Bankacılar 'faiz indirimi'yle ilgili ne dedi?

26.10.2017 - 12:11 | Son Güncelleme :
Bankacılar 'faiz indirimi'yle ilgili ne dedi? | Ekonomi Haberleri

DenizBank Genel Müdürü Ateş, "Faizlerin düşmesi konusunda çok istekliyiz" dedi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, yüksek faizlerden bankaların da zarar gördüğünü belirterek, "Son derece rekabetçi olan bankacılık sistemi, bu konuda herkesten daha fazla hazır ve talep eder durumdadır. Faizlerin düşmesi konusunda çok istekliyiz." dedi.

Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bankaların uyguladığı yüksek faizlere ilişkin eleştirileri hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulundu. Faizleri "enflasyon canavarı" olarak tanımlayan Ateş, her şeyin önünde engel oluşturan yüksek faizlerden, bankaların da çok zarar gördüğünü savundu.

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının son derece yerinde ve doğru müdahaleler yaptığını aktaran Ateş, gıda fiyatlarının enflasyon oranını çok oynattığını belirtti. Ateş, "En azından bu çekirdek enflasyona daha çok konsantre olmak, hedeflenen o tek haneli rakamlara bir an önce inmek ve bunlarla ilgili reform sürecinin de vakit kaybetmeksizin 2019 seçimlerine kadar yapılıp sonuçlarının da alınmaya başlaması lazım." diye konuştu.

##$HABER_1441553$##

Ateş, enflasyonla birlikte faizlerin de düşeceğini ifade ederek, "Son derece rekabetçi olan bankacılık sistemi bu konuda herkesten daha fazla hazır ve taleplidir. Faizlerin düşmesi konusunda çok istekliyiz." diye konuştu.

Faizlerin düşürülmesinde bankacıların atabileceği adımlardan da bahseden Ateş, şunları söyledi: "Faizi paranın bir zaman değeri olarak düşündüğümüz zaman, Kredi Garanti Fonu ki bana göre şu anda dünyanın en büyük garanti kurumu haline gelmiştir, bankacıların daha geniş kitlelere daha yaygın ve düşük marjlarla kredi vererek, kredi musluklarını hep açık tutmasında son derece büyük destek sağlamıştır. Bunun 3 yıl daha uzatılmış olması, bankaların kredibilite değerlendirmelerine göre son derece değerli kararlardır. Kanaatim boşalan limitlerin yine kullandırılma imkanlarının araştırılması, istihdama, ihracata, yatırıma yönelik KOBİ'lere ağırlıklı olarak hükümet garantisi desteğinin, dolayısıyla banka desteğinin ve onların finansmana erişiminin artırılarak korunması çok değerlidir. Bu hem büyüme rakamlarımızı artıracak hem çekirdek enflasyonu aşağı çekecek ayrıca finansman maliyetlerine de doğrudan katkıda bulunacaktır."

Haberin Devamı

Ateş, bu kredilerin önemli bir teşvik olduğunun altını çizerek, bankaların da risk algısı sıfır olan bu kredileri düşük marjlarda vermesi gerektiğini dile getirdi. Ortadoğu coğrafyasının daha yüksek risk taşıdığına işaret eden Ateş, bu risklerin ortadan kaldırılması konusunda umutlu olduklarını aktardı.

Ateş, Türkiye'nin de girişimleriyle bölgedeki tehditlerin giderek azaltılmasının ekonomiye olumlu yansıyacağını beklediklerini belirterek, "Enflasyon beklentisi gerçeğinden tehlikelidir. Beklentiyi düşürmek, enflasyonun yüksek beklenti halini kırmak, jeopolitik bazı risklerin azalmasıyla da ilgilidir, yalnızca ekonominin kendisiyle ilgili değil. Milli bankanın genel müdürü olarak ifade edebilirim ki faizlerin düşmesi konusundaki arzumuz ve beklentilerimiz gerçekten çok yüksektir." ifadelerini kullandı. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 114.486 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4669 Değişim: -0,06%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,6944 Değişim: -0,79%
Düşük 34,6710 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.437,43 Değişim: 0,05%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.