İş hayatında “şapka” devri

03.01.2014 - 14:10 | Son Güncelleme :

Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketi, başarının yolunu çiziyor.

Çalışma yaşamındaki koçluk kavramını eğitim ve danışmanlık ile birleştirerek hayatın her alanına yayan Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketi, başarının yolunu çiziyor.

“Bazen hangi şapkayı nedene giydiğin çok şeyi değiştirir”, “Bazen hangi şapkayı önüne koyup düşündüğün daha önemlidir”, “Bazen giydiğin şapkanın kafana uyması sana değer katar” ve “Bazen doğru şapkayı giymek çözümün ta kendisidir”…

Aslında şirketin sitesinde yer alan bu cümleler hayattaki, özellikle çalışma yaşamındaki başarının ipuçlarını veriyor. kobiden.com muhabiri Hülya Keskin haberine göre; istikrarlı başarıya giden yolun önemli bir güzergahını ise sektöre getirdiği farklı bakış açısı ile verdiği eğitimlerle Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketi oluşturuyor.

Şapka’nın ardındaki isim ise Müge Çevik. Ankara Üniversitesi (Mülkiye) Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi’nde MBA yapan Çevik, master programını tamamlayınca, yurtdışı pazarlar müşteri temsilcisi olarak uluslararası satış ile tanışıyor. Bugünler ile ilgili “Kurumsal hayatım boyunca aldığım eğitimlerle kişisel gelişimin farklı yüzlerini tanıdım” diyen Çevik, çalışma yaşamındaki koçluk kavramını hayatın her alanına taşımak, başka birey ve kurumlara tanıtmak için Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketini kuruyor.
Böylece ŞAPKA, insanların, şirketlerin hayatlarına yeni bir bakış açısı sunduğu gibi, sektöre de farklı bir soluk getiriyor. Şirket, koçluk aracını eğitim ve danışmanlık ile birleştirerek değişik bir metot izliyor.
Eğitim, danışmanlık ve koçluk üzerine eğitim veren şirket, profesyonelden ev kadınlarına, sporculardan gençlere, büyük işletmelerden KOBİ’lere kadar çok geniş bir yelpazeye hizmet sunuyor. Aslında ŞAPKA, iş yaşamını hayat bütünün içinde bir parça olarak ele alıyor. Şirketlere de değişimi ve hızlı büyümeyi yönetebilme yetkisi kazandırmayı planlayan ŞAPKAKoçluk Eğitim Danışmanlık şirketinin kurucusu  Müge Çevik ise verdikleri eğitimleri ve hedeflerini anlattı.

Şirketiniz ne zaman kuruldu?

Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık, 2012 yılının başlarında kuruldu. 8’i sürekli olmak üzere toplam 15 kişilik bir ekiple birlikte çalışıyoruz.

Ne tür hizmetler sunuyorsunuz?

İçinde bulunduğumuz çağda her şey hızla değişiyor. Bireyler ile kurumlar hem bu değişime ayak uydurarak var olmak hem de bunun ötesine geçmek ve hedeflerini gerçekleştirmek istiyorlar. Şapka, bu yolculukta “koçluk” aracını eğitim ve danışmanlık ile buluşturuyor. Müşterilerimize koçluk, danışmanlık, eğitim ve yaklaşım gibi hizmetler sunuyoruz.

Ücretsiz eğitimleriniz hangi konuları kapsıyor?

Ücretsiz seminer veya eğitimler başlıklara göre değişiyor. Bu eğitimleri bazen tanıtım amaçlı bazen verdiğimiz eğitimlere tamamlayıcı bazen de yurtdışından yeni gelen bir eğitmenin farklı bakış açısını müşterilerimize sunmak için düzenliyoruz. Ayrıca kişisel gelişim başlığında ücretsiz seminerler düzenliyoruz. “UpaGuru!” adında bir sosyal sorumluluk projemiz de var. Guru” Sanskritçede isim olarak kullanıldığında “bilgiyi söyleyen, paylaşan, öğreten, öğretmen” anlamına geliyor. “Upa” ise yine Sanskritçede “yakınındaki, yanındaki” anlamına geliyor. Dört UpAguru! koçu ve zaman zaman da onlara katılan konuklarla; üniversitelerde 3 ve 4. sınıf öğrencileriyle buluşarak ücretsiz eğitim veriyor.

Dileyen öğrenci ve profesyoneller, makul ücretlerle özel görüşme paketlerinden de faydalanabiliyorlar. Bu eğitimler üniversiteli gençlerin; teorik eğitimlerini pratiğe daha rahat aktarmalarını sağlayacak yollardan haberdar olmalarını sağlıyor. Ayrıca kariyer hedeflerini belirlerken kişiliklerine uygun seçimler yapmaya dikkat etmelerine de destek olan eğitimler, kişilerin hedeflerine daha hızlı nasıl ulaşabileceklerini programlayabilmelerini ve okulda öğretilmeyenlerden haberdar olmalarını sağlıyor.

Bugüne kadar kaç kişiye eğitim verdiniz?

Yalnızca ben 5 bine yakın kişiye eğitim verdim. Şapka’da ise bine yakın kişiye hizmet verdik.

Hangi sektördeki şirketler bu eğitimleri alıyor?

Sektör olarak ayırmak zor. Ancak şunu söyleyebilirim ki bugüne kadar Türkiye`nin en büyük ilk 100 şirketinden en büyükler de dahil 30 tanesi ile çalıştık. Diğerleri ile de ya projelendirme aşamasındayız ya da kontaklarımız sürüyor. Yani, işin içinde yönetim, satış ve kurum kültürü gibi konular olunca sektör ayırt etmeksizin her şirkete uyuyor. Hatta şirketlerde akademiler kurmaya başladık. Uzun soluklu projelerimiz başladı, bankacılıktan ilaç sektörüne, otomotivden hızlı tüketime, kozmetikten telekomünikasyona pek çok şirket ve holding var.
Tüm bunlarla birlikte kurumsal eğitimlerimize küçük şirketler ya da aile şirketlerinin de ulaşabilmesi için açık eğitimler düzenliyoruz. Bu eğitimler de “sunum becerileri”, “problem çözme ve kara verme becerileri”, “temel iletişim becerileri”, “kişisel liderlik becerileri”, “yöneticilikten liderliğe”, “koçluk becerileri”, “müzakere ve ikna” ile “işin etkin yönetimi” konularını kapsıyor.

Hangi eğitimler daha çok talep görüyor?

Şapka`da koçluk eğitimini sadece “kurum içi liderlik” özelliği olarak koçluk şeklinde veriyoruz. Onun dışında bizler koçluk hizmeti sunuyoruz. Yani şirketler bizi kurum içi iletişimi geliştirmek, proje hedefleri, takım ruhunun yaratılması ve yerleştirilmesi, satış yönetimi, değerlerin şirkette yaygınlaştırılması gibi konularda koç olarak tutuyorlar.

Bunlar dışında kurumlarda, “satış akademisi”, “yönetim akademisi”, “uluslararası satış yönetimi”, “stratejik planlama”, “marka stratejileri ve iletişimi yönetimi”, “hedef ve değişim yönetimi”, “kurum içi iletişim”, “stratejik yönetim ve planlama”, “temel yönetim becerileri”, “performans yönetimi”, “ekip ruhu ve sinerji”, “motivasyon”, “zaman yönetimi”, “proje yönetimi”, “kurum içi koçluk ve mentörlük” konuları ile ilgili eğitimle veriyoruz.

KOBİlere yönelik sunduğunuz hizmetler neler?

Orta ve küçük ölçekli işletmelerde, danışanın hedefine göre işletmenin büyümesi, gelişmesi, markalaşması, marka yaratması, kimlik kazanması konularında hizmet veriyoruz. Satış Koçluğu: Her sektör ve işletmede satış hedefini gerçekleştirmeye yönelik koçluktur. İhracat Koçluğu: İhracatla uğraşan veya bu alana ilgili duyan işletmelerde, ihracat satışlarında katma değer yaratmaya yönelik olarak çalışılan,
Şapka’ya özgü uzmanlık ile verilen koçluktur. Takım Koçluğu: Kurum ya da kuruluşlarda tüm ekibi kapsayan ortak kültür veya motivasyonun yaratılmasına yönelik gelişim koçluğudur.
Ayrıca KOBİlerin şirketimizde düzenlenen ikişer günlük açık eğitimlere ilgisi büyük. Biz de KOBİ bütçesine göre 2 ya da 3 kişinin katılabileceği genelde ayda 1 hafta sonu (2 gün) 4 aylık programlar hazırladık.
Böylece onlar da dev şirketler ile aynı kalitede eğitimleri kendi bütçelerine uygun şekilde ve çok kıdemli eğitmenlerden alıyorlar. Bunun bildiğim bu netlikte ve hızda, tamamen uygulamaya ve KOBİ ihtiyacına yönelik başka örneği yok. Genellikle bankaların ya da üniversitelerin eğitim/sertifika programları var ama onlar daha teorik.

Sizce, Kobilerin yaşadığı en önemli sorunlar hangileri?

Kurumsal iletişim en önemli engel. Çünkü bu, performans ve motivasyonu direkt ilgilendiriyor. İletişim dilinin kurumsal olmaması, performans ölçümünün olmamasından kaynaklanıyor. İşin nasıl ve neye göre ölçüleceği ve görev tanımlarındaki karışıklık çözüldüğünde KOBİ zaten kendi bilgisi ile her türlü sorununu çözüyor. Görevler ve kriterler yerli yerine oturdu mu alternatifli düşünmeye ve başarı kriterleri koyarak iş yapmaya alışıyor KOBİ. Bu nedenle de biz bu açık eğitimleri çok önemsiyoruz. Çok da etkili olduğunu görüyoruz. Zaten işletme sahibi olan ve ticareti bilen KOBİ, bir de biraz dışarıdan bakmayı ve işi yönetmenin farklı modellerini öğrenince çok başarılı oluyor.

Şirketinizin büyüme grafiği nasıl ilerliyor?

Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketini hayata geçirdiğimizden bu yana bir buçuk yılı geride bıraktık. Aslında biz daha çok yeni bir şirketic. Ama ilk yıl ile son 6 ayı kıyaslarsak; büyüme oranımız yüzde 60 civarında. Önümüzdeki yıla ilişkin planlarımız da var. 2014’te yüzde 100 oranında büyüme öngörüyoruz. Ciromuzu da müşteri sayımızı da ikiye katlamayı planlıyoruz.

Önümüzdeki yıla yönelik hedefleriniz neler?

Kurumsal eğitim ve projeler, üniversitelerde ve şirketlerde kariyer ve motivasyon seminerleri, Şapka`daki açık eğitimler aynen devam edecek. İK’nın ve yeni kuşağın ihtiyaçları doğrultusunda kurumlarda da hızla yayılmaya başlayan kişisel gelişim içerikli seminer ve uygulamaların da hızlanmasını bekliyor ve buna öncülük ediyoruz. Onlarbeklentimiz ise şirketlerin daha cesur ve sıradışı uygulamaları da daha az düşünerek satın alıyor ve talep ediyor olmaları.

“Önümüzdeki yıl artık Şapka için ekdiklerini biçme zamanı”

Müge Çevik, “2014’te daha em daha fazla kurumsal müşteriye hizmet sunmayı ve daha fazla açık eğitim düzenlemeyi planlıyoruz. Kurumsal eğitimlerimizi ayda 20 gün yapmayı düşünüyoruz. Şirketimizin kişisel gelişim seminerleri önümüzdeki yıl da devam edecek. Tüm bunlarla birlikte planlarımız arasında 2014’te en az bir kere ‘büyük bir ateş yürüyüşü semineri’ düzenlemek de yer alıyor. Ayrıca bir sürprizimiz daha var. Şapka’dan seri halinde farklı ve birbirini tamamlayan konularda kitaplar çıkacak. Önümüzdeki yılın ikinci yarısından itibaren ‘Şapka kitap serisi’ raflarda da yerini alacak” dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
10.644 Değişim: 3,14% Hacim : 132.747 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 10.357 17.05.2024 Yüksek 10.652
Açılış: 10.370
32,2020 Değişim: -0,22%
Düşük 32,0915 17.05.2024 Yüksek 32,3224
Açılış: 32,2745
35,0069 Değişim: -0,22%
Düşük 34,9366 17.05.2024 Yüksek 35,1762
Açılış: 35,085
2.498,74 Değişim: 1,32%
Düşük 2.461,93 17.05.2024 Yüksek 2.511,09
Açılış: 2.466,23
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.