Geçen senenin kaybını yavaş bir şekilde geri alma çabasına giren altın yılbaşından bu yana %9 kazanç sağladı
Geçen senenin kaybını yavaş bir şekilde geri alma çabasına giren altın yılbaşından bu yana %9 kazanç sağladı.
Sinan Eralp İş Portföy - Portföy Yöneticisi
$1275 ile $1325 fiyat aralığı önemli destek ve direnç noktaları olurken, bu seviyelerden ayrışma kısa süreli olup değerli metal bandın içine tekrar yerleşti. Bandın dışına çıkan hareketler yakından takip edilmeli ve kalıcı olması durumunda yön arayışı için bir gösterge olarak alınmalıdır.
Dünya merkez bankalarının başta Rusya ve Kazakistan olmak üzere geçtiğimiz çeyrekte altında net alıcı konumda olmaları ile geçen senenin ikinci çeyreğine göre merkez bankası talepleri toplamda %28 arttı bu da altında fiyatların aşağı yönlü baskısını az da olsa azalttı. En büyük altın alıcısı durumuna Çin’den koltuğu devralan Hindistan tekrar geçti. Ancak bu toplam talepteki %16’lık daralmaya engel olamadı. Bunda önemli bir pay da arz tarafında artışın yıllık bazda 13% olarak gerçekleşmesi oldu.
Yukarı tırmanıştaki Orta Doğu, Ukrayna ve Kuzey Irak etkisi göz ardı edilmese de değerli metalde jeopolitik gerginlikten kaynaklanan yükseliş beklenen ölçüde yaşanmadı. Altının bu gecikmeli reaksiyonu Amerika’nın büyüme beklentisinin gerçekleşmeye çok yaklaşması ile giderek daha belirgin hale geldi. Bu nedenden yukarı yönlü fiyat beklentisinin kısa vadeli olarak da olsa masada olduğu ve Amerikan faizlerindeki gelecek artışlar ile orta ve uzun vadede aşağı yönlü baskının artacağı unutulmamalıdır.