İşte ekonomistlerin enflasyon değerlendirmesi

05.02.2018 - 13:23 | Son Güncelleme :
İşte ekonomistlerin enflasyon değerlendirmesi | Ekonomi Haberleri

Enflasyon, ocak ayında yüzde 1,02 artarken, yıllık bazda yüzde 10,35 oldu. TÜFE'de ocak ayında beklenti yüzde 1.28 artış, yıl sonu beklentisi ise yüzde 9.34 olması yönündeydi. Ekonomistler, beklentilerin altında gelen enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

 

 AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, manşet enflasyonda baz etkisinin nisan sonuna kadar olan dönemde lehte olacağını belirterek, "Söz konusu dönemde 2017 yılı aylık gerçekleşmelerinin uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde olması potansiyel olarak ocak sonuna göre 1 puan daha düşüş imkanı vermektedir." dedi.

Enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bürümcekçi, ocak ayında TÜFE'nin yüzde 1,02 artışla yüzde 1,28 artış yönündeki piyasa beklentisinin altında gerçekleştiğini kaydetti. 

Haberin Devamı

Bürümcekçi, "Geçen yıl ocakta yüzde 2,46 artış olurken, 2003 yılı bazlı endeksin ocak ayları tarihsel ortalaması ise yüzde 1,13 artışla bu yıl için lehte baz etkisi olduğuna işaret ediyordu. Enflasyonun geçen yıla göre düşük gelmesinde ise gıda fiyatlarının bu yıl sınırlı artmasının etkisi belirgin oldu. Gıda ve enerji dışı diğer gruplarda ise fiyat artışlarının devam ettiği izlendi." ifadelerini kullandı.

##$HABER_1443775$##

Enerji grubunda artışın yüzde 2,4 ile geçen yılın altında gerçekleştiğini kaydeden Bürümcekçi, mobilya ve ev aletleri ile kurlara hassas olan diğer gruplarda fiyat artışlarının devam etmesinin ise düşüşü sınırladığını söyledi. 

Bürümcekçi, gıda enflasyonunun işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı gerilediğine dikkati çekerek, "Endeks tarihindeki ortalama yıllık artışı yüzde 10 civarında olan gıda fiyatlarının 2018 yılındaki seyri, enflasyonun yılı çift haneli bitirip bitirmeyeceği konusunda belirleyicilerden biri olacak." dedi.

"MANŞET ENFLASYON NİSAN SONUNA KADAR GERİLEYECEK"

Haluk Bürümcekçi, gelecek dönemin seyri açısından gıda fiyatlarının belirsizliği ve oynaklığı dışında ham petrol ve diğer emtia fiyatlarının görünümü, döviz kuru hareketleri ve kamu fiyat/vergi ayarlamalarının enflasyon üzerindeki risklerin yönünü belirleyeceğini ancak enflasyonun seyri açısından döviz kurlarının daha önemli belirleyici olmaya devam edeceğini düşündüğünü ifade ederek, şunları kaydetti: 

Haberin Devamı

"Ocak ayı ortalamasında kur sepeti bazında yüzde 0,4 civarı gerileme olması ve son durum itibarıyla bir yıllık dönemde değer kaybının yüzde 8 düzeyine yavaşlaması, kurlardan fiyatlara geçiş riskinin azalmaya başladığı anlamına gelmektedir. Ayrıca, manşet enflasyonda baz etkisi nisan sonuna kadar olan dönemde lehte olacaktır. Söz konusu dönemde 2017 yılı aylık gerçekleşmelerinin uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde olması potansiyel olarak ocak sonuna göre 1 puan daha düşüş imkanı vermektedir. Ancak bu potansiyelin ne ölçüde realize olacağı büyük ölçüde kurlar ve gıda fiyatlarının seyrine bağlı olacaktır." 

"KALICI TEK HANE İÇİN BİRAZ DAHA ZAMAN VAR" 

Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı da işlenmemiş gıda enflasyonunda beklenen yavaşlamanın ocak enflasyonunu baskılayan en önemli unsur olduğunu, işlenmiş gıda enflasyonunun ise ekmek gramajındaki düzenleme nedeniyle hızlandığını, enerji ve elektrik fiyatlarındaki artışların ise baskı unsurları olmaya devam ettiğini bildirdi. 

Tokalı, çekirdek enflasyonda yıllık bazda sınırlı düşüş yaşansa da bunun olumlu olduğuna işaret ederek, "Ancak manşet enflasyonda yıllık orandaki düşüş önümüzdeki dönemde ivme kaybedecek. Kalıcı tek hane için biraz daha zaman var. Son dönemde artan normalleşme baskısının seyri de özellikle kur etkisi açısından belirleyici olacak." diye konuştu.

"YIL SONU TAHMİNİMİZ YÜZDE 10 SEVİYESİNDE" 

İş Yatırım Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise yılın ilk ayında enflasyonun, beklentilerin sınırlı altında gerçekleştiğini, böylece yıllık enflasyonun geçen yılın kapanışına kıyasla bir miktar geri geldiğini ancak manşet enflasyonun hala çift hanede olduğunu söyledi. 

Haberin Devamı

Kömürcüoğlu, çekirdek enflasyonda henüz bir düzeltme olmadığını ve yıllık çekirdek enflasyonun manşet enflasyonun üzerinde kalmaya devam ettiğini, burada kur geçişkenliğinin gecikmeli etkisi ve iç talepteki güçlü seyrin etkisinin görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti: 

"Beklentilerin altında gelen enflasyon sonrasında kur ve tahvil piyasasında olumlu bir tepki olsa da çekirdek göstergelerde görünümün halen olumsuz olması, piyasa tepkisinin kısa soluklu ve sınırlı olmasına neden olacaktır. İç talepteki güçlü seyrin devam etmesi ve son dönemde yağışların mevsim normallerinin altında kalması sebebiyle artan kuraklık riski ve petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle yılın kalanında enflasyonun çift hanede seyretmesini bekliyoruz. Yıl sonu tahminimiz yüzde 10 seviyesinde." 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.267 Değişim: 0,00% Hacim : 103.322 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.326
Açılış: 10.282
32,2763 Değişim: 0,11%
Düşük 32,1871 07.05.2024 Yüksek 32,2964
Açılış: 32,2398
34,7327 Değişim: -0,12%
Düşük 34,6737 07.05.2024 Yüksek 34,8344
Açılış: 34,773
2.406,88 Değişim: -0,10%
Düşük 2.401,38 07.05.2024 Yüksek 2.417,52
Açılış: 2.409,28
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.