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Küçük esnafa faizsiz kredi sağladıklarını anımsatan Tüfenkci, bugüne kadar KOBİ'lere milyarlarca lira destekte bulunduklarını bildirdi.

##$HABER_1438498$##

Kredi destekleriyle piyasalarda canlılığı sağladıklarını belirten Tüfenkci, "Şu an canlı bir piyasamız var. Kimse artık durağanlıktan bahsetmiyor, daha çok yatırım ve nasıl büyüyebiliriz onun hesabı içinde." diye konuştu.

İHRACATI ARTIRMAMIZ LAZIM

Bakan Tüfenkci, istihdama da destek sağladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İstihdama sağladığımız desteklerle işsizliği düşürmeyi hedefliyoruz aynı zamanda üretimi de büyütmeye çalışıyoruz. Baktığımız zaman oralarda 1 milyonun üzerinde yeni istihdam sağlandığını, bunun üretime de yansıdığını görüyoruz. Gerek sanayi güven endeksi gerek üretim endeksine baktığımızda ikisinin de olumlu olduğunu, tüketici güven endekslerine baktığımızda olumlu bir seyirde olduğunu görüyoruz. Enflasyon rakamlarının mayıs ayından itibaren gerilediğini göreceğiz. Yine yıl sonu itibarıyla enflasyonun tek haneli rakamlara düştüğünü göreceğiz. İhracata verdiğimiz desteklerle ihracatın artış trendinde olduğunu görüyoruz ama bunu yeterli bulmuyoruz. Daha da agresif bir şekilde ihracatı artırmamız gerekir."

Haberin Devamı

İhracata dayalı bir büyüme modelini öngördüklerini söyleyen Tüfenkci, "Teşviklerimiz ve tedbirlerimiz de bu yönde. Özellikle ihracatçımızdan, reel sektörden gelen talepleri hayata geçirme noktasında ciddi gayret gösteriyoruz. Yine yatırım ortamını iyileştirme noktasında atacağımız adımlarla özellikle doğrudan yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesinin daha da hızlanacağını düşünüyoruz. Çünkü Türkiye'ye güvenip yatırım yapanları Türkiye hiçbir zaman mahcup etmedi ve gerçekten kazandırdı." ifadelerini kullandı.

YETERLİ BULMUYORUZ

Türk lirasının ABD doları karşısında en değerli para birimlerinden biri haline geldiğini bildiren Bülent Tüfenkci, "Bu anlamıyla Türkiye'de ekonomik gidişatın iyi olduğunu görüyoruz ama bunu yeterli bulmuyoruz. Bunu daha da iyileştirme noktasında neler yapabiliriz? Atmamız gereken adımları, uyum yasalarıyla aynı zamanda ekonomiyi geliştirecek, destekleyecek tedbir ve destekleri yine önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz." dedi.

Tüfenkci, Üretim Reform Paketine değinirken de çalışmanın komisyona sevk edildiğini, pakette organize sanayi bölgelerinde yatırım yapanlara ciddi avantajlar getirildiğini, sanayicinin üzerinde yük olan TRT payı, emlak, ilan, reklam vergisi gibi birtakım vergilerin kaldırıldığını söyledi.

TÜRKİYE ŞAHA KALKACAK

Yeni istihdam alanı yaratanlara veya 2017'de yatırım yapanlara sağladıkları vergisel avantajlarla sanayi yatırımlarının da artacağını düşündüklerini belirten Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Cazibe merkezleriyle ilgili değerlendirme son safhada. Önümüzdeki çok kısa sürede bunlar da hayata geçtiğinde Türkiye şaha kalkacak ve büyüme rakamlarının da özellikle Dünya Bankasının veya kredi derecelendirme kuruluşlarının beklentilerinin çok üzerinde, şaşırtıcı derecede geleceğine inanıyorum. Bu kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerinin reel ekonomiden çok uzak, objektiflikten de uzakta siyasi değerlendirmeler olduğunu gördük. Geçmişte bu kredi derecelendirme kuruluşlarını bu millet, bu devlet, AK Parti hükümetleri mahcup ettiyse inşallah önümüzdeki dönemde açıklanacak büyüme rakamlarıyla yine mahcup edecektir."


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4320 Değişim: -0,17%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7951 Değişim: -0,51%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,35 Değişim: 0,21%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.