"Ekonomide aşırı ısınmaya işaret yok"

02.03.2018 - 08:32 | Son Güncelleme :
"Ekonomide aşırı ısınmaya işaret yok" | Ekonomi Haberleri

Fed Başkanı Powell, "ABD ekonomisinde şu an aşırı ısınmaya dair hiçbir işaret görmüyorum" dedi.

 ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ülke ekonomisinde şu an aşırı ısınmaya dair hiçbir işaret görmediğini söyledi. Powell, Fed Başkanı olarak ABD Senatosunda yaptığı ilk sunumda, ülke ekonomisini ve para politikasını değerlendirdi.

Genel olarak ABD Temsilciler Meclisinde salı günü yaptığı sunumu tekrarlayan Powell, Amerikan ekonomisinin iyi durumda olduğunu vurgularken, büyümenin geçen yılın ikinci yarısından bu yana ivme kazandığını ve işsizliğin son 17 yılın en düşük seviyesine gerilediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Jerome Powell, ülkede enflasyonun, güçlenen büyüme ve iş gücü piyasası sayesinde düşük ve istikrarlı seyrettiğine işaret ederken, "Enflasyonda geçen sene izlenen düşüşün muhtemelen geçici faktörlerden kaynaklandığını düşünmeye devam ediyoruz ve bu durumun tekrar etmesini beklemiyoruz." dedi.

##$HABER_1444393$##

Ülkede finansal şartların 2017 boyunca kayda değer şekilde gevşedikten sonra bu yılın başında biraz sıkılaştığına işaret eden Powell, şöyle devam etti:

"Şu anda finansal gelişmelerin ekonomik faaliyetlere yönelik görünüm, iş gücü piyasası ve enflasyon üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu düşünmüyoruz. Ekonomik görünüm gerçekten güçlü kalmayı sürdürüyor. Sağlam iş gücü piyasası tüketici gelirlerini ve harcamalarını desteklemeye, ticaret partnerlerimizin güçlü büyümesi ABD'nin ihracatını artırmaya, iş dünyasında güçlü güven ile satışlar, ticari yatırımları yükseltmeye devam etmeli. Ayrıca mali politikalar daha genişleyici hale geldi. Bu ortamda yıllık enflasyonun bu yıl yükselmesini ve orta vadede yüzde 2 hedefi civarında dengelenmesini bekliyoruz."

"KADEMELİ ARTIRIMLAR EN İYİ YOL"

Haberin Devamı

Fed Başkanı Powell, sunumunda para politikasına ilişkin değerlendirmelere de yer verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) politika faizinin üst sınırını aralık toplantısında yüzde 1,5'e yükselttiğini hatırlatan Powell, ayrıca bilanço küçültme programının pürüzsüz şekilde sürdüğünü aktardı.

Jerome Powell, FOMC'nin gelecek birkaç yılda uygun para politikasını ayarlamak için ekonominin aşırı ısınmasını önlemek ile PCE fiyat endeksini sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye getirmek arasında bir denge bulmaya çalışacağını anlatırken, "FOMC'ye göre, federal fonlama oranında (politika faizi) ilave kademeli artırımlar yapılması hedeflerimize ulaşmak için en iyi yol." ifadesini kullandı.

"AŞIRI ISINMAYA DAİR HİÇBİR İŞARET GÖRMÜYORUM"

Sunumunun ardından senatörlerin sorularını yanıtlayan Powell'ın en fazla dikkati çeken açıklaması ise "ABD ekonomisinde şu anda aşırı ısınmaya dair herhangi bir işaret görmüyorum." oldu.

Jerome Powell, iş gücü piyasasının enflasyonda ani bir yükselmeye yol açmadan güçlenmeye devam etmesini beklediğini belirterek, "Ücretlerde henüz ciddi bir yükselişe dair kanıt görmedik. Birkaç gösterge ücretlerdeki eğilimin biraz yükseldiğini gösteriyor ancak genel olarak yüzde 2,5 civarında bir artıştan bahsediyoruz. Dolayısıyla ücret enflasyonun hızlandığına dair bir işaret görmüyorum." değerlendirmesini yaptı.

Tahvil piyasalarında son dönemde izlenen gelişmelere yönelik bir soru üzerine tahvil gelirlerinin yükselmesinde birkaç faktörün rol oynadığını belirten Powell, bunları, "ABD'de büyümenin hızlanacağı ve enflasyonun artacağına yönelik beklentiler" ile "güçlü küresel büyüme" olarak sıraladı.

Fed Başkanı Powell, Fed'in kademeli faiz artırımlarının gelişen ve yükselen piyasa ekonomilerine yönelik olumsuz etkilerine yönelik bir başka soruya ise bu ülkelerin finansal pozisyonlarının 5-10 yıl öncesine kıyasla çok daha iyi durumda olduğu yanıtını verdi.

Analistler, dünyanın en önemli merkez bankalarından Fed'in başına 5 Şubat itibarıyla geçen Powell'ın Kongredeki ilk sunumlarında başarılı bir performans gösterdiğini belirtiyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.277 Değişim: 0,67% Hacim : 118.334 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.177 03.05.2024 Yüksek 10.287
Açılış: 10.237
32,3374 Değişim: -0,07%
Düşük 32,2330 03.05.2024 Yüksek 32,4654
Açılış: 32,3591
34,8108 Değişim: 0,06%
Düşük 34,6979 03.05.2024 Yüksek 35,0006
Açılış: 34,7913
2.393,27 Değişim: -0,15%
Düşük 2.368,37 03.05.2024 Yüksek 2.413,16
Açılış: 2.396,82
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.