Almanya`dan kibar uyarı

15.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Reuters ajansına açıklama yapan, adı açıklanmayan Alman hükümetinden bir yetkili, `Türkiye`nin savunma gücü oluşturulmasına ilişkin konumunu kaygıyla izliyoruz. IMF ve Dünya Bankası desteğine siyasi koşul yok, ama Avrupa Birliği, bu konuda işbirliği yapılması halinde (yardımların) esas motoru ve destekleyicisi olma konusunda daha çok motive olacaktır` dedi. Almanya`nın bu açıklaması Avrupa kaynaklı finans ilişkilerinde, AGSK`da yumuşaması için Türkiye`nin ekonomik olarak sıkıştırılmaya çalışılacağı şeklinde yorumlandı.

ABD Başkanı Bush`un Avrupa gezisi sırasında Türkiye`nin muhalefetini kaldırmasını sağlayacağını uman AB`nin NATO Devlet ve Hükmet Başkanları Zirvesi`nden sonuç alamamasından rahatsız olduğuna dikkat çekilen haberde, Almanya`nın Avrupa Ordusu`nu hiçbir şeyin engelleyemeyeceğinde ısrar ettiği belirtildi. Türk Genelkurmayı ise ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld`in Ankara ziyareti sırasında yayınladığı Bilgi Notu`yla, `Türkiye`nin tüm aşamalarda karar ve uygulama sürecinde yer alması kaçınılmaz bir zorunluluktur` diyerek tavrını net olarak belirtmişti.

Dışişleri Bakanı Cem: Olumlu gelişmeler var
Dışişleri Bakanı İsmail Cem AGSK konusunda `bir gelişme sağlandı, bundan sonra bakacağız. Umarız, istediğimiz bir noktaya gelir ve bir ortak çözüm olur` dedi. Cem, Brüksel`deki NATO zirvesinde teşkilat ile yeni ABD yönetimi arasındaki ilk temasın kurulduğunu ve zirvenin Türkiye açısından olumlu geçtiğini de kaydetti.

Almanya`nın yardım şartı
Almanya, Türkiye`nin Avrupa Birliği`nin (AB) Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK) çerçevesinde oluşturmak istediği 60 bin kişilik askeri güce ilişkin engelleyici tutumunu değiştirmemesi halinde AB`nin gelecekteki ekonomik yardımlar konusunda `isteksiz` davranacağı mesajını verdi. Reuters ajansı tarafından verilen haberde, Alman hükümetinden bir yetkilinin, `Türkiye`nin savunma gücü oluşturulmasına ilişkin konumunu kaygıyla izliyoruz. IMF ve Dünya Bankası desteğine siyasi koşul yok, ama AB, bu konuda işbirliği yapılması halinde (yardımların) esas motoru ve destekleyicisi olma konusunda daha çok motive olacaktır` sözlerine yer verildi.

ABD Başkanı Bush`un Avrupa gezisi sırasında Türkiye`nin muhalefetini kaldırmasını sağlayacağını uman AB`nin önceki gün yapılan NATO Zirvesi`nden istediği sonucu alamamasından dolayı rahatsız olduğuna dikkat çekilen haberde, Almanya`nın Avrupa Ordusu`nu hiçbir şeyin engelleyemeyeceğinde ısrar ettiği belirtildi. Haberde, Alman hükümet yetkilisinin ` AB dışındaki hiç kimse AB savunma gücünün oluşumuna doğru giden trenin durdurulabileceğine inanmamalıdır` dediği de belirtildi.

Türkiye`nin çizgisi ne?
ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld`in 4 Haziran`daki Ankara ziyareti sırasında Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan bilgi notuyla Türkiye`nin oluşturulmak istenilen Avrupa Ordusu`na ilişkin tutumu `net` bir şekilde ortaya konulmuştu. Bilgi notunun önemli maddelerinde şu belirlemeler yer alıyordu:
1. Türkiye`nin menfaatlerini temin edecek biçimde AGSK`nın barış zamanı danışma mekanizmalarına ve tatbikatlarına tam katılımı, kriz ve harekat zamanında ise karar sürecinde yer almasını öngören bir tutum belirlenmiştir.

2. AB`nin, NATO imkanlarını kullanmadan kriz bölgelerine müdahale etme maksadıyla harekat icra etmesi durumunda, Türkiye`nin karar ve uygulama sürecinde yer alması kaçınılmaz bir zorunluluktur.

3. AB NATO imkanlarını kullanmadan kriz bölgelerine müdahale etmesi durumunda, kriz bölgesinin Türkiye`ye yakınlığı ve Türkiye`nin yaşamsal güvenlik çıkarları söz konusu olduğunda, Türkiye`nin kendi değerlendirmesi ışığında, bu harekata katılımının ve belli ölçülerde karar mekanizmasında yer almasının garanti edilmesi, ulusal çıkarlarımızın vazgeçilmez bir unsurunu oluşturmaktadır.

4. AGSK çerçevesinde icra edilecek faaliyetlerin ve harekatın NATO müttefiklerinden birinin taraf olduğu sorunlarda uygulamaya konulmaması, AB`nin tam üyesi olmadığımız bu aşamada büyük önem taşımaktadır.

5. Türk Silahlı Kuvvetleri, bu maddelerde açıklanan temel görüşlerden sapmaların yalnız Avrupa Güvenlik ve Mimarisi açısından değil, ulusal güvenliğimiz bakımından da onarılmaz zafiyetler yaratacağı görüşündedir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4466 Değişim: -0,12%
Düşük 32,3718 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7374 Değişim: -0,67%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.435,46 Değişim: -0,03%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.