Yüksek rekolte baklavacıyı sevindirdi

16.03.2015 - 14:55 | Son Güncelleme :
Yüksek rekolte baklavacıyı sevindirdi | Sektör Haberleri

Tanıtım için ticaret odası bünyesinde projeler yürüten Gaziantepli baklavacılar Antepfıstığında bu yıl rekoltenin yüksek gelmesinden hoşnut

Malzemesiyle, hazırlanış tekniği ile özel ustalık isteyen baklavası ile ünlü Gaziantep’te sektör temsilcileri 2015 yılından umutlu. Kaliteli Antep baklavasının kilosunun 48- 70 TL aralığında değiştiğini söyleyen sektör temsilcileri, bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin yüksek olması nedeniyle baklava fiyatlarının artmayacağını düşünüyor. Sektör temsilcileri yeni dönemde Antep baklavasının tanıtımına ağırlık verilmesini istiyor. 

Haberin Devamı

kobiden.com'dan Güneş Doğdu Soylu'nun haberine göre; Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Meslek Komitesi Başkanı Bülent Erleblebici, kentte üretilen baklavanın yarısının diğer kentlere yurtdışından gelen turistlere satıldığını belirterek, “Antep baklavasının kilosu 48-70 TL aralığında değişiyor. Bu yıl Antepfıstığı rekoltesinin iyi olacağı ifade ediliyor. Bu nedenle baklava fiyatlarında bu yıl artış olacağını düşünmüyorum. Gaziantep’te Ticaret Odası’na kayıtlı baklavacı sayısı 100 civarında. Ancak kentte toplam 250 civarında baklava üreticisi var. Sektörde günlük yaklaşık 6 ton civarında üretim gerçekleştiriyoruz. Baklava sektörünün sağlamış olduğu istihdam 4 bin kişi .Sektörümüz inovasyona açık bir sektör ancak ürünün geleneksel tarzıyla çok fazla oynanılmaması gerekir. Sektörde birlik ve beraberlik tesis etmeye çalışıyoruz. Baklavanın daha yaygın tanıtılması için ticaret odası çatısı altında bazı projelere yöneldik” diye konuştu. Emek yoğun bir sektör olan baklavacılıkta yavaş yavaş makineleşmenin başladığını ifade eden Erleblebici, “Makineleşme zorunluluğu biraz da kalifiye eleman yetersizliğinden kaynaklandı. Bence imalatta makine kullanımı kaliteyi düşürmüyor. Örneğin eskiden taş fırınları olmazsa olmazlardandı ama günümüzde öyle fırınlar yapılıyor ki taş fırınları aratmıyor”dedi. 

Haberin Devamı

Koçak Baklava firması sahibi Coşkun Koçak da geçen yılın sektör açısından iyi geçtiğini kaydederek, “Firma olarak baklavamızın kalitesini daha çok insana duyurduk. Kapasitemiz arttı ve yurtdışına daha fazla baklava gönderdik. Firmamızın günlük üretimi 1 ton. 2 şubemiz var Gaziantep’te. Baklava fiyatlarının pahalı olma nedeni kaliteli malzeme ve el emeği yoğun bir sektör olması. Biz firmamızda keçi sütü, Şanlıurfa yağı ve sert buğday unu kullanıyoruz. Baklavada kullandığımız su bile arıtılmış sudur. 10 çeşit baklava üretiyoruz. 80 kişiye istihdam sağlıyoruz. Bu yıl üretim yerimizi genişleteceğiz. Avrupa standartlarına uygun imalathanemiz var. Ar-Ge çalışmaları kapsamında baklavayı daha uzun süre koruması için ahşap ve özel kartonlardan kendimize özel ambalajlar geliştiriyoruz.Yurtiçi ve dışına online satış yapıyoruz. Sektörün fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi, yeterli tanıtım yapılmaması ve soğuk hava taşımacılığının yetersizliği gibi sorunları var. Denetimlerin artırılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Komşu ülkelerin baklavaya olan ilgisi yüksek 

Ayıntap Baklava Sahibi Levent Aktaş ise Sektörde 28 yıllık tecrübeleri olduğunu belirterek, “2014 firmamız açısından iyi geçti. Komşularda sıkıntı yaşanmasa satışlarımız daha da yükselir. Günlük üretim kapasitemiz 600 kilogram civarında. 1 tona kadar da çıktığımız oluyor. Yatırım planlarımız var. İl dışında bir faaliyet düşünmüyoruz. Gaziantep’in İbrahimli bölgesinde bu yıl şube açacağız. Komşu ülkelerden gelen ziyaretçilerimizin baklava tüketimi çok iyi. Bence baklava yeniliğe çok açık bir ürün değil. Mesleğimiz gerçekten emek isteyen bir işkolu. Ücretler yüksek olsa da çalışma saatlerimizin farklı olması nedeniyle kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Gaziantep baklavasının en önemli özelliği işçilik ve kullanılan malzeme. Üretimde şehir suyunu arıtarak kullanıyoruz. Ambalaj konusunda yenilikler yapıyoruz. 250 gramlık kutularımız bile mevcut. Tüketicinin rahat ve sağlıklı tüketimini sağlamak için ambalaj konusundaki tüm yenilikleri yakından takip ediyoruz. Sektörde birlik için daha çok çaba göstermemiz gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Öne çıkan sorunlar

►Fıstık fiyatlarının rekolteye bağlı olarak yükselmesi.

►Sektörde yeterli tanıtım yapılmaması. 

►Soğuk hava taşımacılığının yetersizliği. 

►Merdivenaltı üretim konusunda denetimlerin az olması.

►Kalifiye eleman eksikliği.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: 0,00% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5541 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,5652
Açılış: 32,4865
34,9339 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.442,37 Değişim: 0,25%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.443,57
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.