Bakanlık Miras`ı gönderdi

15.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Fuat Miras`ın kaosa dönüşen TOBB Başkanlığından istifasında son sözü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı söyledi. Bakanlık, istifanın tek taraflı bir irade beyanı olduğunu ve bunun için yönetim kurulu kararı gerekmediğini belirterek, Miras`ın artık TOBB Başkanı olmadığını duyurdu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`nde (TOBB) başkan Fuat Miras`ın kaosa dönüşen istifasında son noktayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı koydu. Bakanlık, önceki gün toplanan yönetim kurulunun Miras`ın istifasını kabul etme yönünde aldığı kararın uygun olduğunu açıkladı. Bakanlık, istifanın tek taraflı bir irade beyanı olduğunu, bunun kabulü için yönetim kurulu kararı gerekmediğini de savundu.

İstanbul Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Süheyl Donay, TOBB Başkanlığı tartışılan Fuat Miras`ın ‘‘Başkanlıkta ısrar etmesi halinde’’ mahkemeye başvurabileceğini söyledi.

İkiye bölünen TOBB`da olanları izleyen işdünyası ise bu noktadan sonra başkanlık için ‘‘hukuki’’ yollara başvurması beklenen Fuat Miras`ın ‘‘etik’’ olarak artık başkanlık savaşından çekilmesi gerektiğine dikkat çekti.

İstifasıyla TOBB`da kaosa yol açan Fuat Miras ise önceki gün yaptığı açıklamalarda, yönetim kurulunun 8 üyeyle aldığı kararın hukuka aykırı olduğunu, istifanın kabul edilmesi için 9 kişinin oyunun gerektiğini öne sürmüştü.

Sanayi Bakanlığı, TOBB Genel Sekreteri Şefik Tokat`ın Bakanlık İç Ticaret Genel Müdürlüğü`ne yaptığı başvuruyu değerlendirerek, görüşünü TOBB`a iletti. Bakanlık, TOBB`a gönderdiği görüş yazısında, ‘‘TOBB Yönetim Kurulu toplantısının 14 üyenin katımıyla açıldığı ve yasal zorunluluk bulunmamasına rağmen 8 üyenin kararıyla Miras`ın istifasının uygun olduğuna ve yerine yedek üye davet edilmesine karar verildiği, kararın, toplantı ve karar nisabı yönünden ilgili tüzüğe uygun olduğu’’ belirtildi.

İstifanın tek taraflı irade beyanı olduğu, istifanın kabul veya reddedilmesi konusunun yönetim kurulunda görüşülüp karara bağlanmasına ilişkin kanun ile bunun uygulanmasına ilişkin tüzükte herhangi bir hükmün yer almadığı belirtilen mütalaada, boşalan üyelik için yedek üyenin asıl üyeliğe davet edilmesi gerektiği vurgulandı.

İSTİFA OYUNCAK DEĞİL
Prof. Süheyl Donay, TOBB Başkanlığı tartışılan Fuat Miras`ın ‘‘Başkanlıkta ısrar etmesi halinde’’ mahkemeye başvurabileceğini söyledi. Prof. Donay, ‘‘Sanayi Bakanlığı, Miras`ın istifasının uygun olduğu görüşünü bildirmiş. TOBB bir kamu kuruluşu. Bu yüzden Miras İdare Mahkemesi`ne başvurarak istifasının geçerli sayılmaması için dava açabilir. Ancak istifa da oyuncak değil. TOBB gibi ciddi kurumlardan istifa edenler de sonuçlarına katlanmalı’’ dedi. Uzun yıllardır meslek örgütlerine hukuk danışmanlığı yapan bir avukat ise şunları söyledi: ‘‘Miras 5590 sayılı kanuna göre istifa etti. Ancak daha sonra basın yoluyla istifasını geri aldığını söyledi. İstifa tek taraflı bir irade beyanıdır. İstifa ilgili yere ulaştıysa, TOBB Başkanı`nın istifasını görüşüp karara bağlamak için yönetim kurulunun toplanmasına gerek yoktu. İstifanın kabulu diye birsey olamaz. Ticaret Kanunu`na göre yönetim kurulu yarıdan bir fazlasıyla toplanır. Odalar Kanunu`nda da salt çoğunlukla toplanır ve ekseriyetle karar verilir. Ancak bir yerde iki başlılık olmaz. Başkan ‘İstifamı geri aldım, ben başkanım diyorsa` konu İdare Mahkemesi`ne gidebilir. Ya da Bakanlık seçime gidilmesine karar verebilir.’’

Konseyler toplanıyor
TOBB Sanayi Odaları Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, önümüzdeki hafta toplanacak konseylerin bu konuyu ele alacaklarını belirtti. Çolakoğlu, seçime gidilmesi için 15 asil 15 yedek üyenin istifasının gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: ‘‘Bu üyelerin tamamı istifa ederse o zaman konsey üyeleri içinde yönetim kurulu seçimi yapılır.’’

Erez: Üzülerek izliyorum
TOBB`un eski başkanlarından Yalım Erez, TOBB`da olanları üzülerek izlediğini belirterek, ‘‘Başkan Miras`ın oturup bu duruma niye gelindiğini düşünmesi lazımdı’’ dedi. Miras`ın istifasının hukuki boyutu olduğuna dikkat çeken Erez, ‘‘Odalar Birliği Başkanı, 15 Sanayi Konseyi`nin başkanıdır. 7-8 kişinin başkanı değildir. Bir tarafın haklı olup olmadığı beni ilgilendirmiyor’’ dedi.

Şahinoğlu: TOBB`u zedeledi
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, ‘‘TOBB Başkanlığı çocuk oyuncağı değil, geri alacaktı madem başkan neden istifa etti?’’ dedi. Bu ortamda yapılanları saçmalık olarak değerlendiren Şahinoğlu, en sağlıklısının seçime gitmek olduğunu söyledi. Şahinoğlu, ‘‘TOBB’un zedelenmemesi gerekir ama Yönetim Kurulu da, Başkan da zedelemeyi başardı.’’

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.628 Değişim: 1,08% Hacim : 67.418 Mio.TL Son veri saati : 15:57
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.655
Açılış: 9.431
32,5857 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8284 Değişim: 0,28%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,71 Değişim: 0,45%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.