Gelecek hafta takvimine ABD-Çin gerilimi ekleyelim mi?

28.05.2020
Aylin CEVİZCİ
Covid-19 salgınına dair tablo dünya genelinde yeni yeni normalleşmiş, ikinci dalga ihtimalini gündeme getirmemek adına piyasalar önlemler alırken piyasaları ABD-Çin arasındaki gerilimi rahatsız ediyor.

Daha önce ABD’nin Çin’i salgına dair vaka sayılarına ilişkin olarak doğru bilgi vermediği ile suçlarken, şimdi de Çin’in Hong Kong’a yönelik Ulusal Güvenlik Yasası uygulamasından dolayı yaptırım uygulayabileceğini dile getirdi.

Piyasalar ekonomik faaliyetlerin açılmasının ardından vaka sayısında olumsuz bir gelişmenin olmaması risk iştahı toparlanırken, unutulan bu kavganın yeniden gündeme gelmesi güvenli limanlara kaçışları destekliyor. 

Haberin Devamı

Bu hafta sonuna doğru konuyla ilgili açıklama bekleniyor. ABD Başkanı Trump’ın bu konuda açıklayacağı yaptırım kararı Çin’in de kısa zaman içerisinde aksiyon almasına neden olabilir.

Bu nedenle gelecek haftanın gündemi gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında verisel olarak bir hayli yoğun fakat haftanın en kritik başlığı olarak ABD-Çin arasındaki artan tansiyonu eklemekte fayda var.

Gelecek hafta yurtiçinin kritik verisi mayıs ayı enflasyonu olacak.  Bu verinin göstereceği performans TCMB kanadındaki aksiyonlar ile ekonominin açılması ve Ramazan ayında gıdaya artan talep etkisiyle fiyatlama davranışlarındaki değişimin ne yönde olduğuna dair değerlendirme yapmak adına kritik olacak. Bununla birlikte haftanın ilk işlem gününde açıklanacak olan imalat PMI verisi daha çok büyüme ve sanayi üretimi verileri açısından takip edilecek. Bu datalara öncü olan bu veriyi makro açıdan ele almak adına yorumlayacağız. Ayrıca içeride normalleşme adımları ile alınacak kararların haziran ayı için belirleyici olması beklenebilir. Şunu da eklemekte fayda var. Bugünden itibaren toplantıların online değil, yüz yüze olması da gündemde iken gelecek haftadan sonra salgın sürecinde alınacak normalleşme kararları kritik olacak.

Haberin Devamı

ABD’de istihdam dataları, Avrupa’nın PMI verileri ekonominin gidişatı hakkında fikir verebilir. Gelecek hafta Avrupa’da öncü olarak izlediğimiz PMI verilerinin mayıs ayı göstergelerini takip edeceğiz. Mayıs ayında Avrupa’da birçok ülke kademeli şekilde açılmalara başladı. Ekonomilerin açılmasıyla birlikte faaliyetlerin başlaması veriler üzerinde nasıl etkili olduğunu görebilmek adına PMI verileri kritik olacak. İyi veri gelişen ülke para birimlerinin değerlenmesine imkân tanıyabilir.

ABD’de tarım dışı istihdam verisi nisan ayında 20,5 milyon kişi azaldı. Bu aya dair beklenti ise 10 milyona yakın azalmanın görülmesi yönünde. Saatlik kazançlar tarafındaki veri bir büyüme olarak değerlendirilmezken, istihdam cephesindeki düşüşlerin bu noktada önemli olabileceğini belirtebiliriz.

Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) teşviklere dair açıklamalar gelir mi? Negatif faiz sürecini devam ettiren banka, varlık alım konusunda cesur tavrını koruyor. Bu noktada ECB için önemli bir karar değişikliği beklentisi söz konusu değil. Yalnızca burada kurulun açıklamaları ve karar sonrasında ECB Başkanı Lagarde’in ekonomi ve salgına dair sunacağı tavrının nasıl olacağı önemli olacak.

Veri bazlı gelişmelerin para birimleri üzerinde etkili olmasını bekliyoruz. Covid-19 salgınına dair gelişmelerin ve siyasi tansiyonu yükseltecek her türlü gelişmenin ise endeksler ve risk iştahında etkili olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle takvim dışındaki her gelişme son bir haftadır iyi giden endekslerin seyri açısından şekillendirici olacak.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4736 Değişim: -0,20%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9819 Değişim: 0,44%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,64 Değişim: 0,47%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.