TT`nin özelleştirilme süreci

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Telekom için 14 Mayıs 2001`e kadar teklif alınacak

Telekom için 14 Mayıs 2001`e kadar teklif alınacak. Ardından yatırımcıların iş planları incelenecek, finansal teklifler değerlendirilecek ve en yüksek iki teklif sahibi açık artırmaya davet edilecek.

Türk Telekom`un (TT) özelleştirmesinde satış stratejisi ve ihale süreci netleşti. TT`nin yüzde 33.5 hissesinin blok satışına ilişkin dün resmi ilana çıkılırken, ihale için son teklif verme süresi 14 Mayıs 2001 olarak belirlendi. İhale öncesinde potansiyel yatırımcılar saptanarak, bunlarla teknik görüşmeler yapılacak ve kesin ihale koşulları belirlenecek. Tekliflerin alınmasını takiben en yüksek ilk 2 teklif sahibi açık artırmaya çağrılacak. Devlet Bakanı Yüksel Yalova, ÖİB Başkanı Uğur Bayar`la birlikte dün düzenlediği basın toplantısında, THY ve TT`nin özelleştirmelerine ilişkin ilanların dün yayınlandığını anımsattı. TT`nin satış stratejisinin yeniden saptandığına dikkat çeken Yalova, Satılacak hisse oranının yüzde 20`den yüzde 33.5`e çıkarılmasına, Yönetim Kurulu`na bağlı faaliyet gösterecek bir Stratejik Hizmetler Komitesi (İcra Komitesi) kurularak, şirkete değer katacak bir ortaklık yapısının tesisine, bu komitede çoğunluğun stratejik yatırımcı temsilcilerine verilmesine, anlaşmalarda belirlenecek stratejik konularda stratejik yatırımcıya onay hakkı verilmesine karar verildi. Ayrıca Genel Müdür olarak, stratejik yatırımcı tarafından gösterilecek adayın atanmasına, blok satış sonrası imzalanacak anlaşma hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrol edecek kamu ve stratejik ortak temsilcilerinden müteşekkil bir İzleme Komitesi`nin kurulmasına da karar verildi diye konuştu.

İHALE SÜRECİ İNTERAKTİF;

Yalova, ilan tarihini izleyecek blok satış sürecinin interaktif bir süreç olduğunu belirterek, İhale Komisyonu ile karşılıklı bilgi ve belge transferi sonucunda gerçekleşeceğini belirtti. Yalova şunları kaydetti: İhaleyle ilgilenen yatırımcılara, bir itimat taahhütnamesi çerçevesinde ve bedeli mukabilinde (15 bin dolar) tanıtım dokümanı, ihale şartnamesi verilecek. Bakanlar Kurulu Kararı hükmündeki özelliklere sahip potansiyel yatırımcılar saptanacak. Bu yatırımcılara veri odasına giriş izni verilebilecek. Şirketçe yönetim sunuşu gerçekleştirilecek. İhale koşulları ile ilgili komisyonla birlikte teknik toplantılar yapılacak. Yapılacak yazılı ve sözlü iştişareler neticesinde kesin ihale koşulları belirlenecek olup, son teklif verme tarihi 14 Mayıs 2001 olarak belirlenmiştir.

Yalova, tekliflerin alınmasını takiben ilk aşamada yatırımcılarca hazırlanan iş planlarının inceleneceğini belirterek, Daha sonra finansal teklifler değerlendirilecek, son aşamada ise en yüksek iki teklif sahibi açık artırmaya davet edilerek, ihale teknik olarak sonuçlandırılacak. Bunu müteakip, sırasıyla Rekabet Kurumu ve Bakanlar Kurulu Kararı ve bu kararın Cumhurbaşkanı`nca onayıyla, ihale hukuki olarak sonuçlanmış olacaktır diye konuştu. Yalova, basın toplantısında Ulaştırma Bakanı ile Telekom yöneticilerinin niye bulunmadığının sorulması üzerine ise bu toplantıyı kendisinin yapmasının kabine içindeki iş bölümünden kaynaklandığını belirtti. Yalova, Telekom`a ilişkin Kararname`nin niye yayınlanmadığının sorulması üzerine ise Biz konunun geçmiş yıllarda da Anayasa Mahkemesi`ne götürüldüğünü bildiğimiz için tüm Anayasa Mahkemesi kararlarının incelenmesini müteakip bu ihale ile ilgili hukuki mevzuatı son hale getirebildik dedi.

Yalova, Telekom`un icra komitesinde karar alma mekanizmasında, oy birliği mi yoksa oy çokluğu mu aranacağı şeklinde soru üzerine de Yönetim ve denetim hakkıyla ilgili düzenleme yapma yetkisi sadece yönetim kuruluna tanınmış haktır dedi. Yalova, Şirketin mali yapısını etkileyebilecek yatırımlarla ilgili politikayı etkileyebilecek bir husus olduğu için, sadece teknik düşüncenin hakim olmasının da şirketin geleceği için gerekli görüldüğünden orada oybirliği arandı diye konuştu.

TÜRK İBRESİ KALACAK;

ÖİB Başkanı Uğur Bayar, bir soru üzerine, Telekom`un adındaki Türk ibaresinin kalkmayacağını belirterek, bunun THY için de böyle olacağını ifade etti. Bakan Yalova ise, Cumhurbaşkanı`nın taleplerinin ÖYK kararı ile hukuka uygun bir hale getirilip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:
Cumhurbaşkanımızın onayladığı kararnamenin 1. maddesine bir bakın. İdari haklar bölümü var, zaten onu onaylamış. B ve C`ye ilişkin Bakanlar Kurulu kararının, metninde yer almaktansa teknik bir kurul olan ÖYK`da yapılabileceğini söylemiş. Son bölümde de Bakanlar Kurulunun idari, yönetsel haklara ilişkin usül ve esaslar ÖYK kararı ile verilecek demiş. Usul ve esaslardan, tanzim etmek idari haklarla ilgili organın kanundan gelen yetkisini bir başka organa devretme hakkına sahip olduğu anlamına gelmez. Etmiyor çünkü, usul ve esasları tanzim ediyor.
Basın toplantısının bitişinde gazeteciler Yalova`yı salondan çıkana kadar soru yağmuruna tuttular. Yalova, yanıtları tatmin edici bulmayan bir gazetecinin Ulaştırma Bakanı Öksüz`ün Yanlış hesap Bağdat`tan döner şeklindeki sözünü hatırlatması üzerine Doğru söylemiş bakanımız. Ama hesap yanlış olursa... yanıtını verdi.

SÜRE MAKUL;

Devlet Bakanı Yüksel Yalova, 14 Mayıs`a kadar olan 5 aylık sürenin uzun olup olmadığının sorulması üzerine, gelecek dönemde yaklaşık 1 ayın tatillere gittiğini anımsatarak, Ayrıca, ihale aşamasında meşruiyet açısından makul bir süre vermeliyiz dedi. Yalova, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz`ün zor ikna edildiğini ima eden bir soru üzerine ise (Zor ikna edildi) ifadesi sizin tespitiniz. Gerginlik diye bir şey yok. Ayrıca, asıl Telekom gibi hayati önem taşıyan bir konuyu tartışmazsak sorun çıkar şeklinde konuştu. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.916 Değişim: 2,05% Hacim : 115.166 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.751 26.04.2024 Yüksek 9.956
Açılış: 9.763
32,4375 Değişim: -0,15%
Düşük 32,3695 26.04.2024 Yüksek 32,6033
Açılış: 32,4865
34,7411 Değişim: -0,66%
Düşük 34,6704 26.04.2024 Yüksek 35,0770
Açılış: 34,9718
2.441,87 Değişim: 0,23%
Düşük 2.430,39 26.04.2024 Yüksek 2.465,28
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.