İstanbul Finans Merkezi’nin Teknolojisi BİST’ten

13.11.2014 - 14:27 | Son Güncelleme :

İstanbul 60 ülkenin kalbinde yer alıyor...

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber2.jpg">

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi ile yaklaşık 2 trilyon dolarlık milli gelire ulaşılmasında önemli roller üstlenecek olan Borsa İstanbul, 10. Kalkınma Planı kapsamındaki İFM Öncelikli Dönüşüm Programı çerçevesinde Teknolojik Altyapının Güçlendirilmesi’nden sorumlu olurken, finansal çeşitlilik, hukuki altyapı, faizsiz finans sistemi gibi başlıklara da katkı sunacak. Finans Merkezi’nin kurulması ile birlikte Borsa İstanbul çatısı altında işlem gören şirket paylarının piyasa değeri toplamının 2023’te GSYIH’nın yüzde 80’ine yükseltilmesi hedefleniyor.

İstanbul’u Londra, New York ve Frankfurt gibi dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri haline getirmek için başlatılan İstanbul Finans Merkezi projesinin kalbini Borsa İstanbul oluşturacak. Böylelikle Borsa İstanbul, Türkiye ekonomisi için 2023 yılında hedeflenen 2 trilyon dolar milli gelire ulaşmak amacıyla önemli roller üstlenmiş olacak. 2023 yılında en az 1.000 yerli şirketin olması, işlem gören şirketlerin paylarının piyasa değeri toplamının gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYIH) oranının en az yüzde 80’e yükseltilmesi hedefleniyor. Borsa İstanbul, 10. Kalkınma Planındaki IFM öncelikli dönüşüm programında “teknolojik altyapının güçlendirilmesi” bileşeninin sorumlusu olurken, finansal çeşitlilik, hukuki altyapı, faizsiz finans sistemi gibi başlıklara da katkı sunmakta.

Para gelişen ekonomilere kayıyor

Günümüzde dünya ekonomisine bakıldığında, ekonomi ağırlık merkezinin gelişen ekonomilere kaydığı görülüyor. 20 yıl önce küresel ekonomide payı üçte birin altında olan gelişen ekonomiler bugün dünya ekonomisinin neredeyse yarısını oluşturuyor. Bu kapsamda ülke ekonomilerinin finans merkezleri de küresel piyasalarda öne çıkan merkezler arasında yer almak için kıyasıya rekabet içindeler. İstanbul da bu rekabetin önemli adaylarından biri. İstanbul hâlihazırdaki yapısı itibariyle küresel finans merkezi olmanın gerekli koşullarının barındırıyor.

İstanbul 60 ülkenin kalbinde yer alıyor

Türk ekonomisi İstanbul’a 4 saatlik uçuş uzaklığındaki 60 ülkenin ekonomik kalbi konumundayken, İstanbul da Türk ekonomisinin kalbi. Türkiye GSYH’sinin yüzde 27’si İstanbul’dan sağlanıyor ve tarihinde 4 imparatorluga başkentlik yapmanın kültürel ve tarihi zenginliğini barındırıyor. Ekonomisi, nitelikli iş gücü, gelişmiş teknoloji altyapısı ve stratejik lokasyonu ile öne çıkan ve hali hazırda birçok uluslararası Kuruluşa ev sahipligi yapan İstanbul, uluslararası finans merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerlemekte. Bu durumun bir göstergesi İstanbul’un son 5 yılda Küresel Finans Merkezleri Endeksinde (GFCI) 37 finans merkezini geride bırakmasıdır. Ancak bulunduğumuz sıra henüz 42.

Rekabetçi bir yapı oluşturuldu

Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen dönüşümün tamamlanması ile İstanbul’un hak ettiği merkez hüviyetine kavuşturulması hedefleniyor. Borsa İstanbul, İstanbul Finans Merkezi’nin kalbinde yer alan kurum olarak, çalışmalarına hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu kapsamda Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe giren yeni Sermaye Piyasaları Kanunu bu iş modelinin yeniden tasarlanmasında önemli bir dönemeç olarak ortaya çıkıyor. Yeni kanun ile birlikte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası ve de İstanbul Atın Borsası bir araya getirilerek Borsa İstanbul anonim şirketi oluşturuldu. Bu yeni yapı ile birlikte, tüm sermaye piyasası işlemlerinin gerçekleştirilebilecegi küresel rekabetçi ortamda öne çıkabilecek bir borsa yapısı tesis edildi.

Farklı para birimleri ile eş anlı satış

Borsa İstanbul, son bir yıldır sürdürdügü görüşmelerini tamamlayarak, dünyanın en büyük borsa gruplarından Nasdaq-OMX ile 3 Temmuz 2013 tarihinde teknoloji tedarikine dayalı stratejik ortaklık ön anlaşması imzaladı. Söz konusu ön anlaşma ile Borsa İstanbul dünyanın en seçkin borsalarında kullanılan yüksek standartlarda teknolojiye sahip bir işlem platformuna kavuşacak. Birden fazla varlık sınıfının, farklı para birimlerinde eş anlı olarak alınıp satılabildigi ve işlem sonrası süreçlerle tam bir entegrasyonun sağlandığı bir altyapı devreye girecektir. Bu sayede, IFM eylem planında yer alan “teknolojik altyapının güçlendirilmesi” noktasında en önemli adım atılmıs oldu.

Dünya Bankası’ndan İslami Finans Merkezi

İFM eylem planında yer alan bir diğer madde ise, “finansal ürün ve hizmet çeşitliliğinin artırılması”dır. Finansal ürün yelpazesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara Borsa İstanbul tarafından da büyük katkı sağlanıyor. Borsa İstanbul yerleşkesinde Dünya Bankası Küresel İslami Finans Geliştirme Merkezi faaliyete geçerken, bu merkez, Dünya Bankasının uluslararası düzeyde, İslami Finans alanında açtığı ilk ofis olma özelliğine sahip. İslami finans ürünlerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacak merkez, aynı zamanda İstanbul’un İslami Finans alanında en önemli bölgesel finans merkezi olmasına katkı sağlayacak. Borsa İstanbul, yeni piyasalar ve ürünler geliştirmek için çalışmalarını ise tüm hızıyla sürdürüyor.

Listingİstanbul’a ilgi büyük

“İFM tanıtımının yapılması ve imajının oluşturulması” için Listingİstanbul projesi oluşturuldu. Bu proje ile yabancı şirketlerle görüşülerek İstanbul’un bölge için önemi aktarılıyor. Bu sayede uluslararası sermayenin İstanbul’da varlığının artırılması hedefleniyor. Çeşitli kurum ve borsalar ile Borsa İstanbul arasında oluşturulan bağlantılar ve karşılıklı imzalanan “memorandum of understanding” anlaşmaları da İFM imajı için önemli kazanımlardan. Öte yandan Nasdaq-OMX marka değerinin İstanbul’a kazandırılması, İFM imajının oluşturulmasına pozitif katkı sağlayacak.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2320 Değişim: 0,21%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2908
Açılış: 32,1637
35,1354 Değişim: 0,13%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.464,19 Değişim: -0,15%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.