Sahada fark yedik, küme düştük

21.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Türkiye`nin sahadan farklı bir yenilgi ile ayrıldığını söyleyen İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Ömer Dinçkök, ‘‘Üst lige çıkalım derken, küme düştük’’ dedi.


İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Ömer Dinçkök, Türkiye`nin krizle geldiği noktayı anlatmak için ‘‘Sahadan farklı yenilgiyle ayrıldık. Üst lige çıkalım derken, küme düştük’’ dedi.


Dinçkök İSO Meslek Komiteleri 4`üncü Ortak Toplantısı`nın açılışında yaptığı konuşmada, kriz yönetiminin şeffaf olmadığı, kamu savurganlığının devam ettiği ve popülist harcamaların bulunduğu sonucunu ortaya çıkardığını ifade ederek, yılın ilk 3 ayında 200 bin kişinin işsiz kaldığını bildirdi. Dinçkök, ‘‘Kriz sosyal ve psikolojik değer ve dengeleri alt üst etti, işsizliğin artması sosyal yaşamda ve insanların ruhsal durumlarında sorunlar ortaya çıkardı’’ diye konuştu.


Ömer Dinçkök, borç takasının yüzde 15 faizle yapılabilmesinin de halen aşırı bir riskin ve ekonominin ne kadar kaypak bir zeminde olduğunun göstergesi olduğunu söyledi.


Dinçkök devleti de kendi yaratamadığı kaynakları özel sektörden çıkarmakla suçladı ve bunun için SSK`nın 1999`da Hazine`den 2 milyar dolar yardım alırken 2000 yılında 600 milyon dolar yardım almasıyla örneklendirdi. Ömer Dinçkök, ‘‘Bizi yönetenler, refahı yaratmadan kendine pay almak istiyor. Amaç refahı yaratmak ve belli bir adalet içinde dağıtmak olmalı. SSK örneği (Ben refah yaratamadım ama, bu kadar paraya ihtiyacım var. Kendi kemerimi de sıkamıyorum. Onun için işverenin üzerine bunu sigorta primi olarak koyayım. Onları verimsiz yapayım) diyor’’ dedi.


BU KADAR HIZ ZARARLI


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de, mali sektör ve bankacılık sistemine dönük çalışmaların çok hızlı geliştiğini bu hız yüzünden doğrular yanında yanlışların da yapıldığını ileri sürdü. Kavi, ‘‘Bu yanlışlardan birisi kamu bankalarının çok hızlı tasfiyesidir. Kamu bankalarının siyasiler tarafından istismar edildiği doğrudur. Ancak, bu bankalar gerçek manada ihracat kesimiyle de çok önemli ilişkilere girmiştir. Mesela Halk Bankası`ndan başka banka tanımayan yüzlerce küçük ve orta boy işletme var. Siz bunları yarın kapatalım derseniz, o işletmeleri de kapatırsınız’’ dedi. Kavi böyle bir sonucun da herşeyden önce yine devletin vergi gelirlerine olumsuz yansıyacağını kaydetti. Kavi, Hazine ile bankalar arasında gerçekleştirilen borç takasının başarılı bir operasyon olduğunu kabul ettiklerini ancak, bu operasyonlar borcun yok olmadığını söyledi. Kavi, ‘‘Borç sadece ertelendi. Borç olduğu yerde duruyor ve de yeni maliyet unsurlarıyla beraber. Asıl yapılması gereken Türkiye`nin borçlanma ihtiyacını azaltmak ve mümkün olan en kısa sürede faiz dahil bütçede dengeyi sağlayabilmek. Bunu sağladığınız zaman borcunuzun ne olduğu önemli değil’’ dedi.


Varlığımız gitti çalışanlar işsiz kaldı


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, krizde sanayicinin desteklenmesi için hiçbir adım atılmadığını söyledi. 9 Şubat`ta Ankara`da hükümet temsilcilerine reel kesimin sorunlarını anlattıklarını birkaç gün sonra da ülkenin ağır bir krize girdiğini belirten Kavi, ‘‘4 aydır bize sıra gelemedi. Evet mali sektör için çok önemli adımlar atılıyor. Onları asla gözardı etmiyoruz. Ancak reel kesim 4 ayda, varlıklarının çok önemli bir kısmını kaybetti. Çalışanlar işlerini yitirdi. Faizleri ödeyecek ne kaynak, ne de iş potansiyeli kaldı’’ dedi.


Kavi, Türk özel sektörün hala dünyada kredisi ve itibarı olduğunu ancak dünyadan kredili mal alabilen bu firmaların Türkiye tarafından cezalandırıldığını savundu. Kavi şöyle konuştu: ‘‘Eximbank Yönetim Kurulu`ndaki arkadaşlar kendileri söylüyor. İhracatçı 500 milyon dolar kredi almak için sıraya girmiş. Bu insanlar bu paraları ne yapacak? Batıracak mı? Hayır. İhracatta kullanacak. Türkiye`nin ihtiyacı olan dövizleri getirecek. İhracata destek, Eximbank`a kaynak, bürokraside işi hafifletmek programa yazılmasına karşın geçirilmedi. Eximbank`a hala kaynak yok. Halbuki Türkiye`nin tekrar üretime dönmesi lazım. Üretemiyorsanız, paylaşılacak bir katma değeriniz yoksa, ne paranız vardır, ne de mutlu insanlar. Eğer 2002`yi kazanmak istiyorsak, önümüzdeki 6 ayı içeride ve dışarıda fevkalade dikkatli değerlendirmemiz gerekir. Biz bütün dertleri Ankara çözsün de demiyoruz. Çok ciddi projeler, çözümler üretmemiz ve talepte bulunmamız lazım. Bu konuda çalıxşmalarımız sürüyor’’.


Herkes üçüncü krizi soruyor


İSO Başdanışmanı Atila Karaosmanoğlu, sanayicilerin sürekli olarak ‘‘Üçüncü kriz ne zaman?’’ diye sorduklarını belirterek, ‘‘Çok yaygın ve geniş çevrelerden bana gelen bu sorunun (Üçüncü kriz olacak mı olmayacak mı) şeklinde olması gerekirdi. Demek ki herkeste üçüncü bir kriz inancı güçlenmiş’’ dedi.


Üçüncü bir krizin bundan sonra yapılacak icraat bağlı olduğunu belirten Karaosmanoğlu şöyle konuştu: ‘‘Mali disiplini tehlikeye düşürecek bazı girişimler görülüyor. Buğday fiyatları ve kamu çalışanlarına zam bu girişimlere örnek. Enflasyon kontrol altına alınmış, ödemeler iyi gidiyorsa bu da yetmez. Yapısal değişiklikleri yapıp bu süreci desteklemek zorundasınız. Bu olmazsa tekrar bunalıma gireriz.’’


Takas hiç de içaçıcı değil


Atilla Karaosmanoğlu, iç borç takasının maliyetini yüksek buldu. Karaosmanoğlu, ‘‘Takas yüzde 15 faizle yapıldı. Borçlanma faizleri libor artı 3.95 iken yüzde 11 daha fazla faiz verilmiş oldu. Halbuki 1960 sonlarındaki Paris Kulübü`ne gidişimiz hariç devletimizin borcunu ödemede hiçbir sorun çıkmamıştı. Bu yüzden bence takas ile yapılan bu borçlanma hiç de içaçıcı değil. Çok yüksek faizle borç alabilmek sürdürülebilir borç dinamiği anlamına gelmiyor’’ dedi.


Türkiye`nin toplam borcunun ödenemeyecek bir borç olmadığını savunan Karaosmanoğlu, ödeme düzeni ve vadesi iyi ayarlanmış çok daha büyük borçların birçok ülkede rahatlıkla ödenebildiğini belirtti.


Taylandlı altınını bağışladı


Tayland`da halk ekonomik krize karşı destek için toplam 420 kilo altın ve mücevheri hükümete bağışladı. 3 milyon dolarlık altın ve mücevherler Merkez Bankası`na kanalıyla ülke ekonomisinin düze çıkması için kullanılacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.349 Değişim: 0,78% Hacim : 54.530 Mio.TL Son veri saati : 13:31
Düşük 10.252 10.05.2024 Yüksek 10.350
Açılış: 10.277
32,2731 Değişim: 0,10%
Düşük 32,1292 10.05.2024 Yüksek 32,3162
Açılış: 32,2421
34,8036 Değişim: 0,01%
Düşük 34,7224 10.05.2024 Yüksek 34,8794
Açılış: 34,8007
2.463,21 Değişim: 1,26%
Düşük 2.429,59 10.05.2024 Yüksek 2.463,54
Açılış: 2.432,48
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.