300’ü aşkın şirket halka arza hazırlanıyor

13.11.2014 - 14:25 | Son Güncelleme :

Borsa İstanbul, 29 ilde 600 şirket ziyaret etti

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bist_haber1_650.jpg"> 

Başlattığı Halka Arz Seferberliği çerçevesinde şirket ortaklarıyla bilgilendirme toplantıları düzenleyen Borsa İstanbul, 2 yılda 29 farklı ilde 600 şirket ile toplantı gerçekleştirdi. Görüşülen şirketlerin yarıdan fazlası halka arza sıcak baktığını belirtti.

Borsa İstanbul, şirketlerin, kapasitelerini artırma, yenileme ve Ar-Ge yatırımları yapma, şirket satın alma, dış pazarlara açılma, markalaşma gibi iş planlarını hayata geçirmek için ihtiyaç duydukları kaynakları pay halka arzı yoluyla sermaye piyasalarından hem uzun vadeli hem de düşük maliyetle elde edebileceklerini anlatmak için Anadolu’nun dört bir yanına ziyaretler gerçekleştirdi. 2012 yılı Eylül ayından bu yana sürdürdüğü halka arz teşvik çalışmaları çerçevesinde, Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin sahiplerini ve yöneticileriyle bir araya gelerek halka arzın ve Borsada işlem görmenin sunduğu avantajları anlatan Borsa İstanbul, 600 şirkete ziyaret gerçekleştirdi.

Rekabet gücü var

Borsa İstanbul’un Halka Arz teşvik çalışmalarını değerlendiren Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. M. İbrahim Turhan; “Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve çalışmalar ile iş adamlarımızın, girişimcilikleri, yaratıcılıkları, çalışkanlıkları ve geleceğe bakış açılarıyla dünyanın en gelişmiş ülkelerinin pazarlarına ulaşabildiklerini ve dünyanın en büyük markalarıyla onların pazarlarında rekabet edebildiklerini büyük bir memnuniyetle gördük. İş adamlarımızın, Türk girişimcilerinin dünyayla olan bu rekabetlerinde ülkemiz sermaye piyasalarından güç alarak bir adım daha öteye gidebileceklerine ve ülkemizi orta ve uzun vadede dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri haline getireceklerine olan inancımız tamdır” dedi.

Büyük gruplarla görüşüldü

Borsa İstanbul, bugüne kadar madencilik, otomotiv, sağlık, ulaşım, inşaat, gıda, tekstil, kimya, petrol ürünleri, metal eşya ve makina, ağaç ve ağaç ürünleri, mobilya, basım-yayın gibi pek çok sektörden ISO I. ve II. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, TIM 1000, Capital 500, Fortune 500 gibi listelere giren büyük ölçekli şirketlerle görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca; Altınbaş Holding, Bilkent Holding, Boydak Holding, Çalık Holding, Erdemoğlu Holding, Eren Holding, Hayat Holding, Kibar Holding, Limak Holding, Soyak Holding, STFA, Tosyalı Holding, Yıldırım Holding gibi Türkiye’nin önde gelen grupları ile de halka arz teşvik çalışmaları kapsamında bilgi paylaşımı yapıldı.

2 bin katılımcı bilgilendirildi

Şirket ziyaretlerinin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında sanayi ve ticaret odaları, meslek örgütleri, sektörel ve bölgesel birlikler ve derneklerle birlikte 30’un üzerinde organizasyona imza atılarak “Halka arz ve Borsa İstanbul’un sunduğu fırsatlar” konusunda toplamda 2 bini aşkın katılımcıya bilgi aktarıldı.

300’ü aşkın şirketin gündemi halka arz

Halka arzın şirketlere ne gibi katkılar sağladığına ilişkin detaylı bilgilendirmenin yapıldığı görüşmelerin, karar alıcılarda halka arz fikrinin oluşmasında olumlu katkı sağladığı görüldü. Yapılan bu görüşmelerin de etkisiyle 600 şirketin yarısından fazlası halka açılmayı gündemlerine aldı. Görüşülen büyük ölçekli şirketlerden 10’u halka arz sürecinde önemli aşamalar kaydetti. Bu şirketlerin kısa süre içerisinde halka arz hazırlıklarını tamamlayarak Borsa İstanbul’da işlem görme başvurularını yapmaları bekleniyor. Şirketlerden alınan geri bildirimler de önümüzdeki dönemde daha fazla şirketin halka arza ilgi göstereceğini ortaya koyuyor.

Düşük maliyetle finansman imkanı

Şirketler, paylarını halka arz ederek, alternatif finansman yöntemlerine göre daha düşük maliyetle, uzun vadeli ve geri ödemesi olmayan bir finansmana ulaşıyorlar. Şirketlerin paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmesi, bankacılık ve para piyasası nezdindeki kredibilitelerini artırarak daha kolay ve uygun maliyetlerle kredi bulmalarını ve paylarını teminat göstererek kredi kullanabilme imkanı kazanmalarını da sağlıyor.

İşbirliğine olumlu katkı

Şirketler halka arz sonrasında ortaya çıkan ek kaynak gereksinimlerini “İkincil Halka Arz”lar ile karşılayarak yeniden finansman imkânı da yaratabiliyorlar. Halka arz, şirket paylarına likidite kazandırarak mevcut ortaklara da önemli bir finansman imkânı sağlıyor. Ayrıca, şirketler hakkında artan farkındalık ve bilinirliğin sağladığı avantaj çerçevesinde gerek yurt içi, gerekse yurt dışında şirketlerle çeşitli İşbirliği imkânları artmakta ve bu sayede şirketler, ulusal ve uluslar arası piyasalarda önemli bir rekabet avantajı elde etmektedirler.

Kurumsallaşmayı getiriyor

Şirketlerin paylarını halka arz etmeleri ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamaları bir hazırlık süreci dâhilinde gerçekleşmektedir. Bu süreç içerisinde şirketin organizasyonel ve yönetsel yapısında kurumsallaşmaya katkı sağlayacak değişiklikler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca paylarının Borsa İstanbul’da işlem görmesini sağlamak suretiyle şirketler, sermaye piyasası mevzuatının rehberliği sayesinde daha kurumsal bir yönetim yapısına kavuşabilmekte ve bu suretle şirketlerin nesilden nesile sorunsuz ve daha başarılı bir şekilde aktarımı sağlanmaktadır.

Halka arzlar hız kazanacak

2014 yılının ilk yarısında yaşanan Global piyasalardaki dalgalanmalar, 30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaskanlığı seçimi gibi faktörlere rağmen halka arzlar hız kesmedi. 7 Temmuz 2014 tarihinde işlem görmeye başlayan İzmir Fırça Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile birlikte Borsa İstanbul’da 2014 yılında gerçekleştirilen halka arz sayısı 9’a ulaştı. Gerçekleşen halka arzların yanı sıra hali hazırda 8’i Pay Piyasasına, 3’ü Gelişen İşletmeler Piyasasına olmak üzere Borsa İstanbul’a halka arz başvurusunda bulunan toplam 11 şirket bulunuyor. Ayrıca, FED para politikalarında ortaya çıkan değişiklik sonrasında sermaye ve finans piyasalarında yaşanan dalgalanma nedeniyle ertelenen önemli büyüklükteki halka arzların son dönemdeki istikrarlı ortamın sürdürülmesiyle birlikte yıl sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaygılar giderildi

Halka arzı teşvik etmek kapsamında yapılan görüşmelerde, şirketlerin halka arzla ilgili belli kaygılar taşıdıkları ve bir takım hususlarla ilgili bilgi eksikligi bulunduğu görüldü. Bu hususlarla ilgili gerek geçmiste halka arz gerçekleştiren şirketlere ilişkin başarılı örneklerin gerekse yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen tedbirlerin paylaşımı yoluyla şirketlere bilgilendirme yapılarak eksik ve yanlış bilgiden kaynaklanan çekinceler büyük oranda giderildi. Grup çatısı altında faaliyet gösteren şirketlerin bir kısmı, grubun politikası gereği halka açılmayı düşünmezken, bir kısmının ise öncelikle grubun diğer şirketlerinin başarılı bir şekilde halka arzlarını bekledikleri tespit edildi. Yabancı ortaklı birçok Türk şirketinin ise yapılan ortaklık anlaşması gereği halka arzı düşünmedigi öğrenildi.

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/tablo_111.jpg">


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.320 Değişim: 1,59% Hacim : 105.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.145 16.05.2024 Yüksek 10.320
Açılış: 10.189
32,2253 Değişim: 0,19%
Düşük 32,0544 16.05.2024 Yüksek 32,2908
Açılış: 32,1637
35,1181 Değişim: 0,08%
Düşük 34,9473 16.05.2024 Yüksek 35,2290
Açılış: 35,0914
2.467,14 Değişim: -0,03%
Düşük 2.450,84 16.05.2024 Yüksek 2.485,48
Açılış: 2.467,81
HALKA ARZ REHBERİ
Halka arz nedir? Halka arz yolu ile başta hisse senetleri (pay) olmak üzere, tahvil, bono, kira sertifikası gibi sermaye piyasası araçlarının satışı mümkündür... devamı ›
Halka arzın faydaları nelerdir? Şirket paylarının BIST'te işlem görmesinin faydaları üç başlıkta incelenebilir: makro ekonomi açısından, yatırımcılar açısından ve şirketler açısından... devamı ›
Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı... devamı ›
Gelişen İşletmeler Piyasası KOBİ’ler için fırsat GİP’te halka açılan şirket sayısı 25 olup, 2 tanesi şartlarını sağlayarak Borsa İstanbul’un ana pazarı olan Pay Piyasası’na geçmiştir... devamı ›
Kaynak temininde iki alternatif yöntem Borsa İstanbul, şirketlere sunduğu alternatif fırsatlarla şirketlerin fon temin etmelerini kolaylaştırma yolunda önemli imkanlar sunmaktadır... devamı ›
Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi arttı 2012 yılından bu yana şirketlerimizin sermaye piyasalarının imkanları ile temin ettikleri fon tutarı 156 milyar TL’yi aşmıştır... devamı ›
1 2 3 4 5 6
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.