1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi

19.12.2018 - 14:08 | Son Güncelleme :
1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi | Sektör Haberleri

Çiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi ve finansal refahının artırılması amacıyla hayata geçirilen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" kapsamında 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor.

Borsa İstanbul'da gong, "Hedef 1 Milyon Çiftçiye Eğitim" sloganıyla 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesini hedefleyen "Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi" için çaldı.

Tarım alanında emek veren çiftçilerin finansal ürünler ve kavramlar hakkında bilgilendirilmesi, finansal risk ve alternatifler arasında tercihte bulunabilecek farkındalığa sahip olmasını temin ederek çiftçinin finansal refahının artırılması amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından hayata geçirilen proje devam ediyor. Hazirandan bu yana 10 bin üreticiye eğitimin verildiği Bütçesini Bilen Çiftçi Projesi'nde "Hedef 1 Milyon Çiftçiye Eğitim" sloganıyla 1 milyon çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verilmesi hedefleniyor. Projenin yaygınlaştırılması ve bu konudaki farkındalığın artırılması amacıyla Borsa İstanbul'da gong töreni düzenlendi. 

Haberin Devamı

Törende konuşan Borsa İstanbul AŞ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gönen, Borsa İstanbul'un tarım için de ürünleri olduğunu belirterek, "Çok kafa yorduğumuz, gelişmesi için uğraştığımız ürünler var. Bunların başında ELÜS (Elektronik Ürün Senedi) geliyor. Ben bunu bilmeyen arkadaşlara, 'Buğdayın hisse senedi hali' diye anlatıyorum." ifadelerini kullandı. 

Tüm Türkiye'nin hisse senedinin Merkezi Kayıt Kuruluşu'nda (MKK) saklandığını, tarım ürünlerinde de ELÜS haline getirildiğinde MKK'de saklanabildiğini, burasının çok güvenilir olduğunu kaydeden Gönen, bunun çok büyük bir avantajı bulunduğunu, çiftçinin kaynağa ulaşmasında çok büyük kolaylık sağladığını anlattı. 

##$HABER_1451446$##

Gönen, ELÜS'lerin daha çok alınıp satılabilmesi, tüm Türkiye'den izlenen ve daha şeffaf bir piyasası olmasını amaçladıklarını, bunun için Ürün İhtisas Borsası kurulduğunu hatırlatarak, "ELÜS piyasasının büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu yaptığımız ölçüde bence sizin ürünlerinizi teminat değeri artacak ve kaynağa ulaşmanız kolaylaşacak." dedi. 

Haberin Devamı

"SAHADA BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYAÇ VARDI" 

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da tarım sektöründe kooperatifçilik denildiğinde ilk akla gelenin Tarım Kredi olduğunu belirterek, kurumun köklü geçmişi ve 1 milyon civarındaki çiftçi ortağına işaret etti. 

Tarım Kredi'nin bugün 17 bölge birliği, bin 625 kooperatifi, 206 hizmet bürosu, 13 şirketi, 8 bin 597 çalışanı bulunduğunu ve aktif büyüklüğünün 32 milyar TL olduğunu bildiren Poyraz, "Yıllık 9 milyar lira kredi hacmine sahip olan Tarım Kredi Kooperatifleri, bu paranın yaklaşık yüzde 70'ini ayni kredi olarak çiftçilerine kullandırmaktadır." dedi. 

Tarım Kredi'nin çiftçilere ekim döneminden hasat sonrasına kadar tüm üretim ve ürün değerlendirme aşamalarında destek verdiğini ifade eden Poyraz, tohum, gübre, yem, mazot, tarım alet ve makine, sulama sistemleri, sera örtüsü ve sigorta gibi girdilerin tamamını temin ettiklerini anlattı. 

Daha önce gerçekleştirilen Tarımsal Finans Çalıştayı'nda finansal okuryazarlık eğitimi düzenlenmesi kararı alındığını, bu projenin üstlenilmesi konusunda Tarım Kredi'nin sorumluluk aldığını aktaran Poyraz, "Tarım Kredi Kooperatifleri olarak yaptığımız ön çalışma sonucunda sahada böyle bir ihtiyacın olduğunu ve üreticilere bu anlamda katkı sağlayabileceğimizi gördük." diye konuştu. 

"ÜRETİCİLERİMİZİN YÜZDE 84'Ü PARA BİRİKTİREMİYOR" 

Fahrettin Poyraz, daha önce yapılan Çiftçinin Nabzı Araştırması'nın sonuçlarına göre, üreticilerin yüzde 56'sının maliyet hesabı tutmadığını, girdilerini peşin olarak alan çiftçilerin oranının yüzde 29 seviyesinde olduğunu, bir başka deyişle çiftçilerin yüzde 71'inin girdilerini vadeli şekilde tedarik ettiğini ve en erken hasatta ödeyebildiğini söyledi. 

Haberin Devamı

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde tarım sigortası yaptıranların oranının yüzde 20'lerde kaldığını belirten Poyraz, çiftçinin malını yüzde 59 ile en çok tüccara sattığını, doğrudan son tüketiciye satış yapan çiftçi oranının ise yüzde 10 olduğunu aktardı. 

Poyraz, "Çiftçilerin yüzde 70'i parasını hasatta alıyor. Her 4 çiftçiden 3'ü lisanslı depoları hiç duymamış, ELÜS kullananların oranı ise yüzde 2’yi geçmiyor. Araştırma, üreticilerin yüzde 84'ünün para biriktiremediklerini ve tarlaları için yeni yatırım yapmadıklarını ortaya koydu. Yani sulama, traktör ile diğer ekipman ve alanlarda tarlasına, bahçesine yatırım yapabilen çiftçinin oranı sadece yüzde 32 seviyesinde." şeklinde konuştu. 

Araştırmaya göre, üreticilerin işini çok sevdiğini ve çiftçilik yapmaktan gurur duyduğunu ifade eden Poyraz, şöyle devam etti: "Ancak finansa erişimi, devletin finansa ve üretime dair verdiği destekleri, tasarruf etmeyi, yatırım yapmayı, dolayısıyla finansal okuryazarlığı bilmiyor. Üreticilerimize tarımsal işletmelerinin bütçelerinin ayrı, aile bütçelerinin ise ayrı olduğunu anlatmamız, bütçelerini yönetmeyi ve bütçe planlamasını nasıl yapmaları gerektiğini öğretmemiz gerekmektedir. Tarımsal Finans Çalıştayı Eylem Planı ve Strateji Eylem Planı kapsamında, finansal okuryazarlık, yani kredi ve tasarruf bilinci konusunda öncelikle ortaklarımıza ve diğer üreticilere eğitim vermek üzere haziranda 100 personelimize eğitmen eğitimi verildi." 

Poyraz, eğitmenlerin, Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) iş birliğiyle finansal okuryazarlık konusunda eğitildiğini bildirdi. 

 "10 BİN SAYISINI ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE 1 MİLYON ÇİFTÇİYE ÇIKARACAĞIZ" 

Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, haziran ayından bu yana söz konusu eğitmenler vasıtasıyla 10 bin çiftçiye finansal okuryazarlık eğitimi verildiğini belirterek, "Hedefimiz, kooperatifimize kayıtlı yaklaşık 850 bin ortağımız ile birlikte 1 milyon çiftçiye ulaşmak. 10 bin sayısını önümüzdeki dönemde 1 milyon çiftçiye çıkaracağız." dedi. 

Tarım üreticilerinin; finansal konuların yanı sıra bütçe yönetimi, planlaması ve tasarruf konularında da bilgi sahibi olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Poyraz, şunları kaydetti: "Tarımsal işletmelerde üretimin verimliliği ve sürdürülebilir olmasında finansman koşullarının rolü ve yönetimi oldukça önemli olmakla birlikte, tarımsal işletme sahiplerinin kredi kullanırken nelere dikkat edeceğini bilmesi de önemlidir. Finansman maliyeti konusunda sorgulayıcı olabilen üretici, kredi kullanırken de daha bilinçli olacaktır. Çiftçilerimizin tasarruf bilincinin artırılması için bilinçlendirme aktiviteleri, eğitim, seminer, gezi ve ziyaretler kooperatifçi arkadaşlarımız ve iş birliği içinde olduğumuz üniversiteler aracılığıyla gerçekleştirilmeye devam edecektir. Bütçesini Bilen Çiftçi Proje'mizle paralel olarak sürdürdüğümüz çalışmalar ile hem eğitim faaliyetlerimiz desteklenmekte hem de ortaklarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasında kalite ve zaman verimliliğini artırmayı hedefliyoruz." 

"HAYALİMİZ, ÇİFTÇİLERİMİZİN FİNANSAL OKURYAZARLIK SEVİYELERİNİN HAK ETTİĞİ YERE GELMESİ" 

FODER Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Denizmen ise ülke insanını hak ettiği finansal bilince ulaştırmak üzere FODER'in 6 yıl önce kurulduğunu, bu süreçte gençler, kadınlar ve emekliler gibi birçok çevreden 2 milyon kişiye ulaştıklarını bildirdi. 

Denizmen, "Bugün de bu rakama 1 milyon çiftçi dostumuzu eklemekten gurur ve mutluluk duyuyoruz. Çiftçilerimiz; masamıza ekmeği, soframıza bereketi getiriyorlar. Ancak dünyada gıdanın 3'te biri israf oluyor. İsraf büyük bir sorun ve tasarruf dönemindeyiz. Finansal okuryazarlık ise tasarrufun temelidir, davranış ve tutumların altyapısıdır." diye konuştu. 

Çiftçilerin çok çalışıp az kazandığını dile getiren Denizmen, "Biz çiftçilerimizin, onlar da alın teri ile kazandıkları paralarının değerini ve kıymetini bilsinler diye düşünüyoruz. FODER olarak Tarım Kredi ile bir hayal kurduk. Bu hayalimiz, çiftçilerimizin finansal okuryazarlık seviyelerinin hak ettiği yere gelmesi, onların ekonomik durumlarında olumlu gelişmeler olması, finansal huzur ve özgürlüğe doğru bir geleceği inşa etmekti." ifadelerini kullandı. 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.568 Değişim: 0,40% Hacim : 32.845 Mio.TL Son veri saati : 12:05
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,4908 Değişim: 0,13%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8203 Değişim: 0,29%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.487,72 Değişim: 1,03%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.