BDDK Başkanı Akben: 11 yılda yüzde 380 büyüdü

05.07.2019 - 15:19 | Son Güncelleme :
BDDK Başkanı Akben: 11 yılda yüzde 380 büyüdü | Ekonomi Haberleri

BDDK Başkanı Akben, "Son 11 yılda yüzde 380 büyüme ile neredeyse 5 katına ulaşmak üzere olan sektörün güçlü bir büyüme performansına sahip olduğu gözlenmektedir" dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) 7. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, finansal sistemin ekonomik gelişme üzerinde vazgeçilemez bir katkısı bulunduğunu söyledi.

Bu nedenle tasarrufların, hanehalkları ile reel sektöre etkin bir biçimde ve olabilecek en uygun maliyetle aktarılmasının, ülke açısından hayati bir önem taşıdığını vurgulayan Akben, "Uzun dönemde sürdürülebilir büyüme ancak ve ancak güvenli, istikrarlı ve sağlam bir finansal sistemle mümkün olabilmektedir. Bu kapsamda, düzenleyici ve denetleyici bir kuruluş olan kurumumuz, finansal sektörün yaklaşık yüzde 90,5’ini oluşturan ve stratejik öneme sahip olan bankacılık sektörü ve banka dışı mali kuruluşların yerel ve uluslararası düzeyde güven duyulan yapısını koruması ve daha da geliştirmesi için, azami gayret göstermektedir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Akben, temel görev ve motivasyonlarının, kredi sisteminin etkin çalışması, tasarruf sahiplerinin haklarının korunması ve finansal sistemin istikrar olduğunu bildirdi.

İstikrarlı olarak büyüyen ve aynı zamanda risklerini en gelişmiş yaklaşımlarla yöneten bir finans sektörünün, hem ülke hem de bölge için stratejik bir öncelik olduğunu dile getiren Akben, şöyle devam etti:

"Son dönemde yaşanan olumsuzluklara rağmen, hükümetimiz ve diğer otoritelerle işbirliği içerisinde uyguladığımız mikro ve makro ihtiyatlı tedbirler sayesinde, kredi kanallarının açık kalması ve reel sektöre ihtiyacı olan kaynağın aktarılması sağlanmıştır. Dolayısıyla, reel sektör şirketlerinin üretim yoluyla büyümeye doğrudan katkısını sürdürebilmek adına finansman olanaklarına erişim kolaylığı önem verdiğimiz konuların başında gelmektedir. Bu açıdan en az bankalar kadar banka dışı finansal kuruluşların da bu rolün bilinciyle hareket ettiğini görmek bizler için oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

Ayrıca, finansal kiralama, faktoring ve finansman faaliyetleri, ekonomide yaşanan olumsuzlukların hafifletilmesine, finansal piyasaların derinleşmesinde ve piyasaların canlandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu önemi geçmişte yeterince anlaşılmayan banka dışı mali kuruluşların kurumumuzun görev alanına girmesi ile birlikte daha kurumsal ve şeffaf bir temele kavuşturulması hedeflenmiş ve 2006’dan bu yanan gelinen süreçte çok önemli mesafe kaydedilmiştir."

"BANKA DIŞI FİNANSAL KURULUŞLARIN ÖNÜ AÇIK"

Mehmet Ali Akben, 2006 yılının başında "banka dışı finansal kuruluş" olarak nitelendirdikleri bu kuruluşların denetim ve gözetiminin BDDK’ya devredilmesinin ardından gerçekleştirilen intibak süreci ile birlikte bugün sektörde 57 faktoring şirketi, 23 finansal kiralama şirketi, 14 finansman şirketi olmak üzere toplam 94 banka dışı mali kuruluşun faaliyet gösterdiğini belirtti.

Geçen yıl sonu itibarıyla banka dışı finansal kuruluşların toplam finans sektörü içerisinde; aktif büyüklüğüne göre yüzde 3,7, alacaklara göre yüzde 5,3, öz kaynaklara göre ise yüzde 5 paya sahip olduğunu söyleyen Akben, banka dışı finansal kuruluşların bu anlamda önünü açık, gelişimine odaklanılması gereken bir sektör olduğunu dile getirdi.

Akben, İstanbul Finans Merkezi (İFM) projesine ilişkin şunları kaydetti:

"İstanbul Finans Merkezi Projesine ilişkin olarak hazırlanan İFM Stratejisi ve Eylem Planı’nda da, İstanbul’un uluslararası alanda rekabet gücüne sahip bir finans merkezine dönüşebilmesi için reel sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü finansal aracın ihraç edilebildiği, güçlü bir fiziksel, beşeri ve teknolojik altyapıya sahip şeffaf bir piyasa yapısı amaçlamaktadır. Bu proje kapsamında bankacılığın yanı sıra sermaye piyasaları, banka dışı finansal sektör ve faizsiz finansman sistemi gibi alanların gelişerek finansal ürün yelpazesinin daha da genişlemesine katkı sağlayacak önemli düzenlemeler uygulamaya konulmuş olup, bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu aşamada, banka dışı mali kuruluşlarımızın uygulamada karşılaştığı sıkıntıların çözüme kavuşturulması, rekabetçi ortamda belirli bir hacme ulaşabilmeleri ve finansal sistem içerisindeki paylarının artırılması, daha etkin ve verimli çalışmaları için üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz."

Haberin Devamı

"SEKTÖR 11 YILDA 5 KAT BÜYÜDÜ"

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, banka dışı mali sektörün 2008'de 30 milyar TL’lik bir aktif büyüklüğüyle faaliyet gösterdiğini, 2013'te 66 milyar TL’ye ve 2018 yıl sonunda 143 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. 
Son 11 yılda yüzde 380 büyüme ile neredeyse 5 katına ulaşmak üzere olan sektörün güçlü bir büyüme performansına sahip olduğunu ifade eden Akben, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Banka dışı mali sektör, Türk finans sisteminde kredi arz ve talebinin kayda değer bir kısmını karşılayan bankacılık sektörünün yanında önemli bir aktör olma potansiyeli taşımaktadır. Özellikle, sağladıkları finansman kanalları ile KOBİ’lerin finansmana erişimlerini artırmada son derece önemli bir role sahip oldukları görülmekte olup, bu çerçevede banka dışı mali sektörün ürün, kaynak ve gelir çeşitliliğini artırması gerektiği açıktır. Bu bağlamda, sektör kuruluşlarına ve birliğe önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin yerine getirilmesinde zaman kaybetmeden işbirliği içinde koordineli çalışmalara hız verilmeli."

"PROAKTİF ÖNLEMLERLE GÜVENİN DE HIZLA TESİS EDİLDİĞİNİ MEMNUNİYETLE GÖRMÜŞ BULUNUYORUZ"

Finansal Kurumlar Birliği (FKB) Başkanı Adem Duman ise toplantıda yaptığı sunumda, FKB'nin faaliyetlerine ve ekonomideki son gelişmelere değindi.

FKB'nin finansal kiralama, faktöring ve finansman sektörlerini temsil ettiğini aktaran Duman, "6 yıldır, banka dışı finans kesiminin güçlü bir temsilcisi olan birliğimiz, 'Birlikten Kuvvet Doğar' ilkesiyle ekonomi yönetimi ve iş dünyası nezdinde referans bir kurum olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemekte." dedi.

Duman, "Ülkemizde son 1 yıldaki ekonomik gelişmelere baktığımızda, 2018’in 3. çeyreğinde döviz kurlarında ve faiz oranlarında görülen oynaklığın, bölgesel ve global bazı şoklarla birlikte ekonomide bir takım dalgalanmalar yarattığını hep beraber gördük. Ancak ekonomi yönetimimizin etkin koordinasyonu ve aldığı proaktif önlemlerle, güvenin de hızla tesis edildiğini memnuniyetle görmüş bulunuyoruz." diye konuştu.

FKB olarak bu dönemde tüm üyelerle birlikte misyonlarına sahip çıktıklarını ve reel sektörün, ihracatçının, KOBİ’lerin ve bireysel müşterilerin yanında olmaya devam ettiklerini vurgulayan Duman, "2018'de toplam 125 milyar TL orta ve kısa vadeli finansman sağladık. Yine son dönemde gözlemlediğimiz bazı olumlu gelişmeler var ki, birlik olarak memnuniyetle takip ediyoruz. Bunlar, enflasyonda düşüş eğilimi, güven endekslerinde artış, güçlenen TL, ihracat ve özellikle turizm sektörünün performansı ve son olarak ABD ile askeri konularda kurulan olumlu iletişim." şeklinde sözlerini tamamladı. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.273 Değişim: -0,04% Hacim : 56.623 Mio.TL Son veri saati : 13:56
Düşük 10.202 06.05.2024 Yüksek 10.282
Açılış: 10.282
32,2656 Değişim: -0,22%
Düşük 32,1618 06.05.2024 Yüksek 32,4250
Açılış: 32,3374
34,7670 Değişim: -0,13%
Düşük 34,1255 06.05.2024 Yüksek 35,0070
Açılış: 34,8108
2.408,44 Değişim: 0,62%
Düşük 2.375,95 06.05.2024 Yüksek 2.414,44
Açılış: 2.393,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.