Dolar dipten yükselişe geçti ! İşte beklenti...

27.03.2017 - 09:28 | Son Güncelleme :
Dolar dipten yükselişe geçti ! İşte beklenti... | Döviz Haberleri

1 ayın en düşük seviyesini görerek 3.58'in altını gören dolar fiyatları sonrasında yükselişe geçerek 3.62 seviyesinin üzerini gördü. Kur dış piyasaları izliyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın hazırladığı ilk büyük yasa teklifi olan sağlık tasarısını Kongre'den geçirememesinin ardından dolarda görülen değer kaybına paralel dolar/TL de sabah saatlerinde 3.60'ın altına geriledi. Dolar kuru gün içerisinde en düşük 3.5860 seviyesini görürken sonrasında yükselişe geçti. Dolar/TL en yüksek 3.6240 seviyesini görürken saat 17.26 itibarıyla 3.6220 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Dolar/TL, geçen hafta tasarıya ilişkin beklentilerle genel olarak yatay bir seyir izlerken cuma günü saat 17.52'de 3.6201/3.6210 seviyesindeydi.

EURO DA DALGALI

Euro/TL ise yeni haftaya 3.90 seviyesinden başladı. Euro kuru en düşük 3.8935 seviyesini görürken sonrasında yükselişe geçerek en yüksek 3.9458 seviyesini gördü. Kur şu sıralar 3.9420 seviyesinden işlem görüyor.

##$$DOVIZWIDGET##$$

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDER Mİ?

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Piyasaların gözünü çevirdiği Donald Trump’ın sağlık hizmetleri yasa tasarısının, gerek Cumhuriyetçiler’den yeterli destek gelmemesi, gerekse de ObamaCare’i destekleyen Demokratlar nedeniyle geçmeyeceği anlaşıldı ve tasarı oylama yapılmadan geri çekildi. Söz konusu durum elbette Trump’ın ekonomik reform takvimine bazı değişiklikler getirecek ve yeni başlıklara geçilmesini zorlaştıracaktır. Cumhuriyetçiler’in tamamının Trump’ı desteklememesi borç tavanının kabulü konusunda da zorlu bir süreci beraberinde getirecektir. Öte yandan, bu durum ekonomik paketin içerisinde yer alan diğer düzenlemelerin de hayata geçirilebilirliğini sorgulatacaktır. En başta vergi indirimi konusu... Çünkü Fed’in teknik faiz artırımlarıyla cevap vermesi en muhtemel başlık. Piyasaya verilen para artmayacağı için dengeleme amaçlı teknik faiz artırımlarına çok gerek kalmayabilir" dedi.

Haberin Devamı

##$HABER_1437664$##

Bu nedenle USD değer kaybettiğini belirten Erkan, "Reel sektörün olumsuz fiyatlaması S&P 500’ü aşağı götürse de, sağlık sektörü hisselerindeki yükseliş durumu dengeliyor, o yüzden hareket şimdilik yatay. ABD 10 yıllı tahvil faizlerinde de yüzde 2,35 seviyesine doğru bir hareket var ki, özellikle tahvil piyasasında bir kırılma pozisyon dengesini tahvil long tarafına belirgin bir şekilde kaydırabilir. Aynı zamanda USD long pozisyonlarda da kayda değer bir azalma beklenebilir" şeklinde ekledi.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Erkan, şöyle devam etti: "Tahminim paralelinde yansıma para ve hisse senedi piyasalarına farklı şekilde oldu. Azalan risk iştahı hisse senetlerini aşağı çekiyor. Bu yüzden VİOP tarafında açılış, karışık ve negatif ağırlıkta olan Asya EM borsaları nedeniyle yatay negatif oldu. USDTRY paritesinde ise gerileyen USD ve güçlenen EM paraları paralelinde 3,60 altına olan sarkma görüyoruz, bu geri çekilme momentumu muhtemelen USD hareketi zayıf kaldıkça sürecek ve 3,55 – 3,50 seviyelerine doğru kur eğilim göstermeye devam edecek.

Hafta içinde içeride açıklanacak 4Q16 büyümesi, ABD’de yüzde 2’ye revize edilmesi beklenen büyüme ve PCE verileri fiyatları etkileyecek faktörler olacaktır."

DOLARDA 3.60'IN ALTI ÖNEMLİ

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, tasarının geçmemesi ardından ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin aşağı gelmeye devam etmesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kazandığını söyleyerek, "Faizler yüzde 2.3660 seviyelerine kadar geriledi, dolar/TL de 3.60'ın altını test ediyor. Dolar/TL uzun zamandır 3.60-3.64 bandında kaldığı için 3.60 seviyesinin altı önemli, kalıcı olursa 3.55'e kadar gerileme potansiyeli var. Artık gözler ABD'de vergi reformuna çevrildi. Trump'ın Cumhuriyetçiler arasında çok güçlü olmadığı algısı piyasada tedirginlik yaratıyor" dedi.

PİYASALAR BUNLARI TAKİP EDECEK

Haberin Devamı

Yurtiçinde ise bugün saat 14.30'da Mart ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Haftanın kalanında ise yurt içinde Cuma günü açıklanacak olan dördüncü çeyrek büyüme verisi bekleniyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başta darbe girişimi ve terör olayları olmak üzere küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daraldı.

Piyasalarda ayrıca TCMB'nin likidite adımları da izlenmeye devam edilecek.

Yurtdışında ise bu hafta aralarında Başkan Janet Yellen'ın da olduğu Fed tarafından gelecek açıklamalar izlenecek.

'TRUMP' İLE ALTIN YÜKSELDİ, DOLAR DİP YAPTI

ABD endeks vadeli işlemleri ve dolar sağlık tasarısını geçememesinin ardından Trump'ın vergi kesintilerini ve kamu harcamalarının artırımı önerileri için yeterli destek toplayıp toplayamayacağına ilişkin şüphelerle gerilerken, Asya borsaları da güç bulmakta zorlanıyor.

Trump'ın başlıca seçim vaatlerinden olan Obama dönemi sağlık sigortası düzenlemelerini kaldırmak için hazırladığı tasarıya kendi partisinden destek bulmakta zorlanması altın ve yen gibi güvenli liman varlıklara talebi de artırdı.

Dolar, tasarının geri çekilmesinin ardından ekonomiyi destekleyici politikaların nasıl hayata geçirileceği endişeleriyle iki ayın dip seviyelerine geriledi.

FONLAMA MALİYETİ YÜKSELDİ

Merkez Bankası'nın (TCMB) fonlama maliyetini beş yılın zirvesinde tutmaya devam etmesi de TL'yi destekleyen bir unsur olarak ön plana çıkmaya devam ediyor.

TCMB, para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılmaya başlanan geç likidite penceresi faizini son PPK toplantısında 75 baz puan artırması sonrasında bu artışı likidite adımlarıyla fonlama maliyetine yaklaşık 50 baz puan yükseliş olarak yansıttı.

Ortalama fonlama maliyeti Cuma günü yüzde 11.33 seviyesine yükseldi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 10 yıllık gösterge olan 24 Şubat 2027 itfalı tahvilde Cuma günü ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 10.80, valörde son işlemde yüzde 10.77 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde ise Cuma günü ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 11.46 seviyesindeydi. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.736 Değişim: 0,21% Hacim : 23.572 Mio.TL Son veri saati : 11:41
Düşük 8.695 19.03.2024 Yüksek 8.764
Açılış: 8.702
32,3378 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,5143
Açılış: 32,2803
35,1154 Değişim: -0,19%
Düşük 35,0707 19.03.2024 Yüksek 35,5201
Açılış: 35,1827
2.235,15 Değişim: -0,37%
Düşük 2.232,38 19.03.2024 Yüksek 2.254,55
Açılış: 2.243,53
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.