Salatalık kabusu Türkiye`ye gelecek mi?

06.06.2011 - 17:09 | Son Güncelleme :

İbrahim Yetkin, Almanya’da salatalıklarda ortaya çıkan EHEC-STEC salgınının Türkiye’de görülmesi riskinin olmadığını söyledi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin,<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349enflasyon6.jpg">Almanya’da salatalıklarda ortaya çıkan Escherichia coli (EHEC-STEC) salgınının Türkiye’de görülmesi riskinin olmadığını, çünkü Türkiye’nin salatalık ithal etmediğini söyledi.

Yetkin, TZD Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Bodrum’da sahte içki nedeniyle 3 Rus vatandaşının öldüğünü hatırlatarak, bunun 2 temel nedeni olduğunu söyledi. Türkiye’deki içki fiyatlarının çok yüksek olmasının kaçakçılığa veya sahteciliğe yol açtığını anlatan Yetkin, ikinci nedenin de bu konuda yapılan denetimlerin yetersiz olmasından kaynaklandığını belirtti.

Türkiye’de üst düzeyde gıda üreten işletme sayısının 55 bin, gıda ürünleri satan iş yeri sayısının ise 400-450 bin civarında olduğunu ifade eden Yetkin, bu büyüklükteki sektörü sadece 5 bin kişinin denetlediğini söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığında görev yapan her bir ziraat ve gıda mühendisinin daha önce 5 işyerini kontrol edebildiğini ancak son mevzuat değişikliği ile artık her mühendisin sadece 1 iş yerini kontrol edebildiğini ifade eden Yetkin, şöyle konuştu: Tarım teknisyenleri ve teknikerleri de iki iş yerine bakabiliyordu. Son çıkan yönetmeliklere göre gıda ürünleri satan işletmelerden bazıları, örneğin fırınlar denetim mekanizmasından çıkarıldı. Halbuki Türkiye’de bugün 10 binden fazla gıda mühendisi bu görevi beklemekte.

Tarım teknikerleri ve teknisyenleri ile meslek yüksek okullarını da sayarsanız bu eğitimden geçen 60 binden fazla insan var. Bunlar da bu işi yapabilir. Dolayısıyla bugün yaşadığımız olayın sorumlusu Tarım ve Köyişleri Bakanlığıdır. -EHEC-STEC SALGINI- Son dönemde Almanya’da salatalıklarda ortaya çıkan Escherichia coli (EHEC-STEC) salgınına da değinen Yetkin, söz konusu bakterinin Türkiye’de görülme riskinin olmadığını söyledi. Çünkü Türkiye’nin sebze ve meyve üretiminde bir sıkıntısının olmadığını ve bu ürünleri ithal etmediğini ifade eden Yetkin, Türkiye 28 milyon ton sebze, 16 milyon ton da meyve üretiyor. Bizim bu ürünleri ithal etmemiz söz konusu değil dolayısıyla bu bakterinin Türkiye’ye girme riski de yok dedi. Rusya’nın da AB ülkelerinden ithalatı durdurduğunu anlatan Yetkin, Türkiye’deki tarım ürünü ihracatçılarımız, AB ülkelerinde yaşanan bu kaosu ve Rusya’nın ithalat kapılarını Avrupa’ ülkelerine kapatmasını fırsata çevirebilir diye konuştu.

Türkiye’nin, hiç ihtiyacı olmamasına rağmen 126 ülkeden işlenmemiş tarım ürünleri ithal ettiğini ifade eden Yetkin, bu konuda ithalat izni verilmesini anlayamadığını kaydetti. Masasının üzerinde duran elmaları gösteren Yetkin, söz konusu elmaların uzak doğudan ithal edildiğini, halbuki Türkiye’nin elma üretimi konusunda iyi seviyede olduğunu söyledi. Yetkin, Meyve sebze ithalatına Türkiye’nin bugünden itibaren son vermesi gerekiyor. Kimsenin insanların sağlığıyla oynamaya hakkı yok dedi.

Türkiye’de bu sezon meyve sebzenin çok ucuz olması gerektiğini ancak yaşanan iklimsel değişim ve dönüşümler nedeniyle üretimlerde kaymalar yaşandığını anlatan Yetkin, haziran ayında çıkması gereken ürünlerin temmuz ayına sarktığını anlattı. Yetkin, iklimsel değişimler sonucunda meyve ve sebze fiyatlarında dalgalanmalar yaşandığını anlattı.

TMO’nun halen buğdaya, arpaya, çavdara ne kadar fiyat vereceğini açıklamadığını da belirten Yetkin, alım fiyatlarının bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi. Hasat başladıktan sonra TMO’nun piyasaya girmekte gecikmesi halinde bu ürünlerin çok düşük fiyatlarla elden çıkarılacağını kaydeden Yetkin, Bu tüketiciye de fayda sağlamaz çünkü tüccar tüm ürünleri alıp ondan sonra tribüne çıkıp buğday piyasasını izlemeye başlayacaktır. Onun için fiyatların bir an önce açıklanması gerekir şeklinde konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.753 Değişim: 0,37% Hacim : 18.661 Mio.TL Son veri saati : 10:46
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.798
Açılış: 9.763
32,5790 Değişim: 0,28%
Düşük 32,4536 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,9989 Değişim: 0,08%
Düşük 34,8267 26.04.2024 Yüksek 35,0475
Açılış: 34,9718
2.456,52 Değişim: 0,83%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.459,89
Açılış: 2.436,22
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.