Piyasanın kara kuğusu: Koronavirüsü

31.01.2020
Seda YALÇINKAYA ÖZER
2020, ‘ne yıldı ama’ diyebileceğimiz gelişmelerle başladı. Yılın başında ABD – İran gerginliği piyasaları tedirgin etse de şimdilerde Çin’de yankılanan virüsün piyasanın kara kuğusu olmaya aday olduğunu izliyoruz.

Çin’in Wuhan kentinde kendini gösteren Koronavirüsü kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı 170’i aşarken, teyit edilen vaka sayısı 8 binin üzerine yükseldi. Gözlem altında tutulan kişilerin sayısında da gittikçe artış olduğu bildiriliyor. Dün ise Dünya Sağlık Örgütü acil durum ilan etmesine karşın Çin’e yönelik ticaret ve ulaşıma bir yasaklama getirmemesi piyasaları bir nebze olsun yatıştırmış görünüyor. Önümüzdeki süreçte Çin’den yankılanacak gelişmeler piyasaların odak noktası olmaya devam edecek. Piyasalarda yeni gündemin en popüler sorusu ise “Korona virüsü piyasaların yeni kara kuğusu mu?” oldu.

Haberin Devamı

Bu soruyu cevaplamak için biraz eskilere gidelim. Henüz aynı boyutta bir salgından bahsetmek mümkün olmasa da hiç kuşkusuz ki akıllara 2003 yılındaki SARS virüsü geliyor. Ancak o tarihte Çin’in global büyümedeki payı yüzde 5 civarındaydı. Şimdilerde ise Çin’in global büyümedeki payı yüzde 20’ye yükselmiş durumda. Bunun anlamı, mevcut durumun SARS salgınına yakın boyutlara ulaşması halinde öncelikle Çin’in ekonomik aktivitelerini zayıflatacak ve sonrasında global piyasalardaki endişeyi daha da artıracak bir durumun olabileceğidir. Söz konusu durum 2003 yılından çok daha derin izler bırakabilir. Dolayısıyla piyasanın şu an ki odağının virüs kaynaklı haberlerde olması oldukça normal.

Oysaki ABD hisse senedi piyasalarında ABD – Çin birinci faz anlaşmasının imzalanması risk iştahını yükseltmiş, düşük faiz ortamında yatırımcılar hisse senedi piyasasına iyice kaymıştı. Aslında Amerika piyasalarının pahalı bir noktaya geldiğini söylemek yanlış olmaz. Virüsün etkileri küresel piyasalarda daha şiddetli hissedilmeye başlanması halinde hisse senedi yatırımcısının pozisyonunu terk etmesi için önemli bir sebep olmuş olacak. Böyle bir ortamın oluşması halinde S&P endeksinde 3 bin 200 seviyesine doğru satışların hızlanması beklenebilir. Dow Jones endeksinde ise ilk etapta satışlar 28 bin 400 seviyesine doğru hız kazanabilir. Bunlar şimdilik kötü senaryo. Ancak gelişmelerin gösterdiği yol haritasını izlemekte fayda olacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Şimdilik Borsa İstanbul’da global ortamdaki endişelerle açılışlar zayıf başlasa da gün içinde toparlanma eğiliminin olduğunu izliyoruz. Endekste yukarı yönlü istek var. Muhtemelen tedirginliğin arttığı ortamda alımlar çok güçlü olmayacaktır ancak yükseliş potansiyelinin korunmaya çalıştığını da söylemek mümkün. Şimdilik 123 bin 500 seviyesi yukarıda alımların yavaşladığı yer. Buna karşın endeksin gün için bin puan ya da üzerinde yaptığı küçük düzeltmeleri sağlıklı görüyoruz. Bu ortamda 119 bin 100 seviyesi üzerinde alımların karşılanmaya devam etmesi halinde yükseliş eğilimi korunabilir. 119 bin 100 seviyesinin altında güç kaybı, 117 bin – 115 bin bandında realizasyonu beraberinde getirebilir ki böyle bir durumda hisse odaklı alım noktaları oluşabilir. Bilanço dönemine girmiş bulunuyoruz. Bu nedenle bilanço döneminin yansıtacağı hisse bazlı hareketler izleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte olumsuz olaylar yaşansa dahi borsanın fırsatlar vermeye devam edeceğini düşünüyorum.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.893 Değişim: 1,81% Hacim : 44.926 Mio.TL Son veri saati : 12:22
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.900
Açılış: 9.763
32,5757 Değişim: 0,27%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9813 Değişim: 0,03%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.462,56 Değişim: 1,08%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.