Piyasalarda neler oluyor?

22.04.2020
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
Nisan ayının da yavaş yavaş sonuna yaklaşıyoruz. Küresel piyasalar ise yangın yeri. Her gün yeni bir gelişme ile piyasaları öngörmenin ciddi anlamda zor olduğu günlerden geçiyoruz.

2020 yılına nasıl umutlarla başlarken, Covid19 nedeniyle çok başka senaryoları konuşmaya başladık. Önümüzdeki günlerinde önemli olduğunu haber akışlarının ön planda olacağını bekliyorum. Dünya normale dönmeye çalışıyor, Avrupa ve ABD kısıtlamaları kademeli bir şekilde kaldırmaya başladı. Ne yazık ki virüs ortadan tamamen kalkmadı ama artık yavaş yavaş piyasaların normale dönme isteğini gözlemliyoruz. Bundan sonrası yine zor olacak sonuçta bu dönemde ekonomiler hasar gördü, bu hasarların sarılması için biraz daha zaman var. Bu süreç, piyasalar açısından da yorucu geçiyor. Dışarıda borsalarda zaman zaman ciddi satışlarla karşılaşıyoruz sonrasında toparlanma çabaları, diğer yandan altına olan talep bir anda hızlanıyor sonrasında yerini kar satışlarına bırakıyor. Karışık bir denklem içerisindeyiz resmen.

Haberin Devamı

Borsa İstanbul 100 endeksinde 50 günlük ortalaması 100 bin 500 seviyesinden geçiyor. Bu seviyesi bizim için direnç noktası olarak takip edilebilir. Bu direncin üzerine doğru hareketini genişletmesi içinse iç piyasa açısından olumlu haber akışlarına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla böyle bir ortam oluşmadığı sürece borsada kalıcı bir yükseliş oluşmayabilir.

Bilanço sezonu başlıyor, zaman zaman hisse bazlı hareketler görmeye başlayacağız. Ancak ana resimde borsa için bir tedirginlik söz konusu yani olası bir satışa daha hazırlıklı olmalıyız. Tabii kesin olur diyemem ama olası bir satış bence panik havası yaratması sizler için aksine yavaş yavaş alımları yapmaya başlayabilirsiniz. Artık son satış olur diye düşünüyorum. Teknik olarak ise 95 bin seviyesini destek noktası olarak takip etmeye devam ediyoruz. Olası satışların bu seviyeye kadar karşılanması durumunda bahsettiğim satışlar biraz zor olur. Ancak endeks 95 bin seviyesinin altına doğru bir harekete başlarsa bu durumda satışlar 90 bin seviyesine doğru uzayabilir. Dolayısıyla 95 bin altına biraz dikkat.

Haberin Devamı

Bugünkü yazımı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kararı sonrası yazdım ve kararın borsa üzerinde ciddi bir hareket yaratmadığını görmüş olduk. Zaten, Merkez beklentilerin üzerinde bir faiz indirimi bile yapsa piyasayı alıştırmıştı ve enflasyon konusunda özellikle eli rahattı. Bu nedenle Merkez kaynaklı bir oynaklık oluşmadı. Benim bundan sonrası için beklentim, swap antlaşmasına dair görüşmelerde olumlu bir sonuca varılması. Eğer bir antlaşma haberi alırsak bu durum yurtiçi piyasalar özelinde olumlu algılanabilir. O zaman endeksin kazançlarını daha da genişletmesini beklerim. Zaten, hafta sonu TCMB Başkanı Murat Uysal’da açıklamalarında, görüşmelerin sürdüğünün sinyalini verdi.

Dolar/TL kurunda bir huzursuzluk var ve uzun zamandır söylediğim bir şey. Dolayısıyla kurun yukarı yönde hareketi benim için çok sürpriz değil. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında çok güçlü değil. 2020 yılında, Gelişmekte olan ülke paralarına yönelik fon girişlerinin yerini fon çıkışları aldı. Her ülkenin kendi iç sorunları da cabası. Kısacası bu yıl onların yılı olamadı ve bu durumda TL üzerinde baskı yarattığı için kuru rahatsız ediyor. Teknik görünümde, 7.00 TL direncini zorlamaya başladı ve ilerleyen günlerde bu direncin üzerine doğru hareket yapabilir. Ancak bu durum yerini kar satışlarına bırakabilir düşüncesindeyim. Soluksuz bir yükseliş olmayabilir. Zaten, TCMB aktif bir şekilde piyasada ve gelişmeleri yakından izliyor. Kurda olası rahatsız edici bir görünüm, Merkez’in kontrolünde olabilir. Kısacası, ben kurda geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekliyorum. Zaman zaman tansiyon yükselse bile ana resimde temkinli kalmasını bekliyorum. Bu süreci, 6.80 TL seviyesinin üzerinde geçirmeye devam edebilir. Olası 7.00 TL üzeri tepkiler şimdilik zayıf kalabilir düşüncesindeyim. Mevcutta dolar pozisyonları korunabilir ancak ilave pozisyonlar için dikkatli olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

En sevdiğim enstrüman olan ons altın içinse orta-uzun vadede yükselişin devam etmesini bekliyorum. Virüs tamamen hayatımızdan çıktıktan sonra dünya genelinde Merkez Bankalarının uygulamış olduğu politikalar, teşvik paketleri ve düşük faiz ortamı aynı zamanda petrol fiyatlarındaki toparlanma çabası derken kısacası altın özelinde yine olumlu yorumlanabilir. Dolayısıyla altında geri çekilmelerin sınırlı kalmasını bekliyorum ve hatta olası 1650 dolar seviyesine doğru sert düşüşler yatırımcılar açısından değerlendirilebilir. Ana resimde teknik olumlu. 

Gram altın yatırımcıları, sizlerde mevcutta uzun pozisyonlarınızı korumaya devam edebilirsiniz. İlave alımlar yapmak içinse geri çekilmelerde kademeli bir şekilde değerlendirmeniz mümkün olabilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.718 Değişim: 0,00% Hacim : 72.026 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.718 18.03.2024 Yüksek 8.863
Açılış: 8.845
32,3334 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2510 19.03.2024 Yüksek 32,4019
Açılış: 32,2803
35,1482 Değişim: -0,10%
Düşük 35,1089 19.03.2024 Yüksek 35,4631
Açılış: 35,1827
2.244,25 Değişim: 0,03%
Düşük 2.240,50 19.03.2024 Yüksek 2.250,99
Açılış: 2.243,53
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.