Fuat Miras, mayısta intikam için dönüyor

26.11.2001 - 11:58 | Son Güncelleme :

TOBB eski Başkanı Fuat Miras ‘‘Beni arkadan bıçaklayan arkadaş’’ dediği Rifat Hisarcıkloğlu`ndan intikamını mayısta yapılacak seçimlerde almaya hazırlanıyor. Miras`ın TOBB seçimlerinden yeniden başkanlığa aday olmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)`un yönetim kurulu ve başkanlık seçimlerine 6 ay var ama ‘‘devrik başkan’’ Fuat Miras ile ‘‘Deviren Başkan Rifat Hisarcıkloğlu’’ arasında sessiz ve derinden büyük bir rekabet yaşanıyor. Miras`ın, layıstaki TOBB seçimlerinde yeniden aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fuat Miras, 100 Milyon Dolarlık TOBB kaynağının Eximbank`a aktarılması ve ihracatçı firmalara kullandırılması konusunda yaşanan tartışma sonucu ‘‘kazara istifa etmiş’’ ancak, yönetim kurulu istifasını geçerli saydığı için koltuğundan olmuştu. Rifat Hisarcıklıoğlu ve arkadaşları için ‘‘beni arkadan bıçaklayan arkadaş’’ tabirini kullanan Fuat Miras, TOBB Başkanlığı için seçime girip girmeyeceğini yolundaki soruyu ‘‘Şu ana kadar net bir düşünce oluşmadı. Ben de olanları izliyorum. Çok samimi olduğum arkadaşlarımın görüş ve düşüncelerini alacağım. Bazı toplantılar yapılacak ve karar verilecek’’ diye yanıtladı.

Rifat Hisarcıklıoğlu`nun ‘‘inceleme gezisi’’ adı altında ülkeyi gezdiğini ve aslında sadece seçim için kulis yaptığını ileri süren Miras, ‘‘24 Kasım`da Edirne`de benim konseyimin bir toplantısı var. Ben de orada konuşacağım, anlatacağım. Bu arkadaş bizi arkadan hançerledi. Şu anda başkan ve tabii olarak kamuoyuna O`nun görüşleri yansıyor. Ancak şu ana kadar ortada yapabildikleri tek somut iş yok. Keşke birşeyler yapabilseydiler’’ dedi.

Bu eleştirileri eski bir kızgınlığa bağlı olarak söylemediğini ileri süren Miras, ‘‘Mesela, diğer sivil toplum örgütleriyle TOBB`un ilişkileri çok farklıydı. İçerde tartışılır, hatta kavga edilirdi ama bu dışarıya yansımazdı. Ortak bir noktayı yansıtırdık. Şimdi bunlar TOBB çatısında yapılan toplantıları deşifre ediyorlar’’ diye konuştu. Hisarcıkloğlu ve ekibini kendisinin bıraktığı projeleri ve eserleri koruyamamakla suçlayan Fuat Miras şunları söyledi:

‘‘Bıraktığımız eserler durma noktasına geldi. Rusya`daki dış ticaret merkezini baltaladılar. İpsala Gümrğü hizmetinin özelleştirme yetkisi TOBB`a verilmişti. O yetki bile ortada kaldı. Çünkü oradaki yönetim kurulunu dğiştirme çabasına giriştiler. Kendilerine yakın isimleri yerleştirmek istiyorlar. Bizim Eskişehir Yolu üzerinde yapmak istediğimiz TOBB ticaret merkezi projemize karşı çıktılar ama Sayın Hisarcıklıoğlu ve Sayın Sinan Aygün şimdi ortaklaşa aynı yerde iş merkezi inşaa ediyor. Ulus`ta da aynı ortaklıkla bir başka iş merkezi daha yapıyorlar.’’

Miras, Hisarcıklıoğlu ve yönetimini kastederek, ‘‘Şimdi hükümetle yakın diyalog içindeler. Peki ne yaptılar? Bizimle tartışma konusu ettikleri 100 milyon doların Eximbank`a aktarılması konusu ne kadar değişik bir yöntemle yapıldı?’’ diye sordu. Hisarcıklıoğlu`nun Finans-Üretim Danışma Kurulu toplantısından sonra yaptığı ‘‘Anadolu yoksa biz yokuz’’ şeklindeki açıklamayı da sert bir dille eleştiren Miras, ‘‘Hisarcıklıoğlu, Anadolu deyip duruyor. Anadolu`yu almak, almamak ne demek? Anadolu ile İstanbul`u ya da başka bir yeri ayırmak mümkün mü? Bölünmüşmü bu ülke? Eğer mesele büyük-küçük şirket ayrımı ise Anadolu`da büyük şirket yok mu? Bunlar hep ucuz popülizm’’ diye konuştu. Bir TOBB Başkanı`na bölgecilik yapmanın yakışmadığını söyleyen Miras, ‘‘Böyle ifadeler olmaz, Çünkü TOBB ülkenin tamamını temsil eder ve tamamını da kucaklamak zorundadır. Böyle yapmazsanız TOBB`un gücünü azaltırsınız’’ dedi.

Hisarcıklıoğlu: Bugün seçimi konuşmak lüks

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise şimdiden Mayıs 2002`de yapılacak seçimleri konuşmanın ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik şartlarda lüks kaçacağını ve doğru bir iş olmayacağı söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ‘‘Elbette odaların seçimleri bitecek ve TOBB`da da seçim olacak. Ancak daha 6-7 ay var. Öncesinde herkes birşeyler yapabilir. 350 Oda Başkanı var hepsi de TOBB başkanlığını düşünebilir. Şimdi hem ülkede hem de TOBB`da birinci dert ekmek ve aş iken kendi seçimimiz konuşmak lüks olur’’ dedi. Hisarcıklıoğlu İstanbul Yaklaşımı için yürütülen çalışmalar sırasında kendisinin Anadolu Yaklaşımı`ndan söz etmesinin de asla ayrımcılık amacı taşımadığını belirtti ve şöyle konuştu:

‘‘Biz sadece büyük-küçük firma ayrımı olmasın istedik. KOBİ`ler de gözetilsin istedik. Eğer kredilerde bir kolaylık sağlanacaksa genele yaygın olarak yeniden yapılandırılmasını önerdir. Eğer Türk ekonomisini yeniden yapılandıracaksak sağlıklı bir iş yapılması gerekir. Bu yüzden konuştuk. Popülizm yapmak gibi bir niyetimiz asla olmadı.’’

TOBB`da yönetim nasıl oluşuyor?

TOBB`un en yüksek organı Genel Kurul, odaların ve borsaların meclis üyeleri arasından 4 yılda bir seçilen en cok 1000 delegeden oluşuyor.

Genel Kurul`da her oda ve borsanın en az bir ve bütçe gelirlerine göre de en çok 20 delegesi bulunabiliyor. Oda ve borsa genel kurul delegeleri 4 yılda bir kendi aralarında otuzar üye seçerek TOBB`un en üst düzey istişari organı olan konseyleri oluşturur. Bu üyeler arasından seçilen 15 kişi birlik yönetim kurulunu meydana getirir. Yönetim kurulu da kendi arasında Yönetim Kurulu Başkanı`nı, 4 Başkan Vekilini ve Muhasip Üye`yi seçer. Türkiye genelinde 351 oda ve borsa bulunuyor. Bu kurumların üyeleri meslek çeşitlerine göre Meslek Grupları`na ayrılıyor. 4 yılda bir bütün gruplar üyeleri arasında seçim yaparak 5-11 kişilik meslek komitesini oluşturuyor. Meslek komiteleri üyelerinden seçilen ikişer kişi ile de oda ya da borsanın meclisi oluşuyor. Meclislerde seçilen 5-11 kişi de yönetim kurulunu oluşturuyor.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.427 Değişim: 1,04% Hacim : 14.521 Mio.TL Son veri saati : 10:11
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.430
Açılış: 10.370
32,2745 Değişim: 0,00%
Düşük 32,2095 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,1000 Değişim: 0,04%
Düşük 35,0038 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.476,82 Değişim: 0,43%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.477,05
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.