Gaziantep'te yapılıyor! 8 ülkeye ihraç ediliyor

16.03.2019 - 10:23 | Son Güncelleme :
Gaziantep'te yapılıyor! 8 ülkeye ihraç ediliyor | Şirket Haberleri

Ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini, iş yerlerini ve sevdiklerini geride bırakarak Gaziantep'e yerleşen Halepli sabun ustaları Vadah ve Ahmet Tahan, yüzlerce yıllık aile mesleğini Nizip ilçesinde kurdukları atölyede sürdürüyor - Suriyeli ustaların ürettiği, yapımı yaklaşık bir yıl süren ve sadece belirli iklim şartlarında üretilebilen Halep'in ünlü defne sabunları, Kanada, Fransa ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu 8 ülkeye ihraç ediliyor.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle evlerini, iş yerlerini ve sevdiklerini geride bırakarak Gaziantep'e yerleşen Halepli sabun ustaları Vadah ve Ahmet Tahan, yüzlerce yıllık aile mesleğini Nizip ilçesinde kurdukları atölyede sürdürüyor.

Suriyeli ustaların ürettiği, yapımı yaklaşık bir yıl süren ve sadece belirli iklim şartlarında üretilebilen Halep'in ünlü defne sabunları, Kanada, Fransa ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu 8 ülkeye ihraç ediliyor.

Haberin Devamı

Halepli sabun ustası Vadah Tahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sabunculuğun dedelerinden miras kalan bir aile zanaatı olduğunu ve mesleğini Gaziantep'te sürdürebilmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Ailesiyle birlikte Suriye'den savaş nedeniyle ayrılmak zorunda kaldıklarını ve üretim yapmak için yer aradıkları sırada Türkiye'nin önemli zeytinyağlı sabun üretim merkezlerinden Nizip'te mesleklerini sürdürebileceklerini öğrendiklerini anlatan Tahan, Nizip'in hem iklim hem de sabun üretiminde kullandıkları zeytinyağı ve defne yağı gibi ham maddelerin bulunması açısından çok bereketli olduğunu vurguladı.

Tahan, 2015 yılından beri Türkiye'de Halep sabunu üretimi yaptıklarını dile getirerek, Türkiye'ye ilk geldiklerinde bazı zorluklarla karşılaştıklarını, Türkçe ve Türk kanunlarını bilmemelerinin sıkıntısını çektiklerini ancak kısa sürede ülkeye uyum sağladıklarını kaydetti.

"GAZİANTEP NİZİP'TE SABUN ÜRETİMİNİ CANLANDIRDIK"

Nizip'in Türkiye'de en fazla sabun üretimi yapılan yerlerden birisi olmasına rağmen ilçeye geldiklerinde birçok sabun atölyesinin kapandığını gördüklerinde şaşırdıklarını ifade eden Tahan, şöyle konuştu:

"Özellikle 1980'lerde İran-Irak savaşının yaşandığı dönemde Nizip'te sabun üretimi çok gelişmişti. Fakat daha sonra sanırım Nizip'te üretilen sabunların kalitesinde bir düşüş yaşandı ve dükkanların çoğu kepenk kapatmaya başladı. Biz geldiğimizde, şu an üretim yaptığımız atölye 7-8 yıldır kapalıydı. Bizim dışımızda da bu tür iş yapmayan atölyeleri alarak sabun üretimi yapmaya başlayan birçok Suriyeli sabuncu var."

Haberin Devamı

Tahan, ürettikleri sabuna ilginin yoğun olduğunu belirterek, "Bizim zaten Suriye'deyken müşterilerimiz vardı.Türkiye bize yeni ufuklar açtı ve yeni müşteriler edindik. Çok şükür bugün Kanada, Fransa, Umman, Irak, Libya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Japonya'ya ürettiğimiz sabunları ihraç ediyoruz." dedi.

Türkiye'de de Halep sabununa ilginin yavaş yavaş arttığını anlatan Vadah Tahan, "Halep sabununun ünü Türkiye'de artıyor ve Türkiye'deki müşterilerimiz ürettiğimiz sabunlardan memnuniyetlerini dile getiriyorlar" ifadelerini kullandı.

SABUN YAPIMI 4 MEVSİM SÜRÜYOR

Vadah Tahan'ın amcasının oğlu ve ortağı Ahmet Tahan ise sabunun üretim aşamalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Tahan, kendisinin sabunun kurutma, kesme ve mühürleme aşamalarından sorumlu olduğunu ve bu işlemi yaparken hem Türk hem de Halep usulünü kullandıklarını dile getirerek, "Türk usulü sabun doldurma ve kesim işlemi daha kolay olsa da biz Halep zanaatını yaşatmak adına, kendi yöntemlerimizi de kullanarak üretim yapıyoruz. Sabunlarımız yüzde 100 doğal malzemeden imal ediliyor ve içinde hiçbir kimyasal bulunmuyor. Bu nedenle de tercih ediliyor." dedi.

Defne yağı, zeytinyağı, su ve kostik denilen sodyum hidroksitten yapılan sabunların, özel kazanlarda pişirildikten sonra belirlenen alanlara dökülerek kuruması için hava durumuna göre 10-24 saat bekletildiğine dikkati çeken Ahmet Tahan, kurutma işleminin ardından kalıp haline gelen sabunun kesilip mühürlenerek, hava alacak şekilde dizildiğini, 6-7 ay boyunca kapalı bir depoda sararması için bekletildikten sonra kullanıma hazır hale geldiğini vurguladı.

Tahan, "Kullandığımız doğal yağ sadece kışın donuyor ve kesiliyor. Bu yüzden kışın ve sonbaharda sabunun pişirilme ve donma işlemini yapıyor, ilkbahar ve yazda da sabunun sararmasını bekliyoruz. Tamamen sararan sabunları da paketleyerek satışa sunuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

Tahan, üretimi artırarak daha fazla ülkeye Halep sabununu tanıtmak istediklerini sözlerine ekledi. 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:10
Düşük 0 26.04.2024 Yüksek 0
Açılış: 0
32,5876 Değişim: 0,31%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5891
Açılış: 32,4865
35,0196 Değişim: 0,14%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0396
Açılış: 34,9718
2.453,03 Değişim: 0,69%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.453,36
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.